Як працюють банки в умовах воєнного стану ― коментує фахівець

Як працюють банки в умовах воєнного стану ― коментує фахівець

З початком повномасштабної війни з Росією українська фінансова система зазнала важкого удару, але вистояла. Бізнеси працюють там, де можуть, економіка пристосовується до умов війни, а курс долара не злетів до небес. Держава продовжує виплачувати пенсії та зарплати, обслуговувати державні та місцеві борги. До того ж зросли на 20 відсотків гривневі вклади. Як працюють банки в умовах воєнного стану ― в ефірі Українського радіо розповів Андрій Дубас, голова Асоціації українських банків.

0:00 0:00
10
1x

Що вплинуло на довіру українців до банків

"Будемо відверті, у перші тижні вторгнення люди максимально намагалися зняти кошти з поточних рахунків, прагнучи врятувати свої заощадження. Але після  першого місяця банківська система продовжувала свою діяльність, надаючи всі послуги на територіях, підконтрольних уряду України. Люди побачили, що зберігати гроші, можливо, надійніше в банку, ніж удома. І почали потроху повертати кошти до банків, навіть незважаючи на те, що сьогодні відсоткова ставка не найпривабливіша з часів незалежності України. Але банку довіряють як тій організації, яка насамперед забезпечує збереження і захист вкладів".

Про збитковість банків, що спостерігалась у першому кварталі

"Тут об’єктивним фактом є те, що банки отримують доходи з кредитів, які видають бізнесу, фізичним особам або підприємцям. З кінця лютого і до початку травня був серйозний виклик для позичальників щодо можливості та навіть бажання погашення своїх зобов’язань перед банком. Торгово-промислова палата визначила, що воєнний стан в Україні це форс-мажорна обставина, яка дозволяє не виконувати свої зобов’язання. Підприємці в першу чергу рятували життя, вивозили рідних, аж потім рятували свої матеріальні активи і не думали про те, як гасити зобов’язання. Але після певної стабілізації бізнес почав відновлюватися. І ті підприємці, які вберегли джерело свого доходу і продовжують працювати, зобов’язані сплачувати кредити. Та подекуди є зловживання можливістю несплати відсотків. І зараз банки й фіскальні органи починають нагадувати, що після завершення воєнного стану зобов’язання потрібно буде виконувати. Тому прибутковість банків повертатиметься у звичне русло, треба лише розуміти важливий момент. Банки нестимуть збитки з тієї причини, що чимало підприємств стануть дефолтними, збанкрутіють, приміром, ті, що зруйновані або розташовані близько до осередків бойових дій. Коли банк видає кредит, він вимагає у клієнта заставу, і тут потрібно дивитися, чи ця застава вціліла, чи знищена, чи пошкоджена. Другий важливий момент, над яким ми зараз працюємо, це вартість застави ― нерухомого майна, землі. Ми знаємо вартість станом на 23 лютого, але яка вартість застави сьогодні або за два місяці ― поки важко зрозуміти. Тож проблеми є. Але приємно відзначити, що клієнти почали більше довіряти чотирьом державним банкам. Коли люди забирали кошти, це насамперед були банки з російським капіталом, перше місце з величезним відривом посів Альфа-банк".

Про запас міцності української фінансової системи

"Якщо говорити про банківську систему, то запас міцності є надзвичайно великим. Це результат грандіозної роботи, яка була зроблена регулятором ― Нацбанком України, і ми також підтримували всі ці реформи починаючи з 2014 року. Тобто за період головування Степана Кубіва, Валерії Гонтаревої, Якова Смолія і сьогодні Кирила Шевченка це була важка системна робота над реформою банківської системи, яка дала сьогодні плоди. Унікальний факт ― вже 75 днів війни, а українська банківська система жодного разу не дала збою на підконтрольних територіях. Система є ліквідною, Нацбанк зробив правильні кроки щодо підтримки банків і банківської системи в період війни. Це і бланкові кредити рефінансування, і пом’якшення нормативів, і незастосування санкцій щодо банків за порушення нормативів, і зміни у підході ризик-орієнтованої моделі. Станом на сьогодні це якісні кроки".

Про прогноз ЄБРР щодо падіння економіки

"ЄБРР справді погіршив свою оцінку падіння з 20 до 30 відсотків. Але, на мій персональний погляд, поки що в оцінках індикаторів ми не враховуємо той факт, що після перемоги Україна стане центром інвестиційної привабливості та  економічного зростання. У світі є багато вільних коштів, багато ліквідності, останні десять років вкладали, наприклад, у Польщу і в інші країни. Таким місцем тепер стане Україна. Тому прогнози щодо падіння напевно не враховують ці потенційні вкладення".

Насамкінець Андрій Дубас оптимістично зазначив: "Уявіть собі. Перемагає Україна, створюються величезні інвестиційні фонди, починаються величезні інфраструктурні проєкти, будуються дороги, мости, соціальне житло. Кожна світова компанія, яка вивела свій бізнес з фашистської федерації, буде мати за честь відкрити свої представництва в Україні. А це все величезний потенціал нових робочих місць. Коли середня зарплатня українців виросте до рівня 25-30 тисяч гривень ― а я в цьому переконаний ― то такі цифри зможуть кардинально змінити негативні прогнози".

Фото: kneu.edu.ua