Пам'яті Ігоря Юхновського

Пам'яті Ігоря Юхновського

Сьогодні, 26 березня помер державний, політичний і громадський діяч, Герой України, доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України, народний депутат України І-IV скликань, почесний громадянин Львова Ігор Юхновський. 

Про своє життя і діяльність вченого Ігор Рафаїлович у листопаді 2021 року розповідав в ефірі Українського Радіо. З ним спілкувалася журналістка Українського Радіо Світлана Мялик.

0:00 0:00
10
1x

 Як вам живеться у теперішній Україні?

 Є обставини, відносно яких ми маємо формувати своє життя. Зараз ми знаходимося у стані війни з Росією. Я сам воював, тому розумію теперішню військову обстановку. Ми повинні чітко розуміти, що Росія залишиться нашим сусідом до кінця історії. Ми ніколи не зможемо перемогти Росію у військовому змаганні наодинці, тому я вважаю, що Україна має стати цікавою для світу: в науці, мистецтві, промисловості, сільському господарстві. Нам потрібно мати свої наукові школи. І держава має розуміти, що підтримання таких шкіл те ж саме, що мати добре озброєння. Адже до нас приїжджатимуть вчитися з усього світу. 

Про важливість української мови

Якщо ми хочемо, щоб Україна розвивалася, ми маємо розмовляти українською мовою. Люди мають зрозуміти, що українська мова для нації джерело її розвитку. 

Про любов до навчання

Коли у 1940-му році прийшли німці мені було 15, але я вже все розумів. Я знав німецьку мову, читав німецькі газети. Зараз розумію, що вже тоді я ставав політиком. І коли в хаті батько зі своїми друзями говорили на політичні теми, я теж міг долучатися до розмови. Батько мене не перебивав, а чоловіки слухали. Тобто розвиток молоді в таких екстремальних умовах відрізнявся від розвитку у звичайних умовах. І постійне перебування в таких умовах сприяло моєму політичному та пізнавальному розвитку.

Ігор Юхновський та Світлана Мялик, листопад 2021 року. Фото: Світлани Мялик

Жадоба до знань під час німецької окупації в мене була неймовірно великою. Я служив в армії і брав участь у справжнісіньких боях. Ніякого страху я не відчував. Коли прицілювався, то не відчував ніякого страху чи хоробрості, а просто намагався прицілитися. Так жили солдати в обставинах війни. Але я весь час носив із собою підручники. Така любов до знань та науки була в мені закладена з народження.

Мій шлях був абсолютно чітким. Після університету я пішов до аспірантури, де через 4 місяці мене призначили керівником кафедри.

Про ставлення до декомунізації 

Коли я повертався з війни додому, то на своїй вулиці побачив ряд підвод з людьми, яких вивозили до Сибіру. Так я вперше побачив комунізм. Тоді я зрозумів, що потрібно бути обережним. Ця обережність пробудила в мені спокій. Більше я не цікавився подібними вивозами людей до Сибіру, а цікавився навчанням і наукою. Звісно, мене змушували вступити до партії і в 1956 році я став її членом. Я був дуже набожним, тому мої батьки насторожилися, коли я увійшов до партії. Але мама сказала, що, оскільки я туди таки вступив, то потрібно бути чесним. Ці слова я запам'ятав і намагався бути чесним комуністом. 

Я був комуністом з 1956 року і не мав з ними жодних проблем. А також був депутатом Верховної Ради. До речі, я зрозумів, що бути депутатом Верховної Ради України набагато важливіше, ніж бути депутатом Верховної Ради Радянської України. Я багато що зробив: допоміг відродитися "Пласту", Греко-Католицькій церкві під час Радянського Союзу, за часів Горбачова. 

Що стало початком вашої наукової кар'єри?

Я написав дисертацію, але не мав коштів її надрукувати. Тому написав її від руки у товстому зошиті і поїхав з нею до Москви. Там я потрапив до Московського університету на кафедру прикладної фізики, якою завідував Боголюбов. Після закінчення семінару я підійшов до нього і попросив прочитати свою дисертацію. Він погодився і сказав прийти наступного дня. Боголюбов прочитав мою дисертацію і погодився бути моїм опонентом на захисті. Так і розпочалася моя наукова кар’єра. 

Які помилки були у вашому житті?

Було багато помилок. Я був кандидатом у президенти, Кучма мені допомагав. Але я зрозумів, що кандидат з мене нікудишній, адже замість того, щоб говорити, що я поведу народ за собою і збудую сильну державу, я розповідав усім про тривіальні речі. Також я приділяв мало уваги своїй родині. 

Яке майбутнє в України?

Головна небезпека в Україні маса народу з освітою, яка працює не за фахом і хоче мати демократію. Саме така маса є деструктивною силою. Ніхто з фахових працівників не думав, що Володимир Зеленський стане президентом України. І як чудово, що він не став тим, кого хотіли в ньому бачити його творці. Він все-таки виявився людиною. Розважливість та справедливість мають розвиватися в ньому зараз найбільше. Якщо стане вибір між демократією та державою, то я оберу державу. Тобто спочатку треба створити державу, а потім панівний середній клас. Це головне, що має зробити президент та парламент. 

  

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
767 днів у російських тюрмах, оборона Бучі, Ірпеня, Харківщини. Шлях героя Геннадія Афанасьєва
Україна успішно виконала вже 13 РНП на шляху до НАТО — Жовква
"Правоохоронці підуть у тюрму. Це чіткий сигнал системі, що за злочини буде покарання" ― Перникоза
"Бомбезний" відпочинок, або Чому не варто відвідувати пляжі цьогоріч? Пояснює ДСНС
Люди, які виявилися зрадниками України, мають бути позбавлені всіх державних нагород — міністр Немчінов