"Бомбезний" відпочинок, або Чому не варто відвідувати пляжі цьогоріч? Пояснює ДСНС

"Бомбезний" відпочинок, або Чому не варто відвідувати пляжі цьогоріч? Пояснює ДСНС

В Україну прийшло метеорологічне літо. Основний показник ― коли середня добова температура повітря переходить через плюс 15 градусів і тримається протягом кількох діб на відповідній позначці. Про це в ефірі Українського Радіо повідомила Наталя Птуха, синоптикиня Укргідрометцентру. Але пляжний сезон 2023 року, як і торішній, має більше небезпек, ніж очікуваного задоволення. Це стосується не тільки територій вздовж Чорного моря, але й громад, які потерпали від обстрілів росіян. Як повідомляли ЗМІ, у Чорноморську на Одещині збережеться заборона відвідувати пляжі: через відсутність хвилеломів там не можуть встановити сітки для купання. А у виконкомі Зеленодольської міськради Криворізького району повідомили, що купання та засмагання на всіх водоймах громади заборонено ― через небезпеку вибухонебезпечних предметів, що можуть залишатися на територіях населених пунктів, які обстрілювалися. Про небезпеку відвідувати неперевірені пляжі та купатися у відкритих водоймах слухачам Українського Радіо розповів Олександр Хорунжий, пресофіцер ДСНС України.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Суспільне Одеса

 

Чи варто купатися цього літа?

Пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий зазначив: "Головне ― де купатися. Ясна річ, ми не рекомендуємо купатися саме на тих територіях, які розташовані поблизу проведення бойових дій або на деокупованих територіях. Там можуть залишатися боєприпаси, і ці ділянки можуть бути ще не розмінованими. Загалом, понад 170 тисяч квадратних кілометрів нашої держави потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами. Із них 14 тисяч квадратних кілометрів ― це акваторії. Тому важливо розрізняти, де варто і де не варто купатися.

Київщина, Чернігівщина, Сумщина, Харківщина, Херсонщина, Запоріжжя, Миколаївщина, Одещина, Донеччина ― ті регіони, в яких ми не рекомендуємо купатися. Особливо це стосується тих водних об’єктів, які перебували під окупацією і зараз деокуповані, або розташовані поруч із проведенням бойових дій.

Щодо заходу країни, то тут покладаємось на рішення органів місцевої влади. Наприклад, у Києві мер Кличко заявив, що офіційно пляжний сезон не буде відкриватися, адже є загроза обстрілів. Тобто ці рішення ― на розсуд місцевих військових адміністрацій. Треба дивитися по ситуації".

Як обстежують водойми на наявність вибухонебезпечних предметів?

"У нас є водолази-піротехніки, ― зазначив Олександр Хорунжий. ―  Цьогоріч піротехніків має бути вже півтори тисячі, серед них частина ― це водолази-піротехніки, водолази-сапери, які можуть обстежувати дно. Зараз ці роботи активно проводяться ― там, де це можливо. Прибувають відповідні автомобілі, у водойму запускається дрон, який обстежує дно, фіксує, де можуть бути вибухонебезпечні предмети, і далі працюють вже наші водолази на катері або іншому плавзасобі. Занурюються, дістають небезпечні предмети, потім їх сортирують і відвозять на ліквідацію".

Як місцева влада може зрозуміти, що купатися безпечно, і дати дозвіл?

"У мирний час це залежало від того, що є на пляжі, як він готовий, чи очищене дно, чи є поруч рятувальна служба, чи прочищений пісок тощо. Усі ці фактори впливають на те, щоби пляж отримав певний паспорт, тобто дозвіл на відкриття. У воєнний час відбувається трохи по-іншому. Поки є небезпека обстрілів та потенційне забруднення вибухонебезпечними предметами, пляж відкритися не може. Маю підозру, що люди все одно будуть намагатися поплавати там, де можна і не можна. Хочу нагадати, що з початку року 286 людей загинули на водоймах, із них 14 дітей, 159 людей вдалося врятувати. Якщо брати з початку травня, то загинуло 66 людей, із них три дитини, врятовано три особи на воді. Тому хочу звернутися до українців: не ризикуйте ― купайтеся там, де дозволено, у перевірених місцях; не стрибайте з мостів та інших висотних споруд; купайтеся у світлий час доби; не варто розпивати алкогольні напої", ― наголосив Олександр Хорунжий.