Україна успішно виконала вже 13 РНП на шляху до НАТО — Жовква

Україна успішно виконала вже 13 РНП на шляху до НАТО — Жовква

Річна національна програма (РНП), на яку посилається комюніке Вільнюського саміту НАТО як частину оцінювання прогресу України на шляху в альянс, не є новим інструментом. Це констатував в ексклюзивному коментарі Українському Радіо заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква. Він брав участь у саміті 11-12 липня нинішнього року в столиці Литви. За словами Жовкви, у 2008 році ми отримали рішення про необхідність ПДЧ (Плану дій щодо членства), але не отримали власне цього ПДЧ. І Україна з 2009 року за власною ініціативою почала розробляти, виконувати і звітувати щодо так званих річних національних програм (РНП). І кожен із членів НАТО може підняти ці 13 річних звітів і подивитися на прогрес України з 2009-го по 2021 рік, зауважив Жовква. Торік схваленню Україною РНП завадила війна. У комюніке Вільнюського саміту необхідність вступу України через ПДЧ прибрали, однак зазначили: "міністри закордонних справ держав НАТО регулярно оцінюватимуть прогрес в рамках адаптованої Річної національної програми". За словами Жовкви, РНП дійсно буде адаптована і не може залишатися громіздкою (понад 300 сторінок щороку).

0:00 0:00
10
1x

Глави держав-членів НАТО на саміті альянсу у Вільнюсі. 12 липня 2023 року. Фото: Jens Stoltenberg Twitter

 

Не новий інструмент для України

"Це не новий інструмент для України", – зауважує Ігор Жовква, маючи на увазі Річну національну програму (РНП). "У 2008 році ми отримали рішення про ПДЧ, але не отримали власне ПДЧ. Україна з 2009 року за власною ініціативою почала розробляти, виконувати і звітувати щодо так званих річних національних програм. Вони якраз і були укладені за зразком програм ПДЧ, які мали до нас, паралельно із нами держави, які успішно вступили до НАТО. Не маючи парасольки ПДЧ, ми фактично виконували ПДЧ. Там було 5 основних розділів, які відображають 5 розділів ПДЧ: це оборона, сектор безпеки, економіка, фінанси. І ми виконували ці програми протягом 13 річних циклів. Остання така річна програма була ухвалена у 2021 році і успішно виконана. А щороку проводилася спільна оцінка українською стороною і штаб-квартирою НАТО. У 2022 році із об'єктивних причин така програма не була схвалена, оскільки почалася відкрита агресія Росії", – констатує заступник керівника Офісу президента України. 

Ігор Жовква (праворуч) у студії Українського Радіо

Адаптована РНП

Ігор Жовква звертає також увагу, що в комюніке саміту у Вільнюсі загадувалася адаптована Річна національна програма. "Саме через те, що нам скасували ПДЧ, РНП не може залишатися в тому громіздкому вигляді, в якому вона була (займала понад 300 сторінок щороку). Відповідно, здійснювалася оцінка кожного із заходів і вона дуже детально прописана. Там якраз і про реформи. І кожен із членів НАТО може підняти ці 13 річних звітів і подивитися на прогрес України, порівняти 2009 і 2021 рік. А потім взяти цифри за 2022 і 2023 рік і подивитися, скільки стандартів НАТО було ухвалено за півтора року відкритої агресії Росії проти України — 131. А за весь період до цього з початку незалежності і до 2022 року — 151.  От вам динаміка, от вам прогрес. Реформи — це не нове. Є декілька дійсно важливих компонентів реформ. Якщо ми говоримо про демократичні реформи: у нас є 7 рекомендацій Європейської комісії в рамках нашої євроінтеграції в ЄС. І тут повністю збігається перелік реформ. І ми маємо досить позитивну проміжну оцінку виконання цих 7 рекомендацій. Місяць тому ми отримали із 7 рекомендацій дві, як виконані повністю, 4, які демонструють певний прогрес, і одна, яка демонструє відчутний прогрес. Фінальна оцінка нас чекає у жовтні. Є ще час, щоби пройти ці всі рекомендації. Потім, коли ми отримаємо фінальну позитивну оцінку від Європейської комісії, наступним етапом буде розмова про вступ до ЄС. Це нам буде зараховано в рамках вступу до НАТО", – резюмує заступник керівника Офісу президента України.