Правозахисники працюють над механізмами притягнення Путіна до відповідальності — Олександра Матвійчук із Давоса

Правозахисники працюють над механізмами притягнення Путіна до відповідальності — Олександра Матвійчук із Давоса

У швейцарському містечку Давос триває Всесвітній економічний форум, і серед його учасників – Президент Володимир Зеленський. Він має виступити на форумі по відеозвʼязку. У Давосі перебуває правозахисниця Олександра Матвійчук, голова організації «Центр громадянських свобод», що відзначена була торік Нобелівською премією миру. Українське радіо поцікавилося у Олександри, яку користь Україні в її протистоянні російському агресору може дати такий форум.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ваше послання у Давосі?

"Я беру участь в кількох заходах у рамках Всесвітнього економічного форуму. На всіх заходах обговорюється питання російської війни в Україні, питання міжнародної безпеки, майбутнє демократії у світі загалом. Звісно, я буду говорити і про те, що потрібно Україні, аби виграти цю цивілізаційну битву між авторитаризмом і демократією. Тому що аудиторія форуму — це уряди країн, великий бізнес, громадянське суспільство, різні інституції, підтримка яких нам зараз потрібна".

Чи буде знайдено додаткову фінансову підтримку для діяльності правозахисників?

"Звісно, це майданчик, де обговорюються і фінансові питання. Вчора ми мали зустріч із засновником Форуму Клаусом Швабом, і учасники, які щороку відвідують Давос, зазначають, що на Форумі зростає кількість представників громадянського суспільства та покращується взаємодія між бізнесовим і громадським секторами. Є ціла низка панелей, в яких беруть участь бізнесмени. Україні з-поміж іншого потрібна допомога для відновлення енергетичної системи, яка зазнала руйнувань внаслідок цілеспрямованих російських атак. Про це ми теж будемо вести мову".

Як скоординовані українські правозахисники для впливу на суспільну думку за кордоном?

"Тут треба говорити про інший рівень координації. Не правозахисників між собою, адже ми дивимося на світ крізь призму цінностей прав людини і робимо зрозумілі висновки. А про координацію з іншими сферами, з якими раніше ми так глибоко не працювали. Наприклад, із бізнесом. Зараз Центр громадянських свобод працює над створенням нових міжнародних механізмів притягнення Путіна, Лукашенка та інших воєнних злочинців до відповідальності. Цих цілей не можна досягти зусиллями виключно правозахисних організацій, потрібно будувати широкі коаліції".

Читати також: "Нобелівська премія миру для правозахисників з України, Росії та Білорусі — це "подарунок" на день народження для Путіна", — Ігор Козловський з Центру громадянських свобод

"Український сніданок" у Давосі – "родзинки" заходу

"Я не організаторка, а запрошена панелістка, тому маю мало інформації. Загалом Давос — дуже динамічна платформа. Сьогодні стало відомо, що на Форумі виступатиме перша леді Олена Зеленська, ми очікуємо на її виступ. Хоча в офіційній програмі його не було зазначено. Отже, родзинки точно будуть. Нам, українцям, доводиться бути досить креативними, щоб в інформаційному світі, де конкурують за увагу, звернути її на себе".

Олександра Матвійчук вважає дуже важливим, щоб світові лідери усвідомлювали залежність між глобальними проблемами та російською агресією: "Тут питання в акцентах. Ми з колегами координуємося, хто на які панелі буде ходити, для того щоб ці акценти були належним чином розставлені".

Скільки мине часу до появи перших дієвих механізмів покарання Путіна та інших воєнних злочинців?

"Складно прогнозувати. Наше завдання — займатися роботою і скорочувати цей час. Ми бачимо позитивну динаміку. На початку повномасштабного вторгнення наші звернення до цивілізованого світу, що існуючих механізмів недостатньо і потрібно створити міжнародний трибунал, звучали ніби якась фантастика. А зараз ми бачимо, що більшість країн починають це серйозно обговорювати. Нещодавно виступала міністерка закордонних справ Німеччини і говорила про створення міжнародного механізму, щоб успроможнити національну систему розслідувати міжнародні злочини. Тож нам своє робити, а прогнозами нехай займаються політичні експерти".

Хто найголовніші союзники України у правозахисному проєкті з покарання воєнних злочинців?

"Це ті, кого російська агресія може торкнутися найпершим чином. Латвія, Литва, Естонія, Польща глибоко розуміють, що таке Російська імперія, і першими почали підтримувати голос України на міжнародній арені про те, що стійкого миру без справедливості ніколи не буде. Також зараз розпочалася кампанія у Великій Британії, було оприлюднено звернення до британського уряду, його підписали провідні британські юристи. Мене запросили долучитися до цього звернення, попри те, що я не є громадянкою Британії. І зараз фахова правнича спільнота буде тиснути на уряд, аби він був більш активний у цьому напрямку. Хоча й раніше лунали заклики про те, що до справедливості треба докладати зусиль і створювати міжнародні механізми".

Фото: Суспільне