"Санкцій недостатньо. Треба діяти радикальніше" – Гопко про меседжі Києва Давосу

"Санкцій недостатньо. Треба діяти радикальніше" – Гопко про меседжі Києва Давосу

Треба не жалітися, що немає грошей, а конфіскувати 300 млрд доларів російського центробанку, які вже заморожені, і передати Україні. Це один з ключових меседжів української делегації на цьогорічному форумі в Давосі, зауважила в ефірі Українського Радіо ексголова Комітету Верховної Ради 8 скликання у закордонних справах, керівниця Мережі захисту національних інтересів "АНТС" Ганна Гопко. Поряд з цим, каже експертка, Київ вкотре акцентував увагу на загрозах щодо "вісі зла", українській "формулі миру" і необхідності покарання агресора. "Третє важливе питання, яке порушив президент, це компоненти західних країн, які є в російській зброї. Він достатньо "голосно" закликав наших партнерів діяти ефективніше, тому що впроваджені санкції не дали очікуваного результату", – додала Гопко. 

0:00 0:00
10
1x

Президент України на Всесвітньому економічному форумі. Давос. 16 січня 2024 року. ФОТО: president.gov.ua

Давос – це правильне місце, щоб пришвидшити політичну волю

Ваша загальна оцінка зустрічей у Давосі. Що вдалося зробити нашій делегації? 

Є кілька важливих тем. Перше, це конфіскація російських активів. Тому що Давос – це економічний форум і це правильне місце для того, щоб пришвидшити політичну волю. Я сподіваюся, що G7, де головує зараз Італія, нарешті коаліційно ухвалить це рішення. Тому що самі Сполучені Штати Америки, чи Євросоюз, Німеччина, Франція, Велика Британія неохоче це роблять, не хочу казати "бояться". Ми говоримо про 300 млрд доларів російського центробанку, які вже заморожені, і які просто потрібно конфіскувати і передати Україні. І не жалітися, що немає грошей і як нам далі допомагати. Це перше питання. 

"Китай грає на боці Росії"

Друге. Це презентація "формули миру" і розуміння того, що таке справедливий, тривалий мир, як його досягти. Який, очевидно, передбачає покарання агресора, трибунал. Шкода, що не було Китаю. Це зрозуміло, тому що Китай грає на боці Росії. І на зустрічі радників, яка була ще до початку Давосу, і навіть під час самого форуму, ми бачимо, як демонстративно веде себе Китай. Хоча в нас багато було експертів, захоплених Китаєм, які не розуміли, що насправді Китай – це та сама вісь зла, воєнним авангардом якої є РФ. І ми ще раз переконалися, що Китай в цій війні буде і надалі підтримувати Росію.

"Це підготовка до великої війни"

Третє важливе питання, яке порушив президент, це компоненти західних країн, які є в російській зброї. Він достатньо "голосно" закликав наших партнерів діяти ефективніше, тому що впроваджені санкції не дали очікуваного результату. Російська економіка функціонує, має достатньо ресурсів для продовження виробництва зброї. І найцікавіше, що в новій зброї вона застосовує західні технології, компоненти. За останніми даними, у тих же "кінджалах" виробниками близько 77 компонентів є західні держави. Тому, очевидно, що не повинні західні країни сприяти виробництву нової зброї і модернізації її росіянами.  Це серйозна небезпека, зважаючи на те, що було озвучено і міністром оборони Британії, що зараз фактично передвоєнний час. І все це вдосконалення зброї – це підготовка до великої війни. І треба, очевидно, діяти радикальніше щодо всіх третіх країн, через які всі ці компоненти потрапляють до РФ, а потім бомби падають вже на українську територію. 

ФОТО:  Facebook/Hanna Hopko

"Це вже вісь зла, яка воює проти України"

Виступ президента Зеленського в Давосі почули? Як його взагалі сприйняли? 

Я недавно була в Лондоні і в одному урядовому офісі одна представниця мені сказала: "Ганна, ти ж розумієш, поки нам на голову бомби не падають, ми не можемо швидше діяти. Плюс ми не те покоління, яке пам'ятає Другу світову. Ми не знаємо, що таке війна, ці емоції, відчуття, ми їх не пережили". Тому, очевидно, треба пояснювати. Тоді якраз ще була стаття про те, що НАТО має бути готовим до війни з Росією через 2 роки. Зараз все частіше ми бачимо такі заяви вже і від чехів, від британців, від німецького міністра оборони. Тому наше зараз задання пояснити, що в 2014 році, коли Росія вторглася в Україну і анексувала Крим, це була лише Росія. У 2024 році – це вже вісь зла, яка воює проти України. Це не просто вже Російська Федерація як держава-агресор. До речі, не всі держави визнали Росію спонсором тероризму. Це вже і Китай, і Північна Корея, і Іран. Це десуверенізація Білорусі, яка відбулася за весь цей час. Тобто, нам потрібно чітко показувати, що за цей час Захід не просто не зупинив Російську Федерацію в її амбіціях, а Захід став менш підготовлений до великої війни з віссю зла, амбіції якої дуже прості – це формувати новий порядок денний. Порядок, який не базований на правах людини, який не базований на повазі до територіальної цілісності і суверенітету. Тому Заходу треба пояснити, а яка ваша стратегія, коли в Україні закінчаться військові? Коли закінчаться люди, які для вас щит. Вони завжди кажуть, Україна – щит Європи. І ми це теж трохи помилково робили, коли так говорили. Ні, нам треба було вимагати для кожного українського воїна сучасні щити. Тоді нам давали NLAW, Javelin, потім почали давати HIMARS, сучасні танки. Зараз чекаємо F-16. Але це все було дуже повільно. І всім було комфортно, що є Україна, яка захищає Європу від ворогів. 

"Санкцій недостатньо"

Можемо очікувати, що санкційний тиск посилиться після цього Давосу? 

Тут не про Давос. Він порушив питання, що санкцій недостатньо. Вони не ефективні і вони не стали на заваді. Я сподіваюся, що переглянуть прайс-кеп і знизять. Я сподіваюся, що ембарго, яке мало би бути, також буде на часі. Ну і санкції проти "Росатому". Це питання теж було порушене, тому що Росія продовжує здійснювати окупацію Запорізької АЕС.  

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко