Промінь рекомендує: Problema з треком "99"

Промінь рекомендує: Problema з треком "99"

Моя пісня – жирна крапка в тому плані, що я більше не робитиму каверів, а далі буду займатись авторською творчістю

0:00 0:00
10
1x

Фото надане артисткою

Хіп-хоп – не жіноча справа, говорили вони. Але якщо поглянути на світові чарти – там реперів-чоловіків впевнено тіснять такі яскраві реперки, як Cardi B, Lizzo, Megan Thee Stallion, Doja Cat. Україна теж не пасе задніх – варто лише згадати дівчат, які звучать в ефірі "Променя": Kris Gara, Gunna Chorna, Fiinka, Alina Pash – і, звісно, Alyona Alyona!

Ми раді презентувати виконавицю, яка гідно представлятиме Україну на хіп-хоп сцені в найближчому майбутньому – дівчину під ніком Problema. 

В цивільному житті її звати Олена, вона родом зі Львова. Дебютувала як сольна виконавиця в 2023 році. На сьогодні в неї 4 пісні, які піднімають соціальні проблеми та розкривають питання рівноправності. Зокрема, одна з них – "Стрес" – присвячена проблемі насильства над жінками. 

А почалося все з каверів-присвят реперці Cardi B. Але після закидів недоброзичливців – мовляв, "А сама ти чогось варта?" – Problema записала ядучий авторський трек "99". Який став достойною відповіддю тим, хто сумнівався. 

Пісня "99" – це не лише "наїзд" на "мамкиних реперів", яким немає що сказати, але й гучний виклик усій хіп-хоп індустрії, який сигналізує про те, що в Україні існує конкурентоспроможний жіночий реп. 

Про витоки свого творчого псевдоніму, львівську реп-сцену, недоброзичливців і перехід від каверів до авторських пісень Problema розповіла Анні Заклецькій та Денису Денисенку в ефірі "Радіо Промінь".

Привіт, Олено! Чи краще все-таки називати тебе Problema?

Привіт! Краще Problema – нехай люди звикають.

Чи пов’язаний твій псевдонім саме з тим, що хіп-хоп культура – той напрямок в музичному мистецтві, який спонукає людей до рефлексій, до переосмислень певних проблем та рішень?

Можна сприймати й так. Але насправді, коли ми придумували псевдонім, це просто прийшло в голову – бо рима до імені Олена. І мені він найбільше сподобався. 

Як ти прийшла до хіп-хопу? Можливо, росла на якихось українських або світових артистах, які настільки тебе вразили, що ти вирішила саме з хіп-хопом пов’язати своє життя?

Звичайно, я росла на цій музиці: в дитинстві займалась танцями в стилі хіп-хоп і брейк-дансом, слухала Емінема, 50 Cent – дуже їх люблю. Любила і люблю широкий одяг, тому можна сказати, що все життя з хіп-хопом пов’язане. 

А зараз займаєшся танцями?

Зараз в мене не дуже багато часу, але я стараюсь завжди займатись, тому що дуже люблю танцювати.

Ми вважаємо, що в Україні дійсно крутий жіночий хіп-хоп. Є виконавиці, яких ти можеш вважати своїми конкурентками? Чи рівняєшся на когось і тебе це стимулює бути ще кращою?

Прямо конкретно не скажу, але я люблю українських виконавиць, які творять в стилі реп. От Аліну Паш колись слухала, подобалось.

А зараз кого слухаєш?

Зараз взагалі слухаю мало музики – більше її стараюсь робити, ніж слухати (сміється).

Ти зі Львова. Як у вас розвивається хіп-хоп сцена? Чи ти є білою вороною, чи навпаки, багато людей прагнуть цієї культури?

У Львові дуже багато реперів, є свої реп-тусовки і виконавців дуже багато. Мені подобається Львів тим, що тут є багато саме україномовних реперів.

Чи пісня "99" пов’язана з якоїсь твоєю автобіографічною історією? Бо вона така – з наїздом.

Ну так, трохи наїхала на тих, хто на мене наїжджав – в Тіктоці писав різні коменти. Тому що я ж починала з каверів. Мовляв, кавери всі можуть, а ти покажи, на що сама здатна. І "99" – така жирна крапка в тому плані, що я більше не робитиму каверів, а далі буду займатись авторською творчістю. 

Перед тим як презентувати твою пісню, попросимо звернутись до наших слухачів з тим, що зараз йде у тебе від серця.

Я бажаю всім не забувати донатити – і підтримувати творчість українських музикантів. І всім людям – бути добрішими одне до одного. Слава Україні! 

Слухати трек "99" Problema, як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.