"Нобелівська премія миру для правозахисників з України, Росії та Білорусі — це "подарунок" на день народження для Путіна", — Ігор Козловський з Центру громадянських свобод

"Нобелівська премія миру для правозахисників з України, Росії та Білорусі — це "подарунок" на день народження для Путіна", — Ігор Козловський з Центру громадянських свобод

Нобелівську премію миру-2022 року серед інших отримала й українська правозахисна організація "Центр громадянських свобод", яка була заснована в 2007 році. Разом зі українською організацією Нобелівську премію миру цього року отримав білоруський правозахисник Алесь Беляцький, який зараз перебуває у білоруській в’язниці, та російська правозахисна організація "Меморіал", яка розкриває ті факти історії Радянського Союзу, які сучасна російська влада хоче приховати. Її очільник Юрій Дмітрієв також зараз перебуває у російській в’язниці, а сама організація нещодавно була заборонена Верховним Судом РФ. Деталі роботи українських правозахисників та те, як вони ставляться до того, що отримали "нобеля" разом з росіянами та білорусом, Українське радіо дізнавалося у філософа, викладача, члена правління Центру громадянських свобод Ігоря Козловського.

"Ми не очікували отримати Нобелівську премію миру, для нас це була несподіванка. Люди, які займаються правозахисною діяльністю в рамках цього Центру, працюють не заради премії, хоча це й важливо. Вони працюють для того, аби захищати права і свободи конкретної малої людини. Й оцей жертовний шлях привів їх до визнання в світі у вигляді Нобелівської премії", — розповів Ігор Козловський.

Він додав, що очільниця організації Олександра Матвійчук є людиною з чуйним серцем і саме ця риса характеру допомагає їй виконувати важку роботу в організації: "Вона працює на згорання, але не полишає роботу, її голос стає все більш впевнений та гучний на міжнародній арені. Тому її й почули. Ця робота дуже виснажує, оскільки кожна людина, її історія — це біль, травма, яка стукає в наші серця".

"Зараз організація займається документацією злочинів, які вчиняють кати на наших землях. Йдеться й про трибунал для Путіна, й безліч інших ініціатив, які стосуються прав і свобод людини. Наше суспільство зараз травмоване і охоплення Центром величезної кількості трагедій, що є насамперед психологічним навантаженням, є ознакою, яку побачили у світі. Думаю, що вони заслуговують Нобелівської премії", — зазначив Козловський.

Також правозахисник торкнувся й того питання, що цьогоріч премію розділили між правозахисниками трьох країн — України, Росії та Білорусі, зазначивши, що ми не можемо оцінювати те, що відбувається з точки зору Нобелівського комітету: "В нас різна оптика. Ми — травмоване суспільство, наша свідомість волає про справедливість, ми хотіли би, щоб концентрація уваги до нас була тотальною. Але це наша оптика. Оптика ззовні інша: вони дивляться на причини і наслідки, на проблеми Східної Європи загалом, яка зараз хвилює увесь світ. Те, що вони виділили саме оці три точки  пов’язано з тим, що це, певною мірою, виклик самому Путіну та підкреслення того, що світ знає, хто є зло. Це йому подарунок на день народження. Підкреслюючи, що всі страждання, які люди переживають і в Україні, і зрозуміло, що й в Білорусі та Росії, вони сконцентрували пакетом для того, щоб дати послання Росії та Путіну, що світ все розуміє".

"Щодо Алеся Беляцького, який перебуває в тюрмі, то він бореться, наскільки це можливо в тоталітарних умовах. Ми підтримуємо їхню боротьбу, це наші побратими", — підсумував Ігор Козловський.

Фото: Суспільне