Які санкції проти росії пропонує Україна — коментує учасниця групи Єрмака-Макфола

Які санкції проти росії пропонує Україна — коментує учасниця групи Єрмака-Макфола

Від початку повномасштабної навали Росії на Україну наші союзники запровадили щонайменше п’ять санкційних хвиль щодо РФ. Натомість Росія шукає різноманітні лазівки для обходу санкцій. У відповідь новостворена міжнародна експертна група Єрмака-Макфола розробила План дій щодо посилення санкційного тиску на РФ. Ключові напрямки презентованого документа у студії Українського радіо прокоментувала членкиня експертної групи Єрмака-Макфола Ілона Сологуб, наукова редакторка Vox Україна, співорганізаторка групи "Економісти за Україну".

0:00 0:00
10
1x

Про визнання Росії та Білорусі державами-спонсорами тероризму, а збройних сил РФ ― терористичною організацією

"Це може дати значне обмеження на рух коштів між Росією та іншими державами. І не лише з колективним заходом, а й з Африкою, Азією тощо. Ніхто не хоче бути спонсором тероризму, а більшість розрахунків зараз відбувається у доларах або євро, тому це значно обмежило б інвестиції у Росію або з Росії".

Які лазівки найактивніше намагається використовувати Росія

"Це не зовсім лазівки. Санкції ще не накладені в тому обсязі, в якому вони мають бути накладені. Тож Росія користується тим, що санкції не повні. Наприклад, не всі банки відключено від SWIFT, також Російську Федерацію не внесено до чорного списку з відмивання коштів. Отже, зараз є багато можливостей обходити санкції, тому й створили цей документ, де роз’яснено, що треба робити, аби санкції стали справді відчутними".

Ембарго на закупівлю нафти і газу ― коли чекати

"Більшість країн обіцяють до кінця року. США і Велика Британія вже зараз відмовилися від купівлі нафти з Росії. Ми розуміємо, що це буде складно зробити багатьом компаніям, тому в документі пропонується кілька проміжних кроків перед повною відмовою від російської нафти. Наприклад, можна запровадити програму "Нафта в обмін на продовольство". Треба обмежити не лише доходи РФ, а й те, що вона може купити за ці доходи. Тобто обмежити купівлю не тільки зброї, а й певних комплектуючих, матеріалів, технологій для виробництва зброї".

Як можна оцінити ефективність санкцій загалом на сьогодні

"Бачимо, що війна триває. І якщо кінцева мета санкцій ― припинити воєнні дії, то бачимо, що мети не досягнуто. Отже, санкції треба посилювати. Логіка має бути така, щоб запровадити всі санкції, які можливо, а потім в разі поліпшення ситуації можна буде щось послаблювати. На жаль, світ іде за протилежною логікою поступового нарощування санкцій, і ми думаємо, що ця логіка не працює".

Про транспортні та страхові обмеження для РФ

"Пов’язані з Росією оператори можуть діяти і під прапорами інших країн, тому ми пропонуємо обмежити роботу з російськими компаніями, які можуть наймати екіпажі, заборонити виробникам двигунів суден постачати запчастини для них. У перспективі кількох місяців це обмежить можливості пересування російських кораблів. Ще можна згадати біржі, тобто будь-які операції з російськими вантажами. Якщо оператори вантажів будуть позбавлені можливості укладати угоди на перевезення і на страхування, це значно обмежить рух вантажів з Росії та до Росії, унеможливить перевезення".

Чи знайдено механізми, як обходити "мішанки", в яких російські продукти розчиняються у продуктах інших країн і надходять у продаж

"У цьому документі є пропозиція, щоб унеможливити такі суміші. Продукція, приміром, нафта, де є хоча б один відсоток російської, має вважатися російським продуктом. Такі схеми неминучі, тому накладення санкцій це постійний процес. Має бути постійний моніторинг того, що відбувається і як придумуються схеми. Це й підтверджує логіку, що санкції мають бути запроваджені на випередження".

Про ефективність персональних санкцій

"Як інструмент припинення агресії такі санкції неефективні, але це й не є їхньою метою. Індивідуальні санкції ― це інструмент покарання, тобто інструмент накладання колективної відповідальності на росіян, яка має зрештою настати, коли ми переможемо і Росія буде проходити певний етап денацифікації. Індивідуальні санкції ніби початок цього етапу. Це те, що цивілізовані країни кажуть росіянам: ми знаємо, що ви теж винні та мусите нести відповідальність".

Фото: Укрінформ