Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"

Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"

Співачка запускає культурний простір в будинку свого знаменитого дідуся в Чернігові

0:00 0:00
10
1x

Фото надане артисткою

Ната Жижченко запускає фундаментальний проєкт про своє рідне місто Чернігів під назвою "Фабрична, 12". Назва для нього обрана не випадково: саме за цією адресою розташований будинок, в якому мешкав дідусь виконавиці Олександр Шльончик – легендарний майстер народних інструментів, разом із дружиною Євгенією – бандуристкою, співачкою і дуже харизматичною жінкою.

Із цим місцем у Нати пов’язані найромантичніші і найцінніші спогади дитинства. Співачка із чоловіком Євгеном Філатовим і двома їхніми дітьми часто бувають у цьому будинку вже після смерті дідуся й бабусі. 

Що саме планується в рамках нового проєкту, при чому тут будинок дідуся й народні співи, і без чого неможлива перемога – про це ONUKA розповіла Анна Заклецькій та Денису Денисенку в ефірі "Радіо Промінь". 

Привіт, Нато! Розкажи, що то буде за проєкт? Чули – щось на кшталт творчого простору, де планується проводити майстер-класи і зустрічі. Чому плануєш навчати?

Так, все вірно. Але розпочну з передісторії. А вона така: цей затишний і живий колись будинок залишився як величезний острів, який просто так покинути чи просто так жити в ньому – ну, це просто зрадити його. Тому я думала спочатку музей там зробити, потім музей-кімнату. А потім в голові вималювалося, що треба відновити майстерню як таке місце, де можуть бути майстер-класи, творчі зустрічі, презентації тощо. Ну і в результаті все сформувалось в поняття культурного простору з етнографічним нахилом. 

Тобто, зараз там будуть проходити співочі майстер-класи: традиційний спів, імпровізаційний спів. Психологічне пропрацювання своїх психологічних проблем співом. Потім будуть майстер-класи з виготовлення інструментів, також буде відновлення виготовлення дідусевих інструментів за його кресленнями – і все почнеться із сопілок. Потім – коли я там буду – творчі зустрічі, лекції та виступи. 

Тобто, плануємо багато всього, але будемо дивитись за обставинами. Тому що запланувати і зробити бізнес-план на рік вперед зараз для нас це розкіш. Живемо сьогоднішнім днем. 

В травні будуть проходити заняття зі співу, презентовані з цікавим лекційним матеріалом на день народження дідуся – 28 квітня. Це буде офіційне відкриття онлайн цього простору. Потім – вже коли ми повернемось із туру наприкінці травня – буде яскраве офлайн-відкриття. Дату поки анонсувати не буду. Але плани глобальні. 

Щодо туру – де найближчим часом можна буде почути ONUKA?

Наш європейський тур починається в травні. В графіку купа міст: Варшава, Мюнхен, Берлін, Париж, Брюссель, Братислава, Прага. Не згадаю зараз всі міста, але це буде дуже насичений тур. 

Не загадую нічого наперед, але сподіваюсь, що нам вдасться доїхати до концертів і повернутися назад. І по поверненні ми будемо виступати на фестивалі UYAVA в Києві, де можна буде нарешті побачити нас наживо на відкритій локації. Насправді, я сама дуже чекаю на цей виступ, тому що це можливість повернути назад трохи того відчуття опен-ейру, незважаючи ні на що. Сподіваюсь, виступ відбудеться і всі ми відчуємо частинку того життя, за яким дуже сумуємо. 

Наостанок просимо тебе звернутись до слухачів "Радіо Промінь" з тим, що в тебе зараз на серці. 

Я хочу побажати всім витримки, віри і надії. Тому що цей стрижень, який нас тримає сторіччями, він дійсно працює. Незважаючи на те, чи є у нас зброя, чи її немає, якщо немає віри, то нічого не спрацює. Якщо вона є – ми вистоїмо. 

І я вірю в те, що ми вистоїмо. Тому що історія доводить протягом років, що ми це вміємо. Величезною ціною, але в нас це вийде. І думки матеріальні – вони також допомагають наближати таку очікувану перемогу.