Трирічна Бюджетна декларація – навіщо вона потрібна?

Трирічна Бюджетна декларація – навіщо вона потрібна?

На засіданні 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову щодо Бюджетної декларації на 2022-2024 роки, документу, який визначає державний бюджет на наступні три роки. Його підтримали 247 народних депутатів і депутаток. Що передбачає цей документ, для чого він потрібен і чи є сенс планувати кошторис на три роки в ефірі Українського радіо розповідає кандидат економічних наук, керуючий партнер Консалтингової компанії "Фінансова студія" Євген Невмержицький.

0:00 0:00
10
1x

Чи можливо виконати показники, що закладені в трирічну декларацію

Це означає, що за планом Кабміну Україна має залишатися бідною, корупційною державою, з тим рівнем тінізації економіки, який є сьогодні. Він не намагається змінити чи покращити ситуацію. За даними Міністерства фінансів і Кабінету Міністрів, рівень тінізації економіки України перевищує 30%. Головним завданням уряду має бути зменшення цієї тінізації. Показники, зазначені в Бюджетній декларації, навіть не демонструють бажання змінити цю ситуацію. Для зменшення тінізації треба зробити певні кроки, але в документі про це не йде мова, там йдеться про продовження тієї політики, яка була до поточного часу. Наприклад, у декларації зазначено про підтримку малого та середнього бізнесу, проте жодної підтримки немає, навпаки, підприємців обмежують, податки збільшуються.

Читати далі: "Україна більш оптимістично оцінює результати зустрічі, ніж Фонд": експерт про зустріч Міністра фінансів з представниками МВФ

Чи можна планувати Бюджет на три роки вперед

Я думаю, що треба планувати мінімум на десять років вперед. Потрібно мати загальнодержавну економічну стратегію, якої потім необхідно буде дотримуватися. За це має відповідати влада. Сам факт того, що почали планувати на три роки вперед ― це гарний і позитивний знак. Проте саме планування і дотримання вказаних засад ― це вже інше питання.

Для економіки України важливе не поступове зростання, а ― відновлення. Ми не відновили свою економіку навіть до рівня 2013 року. Одним з найважливіших питань є вирішення рівня облікової ставки, який знову збільшився до 7,5%, хоча в цивілізованих країнах такого ніде не існує. У нас гроші дорогі, наповнення країни товарами слабке, бізнес не стимулюють. У Сполучених Штатах та Європі гроші дешеві, а держава всіляко допомагає бізнесу, тому економіка розвивається, рівень інфляції низький, менше 3,5%. Кредитні кошти мають бути значно дешевшими, оподаткування має бути зменшено, щоб не було схем, які використовують у різних напрямках. Необхідно зменшувати неоподаткований обсяг доходів громадян, щоб ми прямували до скорочення бідності. Це і є шлях до детінізації. 

Фото: pixabay.com