Понад 16 млрд гривень — Гетманцев про перевиконання плану податкових надходжень у лютому

Понад 16 млрд гривень — Гетманцев про перевиконання плану податкових надходжень у лютому

 

Україна достатньо непогано пройшла два перших місяці 2024 року майже без міжнародної допомоги. Це констатував в ефірі Українського Радіо голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев. А у березні вагома допомога вже буде – від ЄС, від МВФ, від держав "Великої сімки". Водночас Гетманцев відзначив перевиконання плану податкових надходжень до держбюджету України. "Якщо говорити про лютий, то це +16% або 16 млрд гривень до плану, а у співставленні минулого та цього років є перевиконання взагалі в 2,4 раза. Це свідчить про детінізацію", – переконує Гетманцев.


 

0:00 0:00
10
1x


Ілюстративне зображення із сайту Pixabay

Кредитний рейтинг від S&P: "Жодної катастрофи, це технічне рішення"

— Цими вихідними міжнародне рейтингове агентство S&P (Standard & Poor's) знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг і рейтинг емітента в іноземній валюті України. Що це означає для нашої держави?

Жодної катастрофи в цьому немає. Просто за критеріями рейтингових агентств операції з реструктуризації державного боргу (а ми, власне, сьогодні проводимо перемовини про реструктуризацію комерційної частини державного боргу) свідчать про необхідність зниження рейтингу емітента відповідних цінних паперів. Це технічно відображається в рішенні рейтингових агентств. Таке рішення опублікувало одне з агентств й думаю, що такі ж рішення будуть опубліковані й іншими агентствами, бо ми до серпня цього року повинні провести перемовини про реструктуризацію комерційної частини нашого державного боргу. Але така реструктуризація передбачена програмою МВФ, вона обов'язково відбудеться і наші рейтинги повернуться на той стан, де вони були раніше. Тому жодної катастрофи тут немає, це просто технічне рішення, яке ухвалюється рейтинговими агентствами, і воно буде змінене після того, як ми досягнемо угоди про реструктуризацію. 

До речі, хочу нагадати вам, що у частині боргу перед державами "Великої сімки" ми вже досягли в грудні минулого року такої угоди про реструктуризацію до 2027 року. Це також охоплювалося програмою з МВФ, тому жодних ризиків я тут не бачу.  

"За два місяці 2024-го ми перевиконали план на 23 млрд гривень" 

— Пане Данило, цього року ми очікуємо від США допомогу в розмірі 11,8 млрд доларів. Про це заявив під час форуму "Україна. Рік 2024-й" прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Наскільки успішно поки що, поки ми не маємо цієї допомоги від США, вдається обходитися без американської фінансової допомоги?

Ми наразі з впевненістю дивимося в 2024 рік. По-перше, ми впевнені в тому, що це рішення буде ухвалене Конгресом США позитивно, бо є підтримка обох партій Конгресу. Є розуміння того, що Україні ця допомога необхідна, передусім в контекст розвитку самих Сполучених Штатів Америки. Тому, думаю, що таке рішення буде.  

Водночас нагадаю, що ми отримаємо достатньо велику допомогу в цьому місяці: 4,5 млрд євро від Єврокомісії, від ЄС. Це програма "Ukraine Facility" і будемо отримувати по 1,5 млрд щомісяця до кінця року. Крім того, в цьому місяці ми отримаємо 880 млн доларів від МВФ, а також одержимо кошти від інших держав "Великої сімки".

Данило Гетманцев. Фото: сайт партії "Слуга Народу"

Ми достатньо непогано пройшли два місяці, майже без міжнародної допомоги. Зазначу, що ми перевиконали два місяці цього року +23 млрд гривень до плану. Це 15,5%. І зібрали достатньо багато коштів в порівнянні з 2023 роком, навіть у кілька разів. При тому, що за лютий ми отримали лише 31 млрд гривень міжнародної допомоги. Ми профінансували в достатньому обсязі наші видатки, незважаючи на те, що цієї допомоги майже не було.

"Вимагайте чеки, коли щось купуєте"

— А як щодо Податкової: у нас перевиконання?

Так, перевиконання. Якщо говорити про лютий, то це +16% або 16 млрд до плану, а у співставленні 2023 та 2024 років є перевиконання взагалі в 2,4 раза. Це говорить про детінізацію, бо основний ресурс, який ми зараз отримуємо до державного бюджету, – це детінізація торгівлі, контрабанди, з якою ми боремося ще з 2019 року. Вимагайте чеки, коли ви щось купуєте, цим ви допомагаєте армії, допомагаєте зупинити ухилення від оподаткування. Ця детінізація дозволяє нам перевиконувати план.

— А на скільки відсотків ще, можливо, сподіваєтеся перевиконати план у подальшому?

Ми сподіваємося, що перевиконання буде. Я боюся загадувати наперед, адже це непевні цифри, але системна робота обов'язково призведе до збільшення надходжень до державного бюджету і, що найголовніше, – до детінізації економіки. Адже що це таке? Це закон, один для всіх, і це дуже необхідно для нашого бізнесу.


 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США