10 мільйонів щеплень до кінця літа: чи дотримає обіцянку Міністр охорони здоров'я України? Коментує експерт

10 мільйонів щеплень до кінця літа: чи дотримає обіцянку Міністр охорони здоров'я України? Коментує експерт

Про особливості вакцинації в Україні, небезпеку нового штаму "Дельта" та карантинні перспективи на осінь, в ефірі Українського радіо розповідає заступник Міністра охорони здоров'я, Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

0:00 0:00
10
1x

Про мутації та штами коронавірусу

Зараз наука зробила крок вперед і ми маємо багато наукових досліджень про напруженість імунітету, перебіг хвороби, потенційні можливості лікування, необхідність вакцинації. Якщо говорити про мутації або інші штами, то зараз мутація є нормою для цього вірусу. Цього не треба лякатися, це — передбачено. Кожна країна зараз рапортує про те, які штами циркулюють на її території і деякі з них класифікуються як ті, які виникають занепокоєння. Штам "Дельта" викликає занепокоєння, через те, що швидко поширюється і на 5-6% знижує ефективність вакцини. Скоріш за все, "Дельта" — не остання мутація цього вірусу, тому маємо фокусуватися на підвищенню темпу вакцинації та протиепідемічних заходах. 

Скільки випадків штаму "Дельта" зареєстровано в Україні?

Зараз є 2 офіційно підтверджених випадки, але, швидше за все, їх більше. Є декілька ключових характеристик "Дельти". Він на 40% швидше поширюється у відношенні до стандартного вірусу. Також він частіше вражає дитяче і молоде населення. Більшість спалахів "Дельти" у різних країнах фіксували у закладах освіти: дитячих садках, школах, університетах. А ще "Дельта" часто призводить до необхідності госпіталізації пацієнта. З приводу прогнозів, ми очікуємо, що восени будемо мати спалах цього захворювання. Скоріш за все, він не буде катастрофічно великим. Це буде 4-та хвиля, яка має бути нижчою за попередні, за рахунок досягнення адекватного рівня імунізації населення та частки тих, хто перехворів. 

Про готовність клінічних баз для нових хворих

Клінічні бази, які ми використовували для першої та другої хвиль протидії ковіду, будуть залучені під час наростання кількості випадків. Зараз відбувається перевірка стану готовності саме дитячих інфекційних відділень, тому що переважно дитяче населення страждає нерівномірно і активно залучається до цього процесу. 

Чи можна буде навчатися невакцинованим від ковіду дітям?

Вакцинація для дитячого населення проти коронавірусу не буде обов'язковою. Вона встановлюється за рекомендацією лікаря або бажанням батьків. Застосовуємо її в тих випадках, коли у дитини є важкі соматичні або інші супутні захворювання, які можуть викликати важкий перебіг коронавірусної хвороби. Дитина, яка не пройшла вакцинацію від коронавірусу може йти до школи і навчатися. 

Чи планують вакцинацію від коронавірусу зробити обов'язковою і внести в календар щеплень?

Наразі це не розглядається. Для цього ми повинні мати повну картину щодо ревакцинацій, рекомендованих схем вакцинацій. Поки що ми не маємо повної інформації стосовно цих питань.

Про смерть чоловіка після щеплення вакциною "Pfizer"

Такий випадок був дійсно зафіксований у Вінниці. Це сталося через 3,5 години після того, як була введена вакцина. Зараз проводиться розслідування і ми очікуємо на результати судово-медичної експертизи. Тільки тоді ми зможемо офіційно підтвердити основну причину смерті цієї людини. 

Чи є в Україні статистика про кількість хворих та померлих після щеплення?

Така статистика окремо не збирається. Однак, плануємо до кінця липня зробити аналітику по кількості людей, які мали вакцину і захворіли. 

Про обіцянку Міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка зробити 10 мільйонів щеплень до кінця літа

10 мільйонів щеплень — та цифра, яка допоможе нам в більш легкій формі перенести останню 4-ту хвилю коронавірусу. Я впевнений, що це буде остання хвиля. Зараз одну дозу щеплень в Україні отримали 2 мільйони 136 тисяч осіб, а дві дози — 56 тисяч. Зараз встановлені чіткі індикатори для кожної області і ми бачимо, де ефективно використовують свій ресурс, а де тільки розпочинають. Ми зараз докладаємо максимум зусиль, щоб ці 10 мільйонів стали реальністю.

Коли в українців буде можливість щепитися вакцинами "Moderna" та "Johnson & Johnson"? 

Зараз ще ведуться перемовини стосовно термінів поставки "Moderna". Ми очікуємо на неї протягом липня, якщо нічого не зміниться. Плануємо тримати близько 2-х мільйонів доз, відповідно для мільйону населення. Стосовно "Johnson & Johnson", то перемовини ще в процесі і навіть немає попередньої інформації про потенційну кількість. 

Чи варто українцям, які планують подорожувати, чекати на вакцини, які приймають країни Європи?

Ми маємо завжди враховувати ризик та користь. Якщо ставити на ваги подорожі чи смерть від коронавірусу, то я би обрав вакцинацію. Вакцинуватися треба зараз, адже в літню пору Україна знаходиться в зеленій зоні і ще декілька місяців, скоріш за все, тут перебуватиме. Тому зараз — найкращий час, щоб завершити повний цикл вакцинації і перед вереснем мати сформований імунітет. 

Чи діє вакцина по відношенню до інших штамів?

Механізм побудови вакцини такий, що для її виробництва використовуються ті частинки вірусу, які найменше мутують. Тобто, після введення вакцини формується імунітет, який працюватиме на всіх типах коронавірусу. Але зараз спостерігаємо, що у відношенні до деяких мутованих штамів втрачаються певні відсотки ефективності. 

Чи можна вагітним та годуючим жінкам вакцинуватися?

Вагітні жінки в дуже обмеженій кількості були включені в дослідження вакцин. Тому зараз у світі немає інформації про 100% безпечність вакцини для них. Жінка, яка бажає вакцинуватися, може це зробити, однак лікар має донести до неї усю необхідну інформацію щодо користі, ризиків та потенційних ускладнень. Найчастіше ми рекомендуємо вакцинуватися тим жінкам, які мають важкі супутні захворювання і високий ризик ускладнень коронавірусної хвороби, оскільки користь перевищує ризики. 

Чи є такі категорії людей, для яких вакцинація є неефективною?

Звичайно, є. У деяких людей не формується імунна відповідь. Зараз важко назвати відсоток і чи є він суттєвий для популяції такого колективного захисту. За попередніми даними і результатами досліджень ефективності вакцин, цей відсоток є мізерним і складає поодинокі випадки з усієї популяції. 

 

Через який час потрібно вакцинуватися після перенесеної хвороби коронавірусу?

Якщо людина перенесла в будь-якій формі коронавірус, то рекомендований час після завершення цієї хвороби до вакцинації складає 6 місяців. Це — мінімальний час для відновлення функцій організму для того, щоб людина повернулася до нормального життя. Але якщо людина відноситься до групи ризику або має супутні захворювання, може вакцинуватися раніше. Мінімальний термін — рекомендований і може змінюватися. 

Про обмеження туризму та закриття кордонів у зв'язку із коронавірусом

Загальносвітова стратегія така, що не можливо зачинити кордони країни і заборонити людям подорожувати або виїжджати. Будь-яке призупинення транспортного сполучення призводитиме до ще гірших економічних наслідків. Тому, зараз основний фокус держави не стільки на обмеженні або забороні, стільки на впровадженні профілактичних або додаткових скринінгових заходів на кордонах. 

Чи отримають ковідний сертифікат ті, хто щепився двома різними вакцинами?

Сертифікат видається, коли було зроблено повний комплекс щеплень, незалежно від використаних платформ. Людина, яка щепилася двома різними вакцинами теж отримає сертифікат. Однак, якщо говорити про поєднання різних вакцин чи виробників, то відповідним рішенням дозволено використовувати різні вакцини першої і другої дози. Але ключовим є те, що таке рішення приймається лікарем і лише в тому випадку, коли на першу дозу у людини були зареєстровані несприятливі події після імунізації. Тобто людина не перенесла нормально першу вакцинацію, тоді друга доза може бути інша. І варто пам'ятати, що є певні комбінації, до яких є доказова база про їхнє сумісне застосування.

Чи видаватимуть сертифікат після одного щеплення?

Сертифікати, які генеруватимумуться, будуть 3-х типів. Перший — сертифікат про проведену вакцинацію. Він видається відразу після проведення другого щеплення. Тобто, після однієї дози сертифікат отримати неможливо. Такий сертифікат діятиме протягом 6-ти місяців. Другий тип сертифікату вказуватиме, що людина перехворіла. Тобто, наявна лабораторно підтверджена коронавірусна хвороба і факт, що людина здорова. Цей сертифікат гарантуватиме ідентичні права на перетин кордону впродовж 6-ти місяців. І останній третій сертифікат — результат негативного ПЛР-тесту. Він має бути завантаженим за 72 години до перетину кордону тієї держави, куди ви подорожуєте. 

Коли українці зможуть повноцінно подорожувати з такими сертифікатами?

Сподіваємося на те, що з кінця липня у нас буде повноцінно функціонуюча система по генерації цих сертифікатів. 

Чому не щеплять людей котрим вже під 90 в амбулаторіях сімейної медицини?

Відповідно до цієї вікової групи, їх мають щеплювати або мобільними бригадами, або пунктами щеплень. Якщо ви реєструєте відмову від щеплення, раджу звернутися по телефону на гарячу лінію, яка працює в МОЗі по вакцинації або на гарячу лінію Національної служби здоров'я України. І в такому випадку прицільно будемо працювати з окремими лікарями. 

Чи будуть якісь заохочення для вакцинації українців?

Ми зараз думаємо над тими бонусами, які можна дати людям, щоб заохотити їх до вакцинування. Думаємо, брейнштормимо і сподіваємося щось вигадати. 

Фото: Світлана Мялик, Ігор Кузін, "Українське радіо"