На програму "Доступні ліки" закладено 5,2 млрд грн — Ляшко

На програму "Доступні ліки" закладено 5,2 млрд грн — Ляшко

На програму "Доступні ліки" нинішнього, 2024 року закладено 5,2 млрд грн. Про це повідомив сьогодні, 5 січня в ексклюзивному коментарі Українському Радіо міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay

Віктор Ляшко визнав, що розв'язана Росією війна вплинула на, власне, доступність медикаментів в Україні. "При тому, що ми з року в рік збільшуємо кількість коштів, які виділяються на цю програму. Якщо торік це було 4,7 млрд грн, то вже в цьому році ми заклали 5,2 млрд грн", – повідомив міністр охорони здоров'я України. МОЗ зараз працює над тим, щоб у кожному українському населеному пункті люди мали змогу отримати лікарський засіб, який гарантує їм держава, запевнив Віктор Ляшко. "Я думаю, що в 2024-му найбільш успішним стане проєкт, який ми реалізуватимемо спільно з "Укрпоштою", – сподівається міністр. Він має на увазі проєкт, коли кожен пацієнт зможе замовити собі через "Укрпошту" доставку препарату до місця проживання або до пункту видачі, маючи на це рецепт. 

Віктор Ляшко у студії Українського Радіо

КОНТЕКСТ

За 5 років дії програми "Доступні ліки" Національна служба здоров'я України оплатила понад 7 мільярдів гривень бюджетних коштів. Про це в ефірі Українського Раді розповіла 21 вересня 2023 року голова НСЗУ Наталія Гусак. Вона також повідомила, що в переліку лікарських засобів, які відшкодовує держава, є майже 515 препаратів. "Наразі ми фіксуємо, що вже більше 4 мільйонів українців скористалися програмою "Доступні ліки". І цей список постійно поповнюється. До прикладу, з початку війни ми маємо вже більше 500 тисяч українців, які дізналися про програму і користуються нею", — додала Наталія Гусак.