"Земля завжди була товаром... вона продається і купується через "сірі" схеми" — Милованов про земельну реформу

"Земля завжди була товаром... вона продається і купується через "сірі" схеми" — Милованов про земельну реформу

В рамках форуму "Україна-30" про запуск ринку землі, в ефірі Українського радіо говорить екс-міністр розвитку економіки, президент Київської школи економіки, радник керівника Офісу Президента України Тимофій Милованов.

0:00 0:00
10
1x

Чи багато тих, хто категорично проти земельної реформи і чи потрібно їх переконувати у зворотному?

Потрібно завжди пояснювати свою позицію і переконувати людей. Це — велика зміна. Це — ринок, якого у нас не було 30 років і ми його нарешті запускаємо. Земля — святе для українців. Звісно, ми говоримо про "агро", про землю сільськогосподарського призначення. Це — такий технічний жаргон, але це — більшість нашої землі. Тому тут кожна помилка може бути вагомою для нашого суспільства. І навіть ті, хто не займається сільським господарством, ставляться до землі з любов'ю. Тому, зрозуміло, чому це — найважливіша реформа і зрозуміло, чому люди бояться. 

Про те, що земля стає товаром

Земля завжди була товаром, ми просто про це не хочемо чесно говорити. Ті, хто працює із землею знають, що вона продається і купується через різні "сірі" схеми. Хтось на цьому наживається. Тому, головна мета, враховуючи, що товар є — вивести його у правову систему, щоб він був повністю захищений, щоб держава могла втручатися, де потрібно і підтримувати учасників обігу земель. Боязнь і страх — від невідомого. Тому уряду та державі потрібно більше пояснювати, а політики мають менше зловживати цими страхами у своїх політичних інтересах. 

Чи варто з 1 липня одразу продавати чи купувати землю?

Світова практика показує, що там, де вводиться в обіг земля, власники не одночасно починають продавати її. За перший рік це може бути 5-7%. І це — ті люди, яким потрібні гроші зараз. Або ті, хто переїхав у місто і земля їх не цікавить. А тим, для кого земля є важливою частиною їхнього життя, я би радив не продавати її, бо ціна на неї зростатиме. 

Про прозорість і захист прав власності

Потрібно навести лад, щоб в майбутньому не продовжувалися зловживання. Найголовніша задача — відновити справедливість там, де можливо. Для цього і робиться децентралізація земельних відносин. Було прийнято 2 важливі законопроєкти: 2194 і 2195. Вони — про прозорість і про захист прав власності. Ще залишилося прийняти законопроєкт 3205 про те, що малим і середнім фермерам та людям, що працюють на землі, але не мають фінансування, буде надаватися фінансова підтримка, щоб вони могли придбати землю. Сьогодні така підтримка надається через програми 579 та інші. В майбутньому ж буде створена спеціальна агенція, яка робитиме це більш системно та в більших обсягах. 

Фото: Олена Зелінченко, Тимофій Милованов. "Українське радіо"