Мірча Луческу VS ультрас, "Динамо"–"Зоря". Олександр Монзолевський коментує завершення українського футбольного сезону 20/21

Мірча Луческу VS ультрас, "Динамо"–"Зоря". Олександр Монзолевський коментує завершення українського футбольного сезону 20/21

У матчі 23-го туру чемпіонату України на НСК "Олімпійський" у Києві "Динамо" розгромило "Інгулець" із Петрового (5:0).Тепер команда випереджає "Шахтар" на 13 очок за три тури до кінця турніру. Для "Динамо" це чемпіонство є 16-м за всю історію незалежної України. Про те як завершується футбольний сезон в ефірі Українського радіо розповідає спортивний коментатор Олександр Монзолевський.

0:00 0:00
10
1x

Про призначення Луческу тренером "Динамо"

Є певна частина ультрас, які продовжують ігнорувати Мірчу Луческу. Те, що відбувалося у Тернополі, — якщо у когось буде бажання, то можна пошукати в інтернеті — доводить, що перепалки між деякими вболівальниками і Луческу нікуди не поділися. Я думаю, що це буде тривати ще дуже довго. Таких вболівальників не так багато, але вони дуже активні, завжди підтримують київське "Динамо" на виїзних поєдинках. Кубком він повагу чи любов у них все одно не завоює. Вважаю, що нічого цю ситуацію не змінить. Це питання, яке виникло не сьогодні, а триває з часів, коли Мірча Луческу очолював донецький "Шахтар". Я, наприклад, все життя симпатизував донецькому "Шахтарю". Навіть тоді, коли у них була серйозна суперечка з "Динамо", починаючи з 90-х років, у той період їхнім тренером був Віктор Прокопенко. Тоді не було ненависті між командами. Та Мірча Луческу, коли він прийшов у донецьких "Шахтар", своєю поведінкою виплекав ненависть у вболівальників. Ультраси все це прекрасно пам’ятають. 

Чи можуть ультраси вплинути на роботу тренера київського "Динамо"

Думаю, що людина звикла до любові, принаймні від своїх вболівальників. Він це сприймає доволі спокійно, хоча,  вважаю, що десь у душі його ця ситуація непокоїть, та він все ж поглядає з такою хитрою посмішкою на вболівальників. Він каже, що вболівальники "Динамо" це ті, хто зараз радіють чемпіонству клубу. 

До речі, я не вірив, що Луческу зможе повернути "Динамо" чемпіонський титул. Я вірив у те, що прийде Луческу і в нас буде веселіший чемпіонат, згадуючи його пресконференції.

Що дозволило "Динамо" випередити "Шахтар"

Це поєднання багатьох чинників: робота Луческу, криза "Шахтаря". Та потрібно віддати належне тренеру київської команди, адже він — людина авторитетна, з досвідом. Ультраси говорили про те, що хотіли запросити іноземця на цю посаду, що на Луческу світ клином не зійшовся, що за таку зарплату можна було обрати хорошого тренера. Проте Луческу знав чемпіонат, суперників і сили тих футболістів, з якими йому потрібно було працювати. Думаю, він і до цього стежив уважно за чемпіонатом, тому він легко вписався і зміг вивести київське "Динамо" на такий рівень — першу сходинку чемпіонату України. Луческу зараз можна порівнювати з тим Лобановським, який прийшов свого часу після Йожефа Сабо. Лобановський тоді досягав успіху у Єврокубках, а Луческу почав з чемпіонату України. Зрештою, він вивів команду до Ліги Чемпіонів, а це, між іншим, 37 мільйонів на кишеню клубу. Думаю, це непоганий результат.

Чи були у Луческу інші пропозиції

Не хочу проявляти ейджизм (прим. ред. (від англ. аge — вік) — це створення стереотипів і дискримінація окремих людей або груп людей за віковою ознакою), але у його віці, а тренеру вже 75 років, багато пропозицій не буде. Тим більше, у Туреччині у Мірчі Луческу справи не пішли. Тому, думаю, у нього особливо вибору не було. Треба бути людиною з міцним внутрішнім стрижнем, щоб у цю авантюру вкотитися, сперечатися з ультрасами, розуміти, що тебе ненавидять вболівальники, але повернутися і досягти результату. Він заслуговує на повагу. 

Чи вдасться зробити киянам "золотий дубль"

На перешкоді може стати луганська "Зоря". Ми ж, наприклад, не знали ще кілька місяців тому, що "динамівці" зможуть стати чемпіонами України.
До речі, я наполягаю на тому, що це називається не "дубль", а "трайбл", бо команда вже виграла суперкубок, виграли чемпіонат і це вже буде третій титул. Зараз перемога в кубку не дає особливих дивідендів жодній з команд, крім того, що ти матимеш титул чемпіона володаря Кубка України. Думаю, цей матч буде важливим з точки зору того, що до нього йшла підготовка впродовж сезону. Луганська "Зоря" цього року красиво прибила донецький "Шахтар", коли він ще претендував на чемпіонство. На мою думку, цей матч буде важким випробуванням для Луческу та футболістів київського "Динамо", які зараз почали злітати до небес.

Нагадаємо, фінал Кубка України "Динамо" – "Зоря" запланований на 13 травня.

Фото: dynamo.kiev.ua