Лікарняні: поки затримки, а з 1 липня не буде взагалі?

Лікарняні: поки затримки, а з 1 липня не буде взагалі?

Із чим пов’язані затримки виплат за листками непрацездатності та коли запрацює електронний реєстр лікарняних в ефірі Українського радіо розповідає експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

0:00 0:00
10
1x

Фонд соціального страхування, з якого виплачують лікарняні та декретні визнає затримки у виплатах, які вже обраховуються сотнями мільйонів гривень. За даними Фонду на середину березня затримка із виплатами становила 21 робочий день. Якщо перерахувати у гроші, це майже 2 млрд гривень.

Андрій Павловський пояснює, чому склалася така ситуація і наскільки вона критична: "Дійсно з кінця минулого року майже 300 тисяч українців чекають на виплату лікарняних. Це відбулося тому що надходжень до бюджету Фонду не вистачає, аби поточно виплачувати допомогу, хто її потребує по лікарняних.  Можливо це пов’язано з черговою хвилею пандемії на коронавірус, тому що заявок зараз значно більше, ніж наявних коштів на поточні виплати. На грудень минулого року подали 2,5 млн заявок на виплату лікарняних. А в 2019 в цей же період таких заявок було лише 900 тисяч. Кошти Фонду соціального страхування – це частина єдиного соціального внеску, який кожен сплачує у вигляді 22% від заробітної плати. Із цього внеску приблизно 10% іде до Фонду соціального страхування. Друга причина затримок із виплатами по лікарняних може полягати у нерозторопності бухгалтерів установ, які несвоєчасно подають заявки до Фонду".

З початку року в деяких регіонах закінчилися бланки листків непрацездатності. "Справді така ситуація склалася зокрема на Вінниччині, де взагалі немає бланків. Відтак лікарі мусять випасувати замість лікарняних довідки, які не мають жодної юридичної сили і не є згідно з чинним законодавством підставою для виплати людині лікарняних. Пізніше лікар має замінити довідку на листок непрацездатності, який надається у бухгалтерію підприємства", – коментує ситуацію експерт.

На запитання, коли запрацює електронний реєстр листків непрацездатності Андрій Павловський зазначає: "Сподіваюся, що з наступного року в нас буде електронна база, що позбавить маніпуляцій з листками непрацездатності. Це також дозволить уникнути певних зловживань. Проте є ще одна загроза. Депутати не догледіли і зробили помилку, коли приймали закон про електронний облік лікарняних. Вони викинули звідти норму, що людина не лише на реабілітаційний період отримує лікарняний, але й на сам час хвороби".

Нагадаємо, 31 грудня 2020 року набрав чинності Закон "Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я", який започаткував систему реабілітації у сфері охорони здоров’я в Україні.

Проте з його прийняттям відбулися зміни у  Законі №1105-XIV, відповідно до яких з переліку страхових випадків виключено основний страховий випадок, за яким проводяться виплати ФСС, а саме "тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві".

Як зазначено у пояснювальній записці, допомогу за таким страховим випадком після введення в дію цієї частини Закону з 30 червня 2021 року не отримають приблизно 2,5 млн осіб. Натомість внесеними змінами передбачено страховий випадок внаслідок: "тимчасової непрацездатності на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві", за яким отримають допомогу лише 1,5% від загальної кількості застрахованих осіб, яким виплачується допомога з ТВП протягом року, а це лише приблизно 33 тис. осіб. А це, на думку законотворців, значно звужує права застрахованих осіб, а з введенням у дію відповідних змін, може призвести до соціальної напруги.

Фото: Дебет-кредит