Кожен двадцятий українець уражений вірусним гепатитом С — Ігор Кузін

Кожен двадцятий українець уражений вірусним гепатитом С — Ігор Кузін

5% українців уражені вірусним гепатитом С і 1,5% гепатитом В, повідомив Українському Радіо Головний державний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін. У світі понад 70 мільйонів людей хронічно інфіковані вірусом гепатиту C і через це мають ризик розвитку цирозу печінки та/або раку печінки. Віруси гепатиту B і С передаються переважно через кров. Зокрема, заразитися можна під час здійснення пірсингу, татуювань. Якщо грубо порушуються санітарні норми, місцем зараження може стати будь-який кабінет, де виконують медичні маніпуляції. Важливо своєчасно розпізнавати та розпочинати лікування гепатитів у разі зараження. До 95% хворих на гепатит С повністю одужують після лікування. Воно є простим і доступним в Україні, запевняють медики. А щодо вірусного гепатиту В є ефективне лікування, яке допомагає зупинити прогресування недуги і значно зменшити ризик появи небезпечних її ускладнень. 28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом. У Києві та 12 областях України цього дня працювали виїзні мобільні бригади, де можна було пройти безкоштовне тестування на гепатит. Журналістка Українського Радіо Ірина Жданова відвідала один із таких мобільних пунктів у столиці.

0:00 0:00
10
1x

Колаж: Суспільне Житомир

5% українців уражені вірусним гепатитом С і 1,5% гепатитом В

Ірина Жданова повернулася з мобільного пункту в Києві, де всім охочим можна було пройти безкоштовно комплексний розширений тест на гепатит, ВІЛ і сифіліс. Журналістка Українського Радіо розповідає, що такі пункти встановлюють спеціально у багатолюдних місцях і люди активно туди підходили. Теза сьогоднішньої акції: гепатит – це неприємна хвороба, але вона виліковна. Якщо цю хворобу виявили, то лікування надається сучасне і воно не викликає багато побічних ефектів. Такою акцією привертають увагу до того, щоби люди не забували дбати про своє здоров'я. На цьому наголосив Головний державний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін: "В Україні щонайменше 5% людей вражені вірусним гепатитом С і 1,5% гепатитом В. Держава забезпечує високоефективним лікуванням пацієнтів, яким було встановлено діагноз вірусного гепатиту С. Річна кількість курсів, яка закуповується для забезпечення потреб українців, становить щонайменше 13 тисяч. Ці курси доступні для пацієнтів. Як і тестування на вірусний гепатит В і С, яке можна отримати у свого сімейного лікаря. І в Києві, і в 12 областях України працювали виїзні мобільні бригади, де можна було пройти тестування і отримати додаткову інформацію". 

Ігор Кузін. Фото: Українське Радіо

Тестування потрібне кожному після маніпуляцій із кров'ю: відвідування стоматолога, нанесення тату… 

Начальниця відділу управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдній залежності Центру громадського здоров'я Ірина Іванчук розповіла, кому варто проходити тестування: "Гепатит стосується не тільки тих окремих груп людей, які ведуть "певний" спосіб життя. В групі ризику перебувають всі громадяни. Його рекомендують проходити бодай раз у житті і повторювати його раз на рік, якщо є фактори ризику. А сюди належать будь-які маніпуляції, які ви отримували в медичних та немедичних закладах, де є або був контакт із кров'ю. Якщо ви відвідували стоматолога, робили тату, хірургічні маніпуляції, тоді необхідно пройти тестування". 

90-95% хворих на гепатит С повністю одужують після лікування

Вірусний гепатит С виліковний, каже Ірина Іванчук. "90-95% хворих повністю одужують після лікування. Воно є простим і доступним. Держава його забезпечує. Від вірусного гепатиту В є ефективне лікування, яке допомагає зупинити розвиток хвороби. Якщо хворобу вчасно не вилікувати і не діагностувати, тоді хвороба прогресуватиме, буде рак або цироз печінки". Ірина Іванчук каже, що у більшості випадків гепатит протікає безсимптомно, допоки не буде серйозних уражень печінки. Серед інших симптомів називає погіршення самопочуття, болі в животі, нудоту, блювоту. "Гепатит С називають "лагідним убивцею": він руйнує печінку, допоки не виникне серйозних порушень. Ті, хто звертається до нас, мають уже серйозні ураження печінки, фібрози, цирози, лікувати які набагато складніше". Вакцинація є від гепатиту А та В. Від останнього вакцинують у пологовому будинку дітей до року. Таку вакцинацію почали впроваджувати із 2002 року. В дорослому віці можна зробити вакцинацію трьома дозами. 

Пригнічений стан, ураження нирок, васкуліти: можливі симптоми гепатиту С 

Лікарка-інфекціоністка Київського обласного медичного центру небезпечних захворювань Катерина Фіалко розповіла: вона щодня діагностує пацієнтів із гепатитом С. Серед симптомів гепатиту називає пригнічений настрій: "Американською асоціацією дослідження захворювань печінки такий симптом як погіршення настрою визнано одним з провідних, який може вказувати на хронічний гепатит С. Також інколи це можуть бути васкуліти, ураження нирок: ті симптоми, які не стосуються печінки напряму. Нещодавно у мене на прийомі був пацієнт, у якого виявили гепатит С. У нього в анамнезі був досвід вживання наркотиків, але це було дуже давно та епізодично. Пацієнт почувався начебто нормально, єдиною його скаргою було те, що останні кілька років він мав депресивний настрій, відчував, що "щось не те", життя не таке яскраве, нічого не хочеться. Усі ці симптоми, скоріш за все, пов’язані у нього з хронічним гепатитом С".

Шляхи передачі гепатиту. Колаж: Суспільне Суми

На черзі експрес-тестування на діабет та вакцинування від кору

Головний державний санітарний лікар Києва Сергій Чумак пояснив, що Центри контролю і профілактики хвороб утворили після того, як ліквідували Державну санепідслужбу: "Були створені лабораторні центри МОЗ, а Центри контролю і профілактики хвороб є їхніми правонаступниками. Їхній функціонал розширився. Крім профілактики такі центри займаються ще й зберіганням, транспортуванням вакцин. Ми отримали нове холодильне обладнання та мікроавтобуси". Сергій Чумак повідомив, що наступний захід після тестування на гепатит відбудеться 14 серпня нинішнього року – проводитимуть експрес-тестування на діабет. А у найближчому майбутньому відбудеться вакцинування від кору.