Підступний гепатит А: як вберегтися, а якщо захворіли — лікуватися та не заразити інших

Підступний гепатит А: як вберегтися, а якщо захворіли — лікуватися та не заразити інших

Спалах гепатиту А на Вінниччині МОЗ України визначив як надзвичайну ситуацію на рівні області. "Джерело інфікування досі продовжує існувати". У лікарнях Вінниччини залишаються 144 пацієнти.

Гепатит А, як і поширені в Україні гепатити B та С вражають печінку, але між ними є суттєва відмінність. Це пояснила в ефірі Українського Радіо завідувачка кафедри епідеміології Львівського медуніверситету ім. Галицького, експертка РНБО з біобезпеки Наталія Виноград. Гепатити В і С передаються через кров. Гепатит А – кишкова інфекція. Вірус гепатиту А дуже гарно виживає в довкіллі: на будь-яких поверхнях, на харчових продуктах та у воді, зазначила Наталія Виноград. Гепатит А спочатку виявити важко. Жовтяниця з'являється пізніше, а спершу є лише симптоми загального нездужання, попереджає епідеміологиня. Тому головне – не допускати до тяжких станів, не лікуватися самотужки.  
 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay

— Розкажіть про симптоми захворювання на гепатит А.

Гепатит А, як будь-яке інфекційне захворювання, може мати дуже різну клінічну маніфестацію. Легкі форми не будуть мати взагалі будь-яких проявів, окрім легкого дискомфорту, який відчуває людина. Це грипоподібний стан. Тяжкі форми розвиваються поступово. Перший симптом, на який звертають увагу – це пожовтіння.  Перед початком пожовтіння виникає стан, який супроводжується млявістю, відсутністю апетиту, нудотою, головним болем.

Залежно від того, який буде варіант перебігу хвороби – легкий, середній, тяжкий, клінічний – симптоматика може мати різний ступінь прояву. З середнім і тяжким проявом інфекційного захворювання людина підпадає за клінічними показаннями до госпіталізації. Вона повинна лікуватися і отримувати специфічну терапію уже в стаціонарі.

— Поясніть, у чому відмінність гепатитів А, В і С.

Відмінність суттєва. Гепатит А, як і гепатит Е (а є ще й така відмінність гепатиту) – інфекції, які передаються фекально-оральним механізмом передачі. Простою мовою – це кишкові інфекції. Гепатит В і гепатит С – це інфекції, які передаються, як часто люблять казати, через кров. А ми кажемо, що вони передаються контактним шляхом. Там вірус циркулює в кровотоку, також вражає печінку, але сутність самої хвороби суттєво різна. Відмінна вона, як за клінічним перебігом, так і за наслідками для хворого. І, що вкрай важливо, для таких пацієнтів абсолютно різне лікування. А також – це абсолютно різні рекомендації щодо профілактики та рекомендацій для сім'ї, де сформувався осередок такого захворювання, адже йдеться про абсолютно різні клініко-епідеміологічні характеристики.

Наталія Виноград. Фото: Укрінформ

— Чи можна перехворіти гепатитом безсимптомно?

Безумовно так. Насамперед це стосується дітей, коли на один випадок клінічно-вираженої маніфестації, або як ми кажемо проявів хвороби, припадає 100 випадків безсимптомних захворювань. І в цьому є підступність хвороби. Адже ці діти, не маючи симптомів хвороби, будуть виділяти збудника й інфікувати довкілля та людей навколо.

У дорослих співвідношення інше.  25% дорослих так само не мають ознак хвороби. При цьому перебувають на роботі, в транспорті, в сім'ї. Але в той чи інший спосіб вони становлять загрозу для оточення. Вони також можуть спричиняти захворювання. При цьому людина не має ознак хвороби і продовжує вести звичний для неї спосіб життя.

— Які аналізи допоможуть виявити у людини гепатит А?

Є два варіанти, які залежать від кількох чинників. Перший варіант – специфічна діагностика в наших лабораторіях, де ми можемо виявити імуноглобуліни класу М, тобто ранні антитіла проти цього вірусу. Або ще краще виявити антиген, тобто безпосередньо наявність цього вірусу. Наступний рівень діагностики – це молекуляно–генетичні методи, у них інша мета, не лише раннє виявлення.
Але нині у нас є інші реалії, коли немає жодного методу діагностики, бо у нас війна: немає лабораторій, немає тест–систем. В таких випадках є тести, які ми рекомендуємо робити. Всесвітня Організація охорони здоров'я називає їх  сурогатними тестами. Тобто людина робить біохімічний аналіз крові, і за вмістом білірубіну, АЛТ і АСТ є можливість запідозрити можливість інфікування. І тоді ця людина буде підлягати подальшому специфічному обстеженню.

— Наскільки важкий перебіг у гепатиту А, і чи впливають на перебіг вік, стать, наявність хронічних захворювань?

Важливо те, про який генотип вірусу йдеться. Є сім генотипів вірусу, які вражають людину. Також важливо, яка інфікувальна доза поступила  в організм людини. Достатньо дуже низької дози, як для вірусних інфекцій, для інфікування людини. У разі масивного поступлення вірусу швидкість розмноження вірусу буде дуже висока з явним клінічним перебігом. Друга важлива обставина – яка імунна система людини, яким був її спосіб життя, чи є інші захворювання печінки, зокрема токсичного характеру, не лише інфекційного. Може також бути мікс інфекцій, тобто поєднане ураження. Однозначно легше хворіють діти. Складніший перебіг захворювання у дорослих.  Найважливіше те, що людина сама повинна звернутися за обстеженням в тих умовах, в яких ми зараз є.  Потрібно запобігти захворюванню при перших його ознаках. Чим швидшими будуть терапевтичні втручання, лікувальні призначення, тим легшим буде перебіг захворювання. Головне – не допускати до тяжких станів, не намагатися лікуватися самотужки.  Адже це захворювання, яке спочатку зрозуміти важко. Жовтяниця з'являється пізніше, а на початку є лише симптоми загального нездужання.

— Хто найвразливіший до цього захворювання?

Це ті контингенти, які мають професійні ризики. Наприклад, працівники комунальної служби, які ремонтують водопроводи; це військові в зоні ведення бойових дій і загалом всі, хто не дотримується санітарно-гігієнічних норм. Це – і дотримання гігієнічних навичок, і правила зберігання та приготування їжі, і належне користування придатною до пиття водою. Діти, переважно в організованих колективах, не завжди дотримуються тих рекомендацій, про які ми їм говоримо, тож вони також входять до групи ризику. Коли з'явилася специфічна вакцинація, з'явився ідеальний шлях попередити хворобу. Але у нас ця вакцина тільки рекомендована, вона не введена в національній календар щеплень. Хоча вакцина дуже хороша і ефективна. Людина, яка перехворіла, пожиттєво набуває імунітет і повторно не хворіє.

— Наскільки заразне це захворювання?

Дуже заразне. Оскільки має маленьку інфікувальну дозу і має дуже багато чинників передачі. Це дуже термостабільний вірус, який витримує високі і низькі температури. Навіть воду, яку ми звикли довести до кипіння і пити, потрібно не закип'ятити, а прокип'ятити мінімум 10 хвилин. Тільки тоді ми будемо мати гарантію, що вода безпечна.

Цей вірус дуже гарно виживає в довкіллі: на будь-яких поверхнях, на  харчових продуктах та у воді. У нього дуже високий потенціал на поширення. Наприклад,  в харчових продуктах він може виживати до року. Що важливо, він чудово виживає саме в заморожених продуктах. В Чехії та Словаччині свого часу захворіло 8 000 людей через морозиво з полуницею. В Шанхаї було 300 000 хворих, які вживали молюски. Перелік продуктів, в яких може жити вірус, надзвичайно великий. Він може жити в будь–якій воді, яку ми використовуємо в житті. Ця хвороба поширюється швидко, уражених дуже багато. Якщо почалося епідемічне ускладнення по гепатиту А, треба негайно проводити адекватні заходи в осередках, де зареєстрований випадок і щодо хворої людини, і щодо осіб, які підпали під ризик зараження.

— Чи кожна імунна система може зреагувати на вірус гепатиту А?

Так. Якщо у людини немає імунодефіциту, вродженого чи набутого, буде нормальна імунна відповідь на цей вірус. Тому і буде пожиттєвий постінфекційний імунітет. Або ж можна використати вакцину, вони, нагадаю, також дуже ефективні.

— Яка профілактика захворювання?

Профілактика є специфічна і неспецифічна. Це та інфекційна хвороба, де ми маємо хороші вакцини, хоча вони й не належать до обов'язкових за нашим національним календарем щеплень. Вони належать до групи рекомендованих. Вони зареєстровані в Україні, є дитячі вакцини, і є дорослі. Це найкращий варіант профілактики.

Другий варіант, ми називаємо його неспецифічними заходами, це ціла низка заходів гігієнічного плану. Ми повинні дуже дотримуватися гігієни рук, вкрай акуратно ставитися до продуктів харчування, все має бути термічно обробленим, вода має бути кип'ячена, навіть якщо вона бутильована, потрібно ретельно і правильно все мити, використовуючи, наприклад, господарське мило.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Новини по темі
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Курс гривні відкотився від позначки 40 після голосування у США — Дубас
Нова допомога від США може надійти в Україну вже наступного тижня — Моцик
Китаю вигідна Росія-васал, яку не переможуть — Огризко