В Україні до 5 тисяч нових захворювань на ковід за тиждень — Кузін

В Україні до 5 тисяч нових захворювань на ковід за тиждень — Кузін

Щотижня у січні в Україні фіксують до 5 тисяч нових захворювань на ковід. Такі цифри сьогодні, 19 січня ексклюзивно навів Українському Радіо головний санітарний лікар України Ігор Кузін. "До нового року ми реєстрували в середньому 8-10 тисяч нових випадків ковід за тиждень. Випадків ковіду буде все менше і менше", – розповів він.  На території України зареєстровано 17 варіантів коронавірусної інфекції, зазначає Кузін. І всі вони навколо штаму "Омікрон". Протікають вони доволі легко. Але так відбувається, якщо людина вакцинована або не має тяжких супутніх захворювань, попереджає Кузін. А на сьогодні щонайменше 12 мільйонів українців не мають повного комплексу щеплень, який би давав їм захист від ковіду, зауважив головний санітарний лікар.  
 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото УНІАН
 

На сьогодні зроблено майже 36 мільйонів щеплень

До кінця нинішнього року за рахунок співпраці з механізмом COVAX Україна отримуватиме всю заявлену і необхідну кількість вакцин проти ковіду, повідомив Українському Радіо головний санітарний лікар України Ігор Кузін. "Ця вакцина безкоштовна, вона не буде закуповуватися державою, і може використовуватися для вакцинації будь-яких контингентів залежно від потреби. Станом на сьогодні зроблено майже 36 мільйонів щеплень загалом у країні. Якщо подивитися по дозах, то першу дозу отримали 16 мільйонів, другу – 15,5 мільйонів. Тобто щонайменше 500 тисяч людей не отримали ще навіть первинний, базовий комплекс. Щодо бустерів, то перший бустер отримали лише 3,3 мільйона українців. Тобто щонайменше 12 мільйонів українців не мають повного комплексу щеплень, який би давав їм захист від коронавірусної інфекції", – зауважує Ігор Кузін. 

Він нагадує, що за рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, стандартна схема вакцинації передбачає чотири щеплення – два щеплення первинних і два бустерних. Після цього її не потрібно ані повторювати, ані переробляти через деякий час. Вона є одноразова і дозволяє захищати від тяжкого перебігу ковіду або знижує ризик смерті. 

Серед основних доступних вакцин в Україні використовують декілька, пояснює головний санітарний лікар. "Є Омікрон-специфічний бустер. Він є найбільш специфічним саме до омікрон-штамів. Єдина особливість цього бустера полягає в тому, що ним поки що неможливо робити первинне щеплення. Тобто людина має отримати первинне щеплення іншою вакциною, а потім вже перший або другий бустер робити Омікрон-специфічним бустером. Але цей бустер відрізняється тим, що він дійсно найбільш ефективно протидіє будь-яким штамам "Омікрону" незалежно від того, з якою мутацією людина може стикнутися. Для базового курсу щеплення ми використовуємо вакцину Pfizer. Є доросла і дитяча. А також вакцину Johnson. Вона є дуже зручною з огляду на те, що це одне щеплення, яке замінює два. Вакцина є в наявності. Перелік пунктів щеплень є як на сайті МОЗ, так і на сайтах відповідних департаментів охорони здоров'я. Тому можна звертатися. Єдине, що для вакцинації дітей радимо перетелефонувати в пункт щеплень і переконатися, що там є саме дитяча вакцинація", – рекомендує Ігор Кузін. 

"Випадків ковіду буде все менше"

Водночас головний санітарний лікар констатував, що зараз в Україні на екваторі епідемічного сезону можна очікувати зменшення випадків ковіду. "Починаючи з січня і майже до травня ми спостерігатимемо, що вірус грипу буде поступово заміщувати коронавірусну інфекцію. Це буде приводити до того, що випадків ковіду буде все менше і менше. Якщо до нового року ми реєстрували в середньому 8-10 тисяч нових випадків ковід за тиждень, то зараз ця цифра не перевищує 5 тисяч. Тому, дійсно, таке сповільнення буде спостерігатися. І найменш активні місяці –  починаючи з квітня-травня і літній період", – зазначив Ігор Кузін.

Локальні карантини не виключені

Але застосування локальних протиепідемічних заходів є можливими, попередив головний санітарний лікар України. "І вони застосовуються тоді, коли в якійсь області або районі ми спостерігаємо доволі високі показники захворюваності. Це може бути викликано дуже різними факторами. Діти почали ходити фізично до школи, почали контактувати і почали хворіти. Або є велика кількість підприємств, організацій, де є локальні спалахи. Тому для таких територій застосовуються локальні карантини, де може бути встановлена вимога щодо обов'язкового носіння масок. Починаючи з епідсезону 2023 року і станом на сьогодні в жодній області такі обов'язкові маскові режими не були запроваджені в жодній країні. Оскільки ще немає навіть перевищення епідемічного порогу. Але для певних груп і певних ситуацій маска все одно рекомендована", – зауважив Ігор Кузін. 

Зараз це відносно тяжкий перебіг. Але якщо людина вакцинована

На території України зареєстровано близько 17 типів або варіантів саме коронавірусної інфекції, зазначає головний санітарний лікар. І всі вони навколо штаму "Омікрон". "Тобто, це різні його мутації, підвиди і підтипи. Також ми спостерігаємо, що мутація цього вірусу зараз відбувається навколо "Омікрону". Всі вони характеризуються спільними рисами і протікають доволі легко. Люди, які мають важкі супутні неінфекційні захворювання, точно також схильні до тяжкого перебігу або мають підвищений ризик померти внаслідок ковіду. Але водночас симптоми відрізняються легкістю і відсутністю важких уражень легенів. Тобто, якщо раніше для таких пацієнтів треба було застосовувати кисень, інтенсивну терапію, то зараз це відносно тяжкий перебіг. Але якщо людина вакцинована або не має важких супутніх захворювань", – попереджає Ігор Кузін.

Стосовно летальних випадків, то з початку епідсезону було зареєстровано 620 летальних випадків від коронавірусної інфекції. Найчастіше це були випадки, коли людина тривалий час не зверталася до лікаря, перебувала вдома. І за рахунок дуже пізнього звернення до медиків, на жаль, уже пізно вживати якихось заходів.

Ігор Кузін. Фото: Українське Радіо

"Всюди є кисень"

Тим часом зараз щонайменше 190 лікарень законтрактовані в Україні за так званим пакетом "Готовність до надзвичайних ситуацій", повідомив головний санітарний лікар. Ці лікарні були опорними під час надання медичної допомоги під час ковіду. Зараз вони працюють вже на інші випадки, коли можлива масова госпіталізація хворих, зокрема у випадку інфекційних захворювань. "Всюди є кисень. Після початку повномасштабної війни виникла проблема блекаутів. І зараз щонайменше 12 тисяч електрогенераторів є також на рівні всіх закладів охорони здоров'я, що дозволяє їм працювати безперебійно під час вимкнення світла. Тому ця інфраструктура є і її використовують", – запевняє головний санітарний лікар України Ігор Кузін.