Лептоспіроз спільна недуга тварин і людей, але люди хворіють важче — інфекціоніст

Лептоспіроз спільна недуга тварин і людей, але люди хворіють важче — інфекціоніст

Лептоспіроз – спільна хвороба тварин і людей, констатує Українському Радіо інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики при МОЗ України Федір Лапій. Але тварини-рознощики бактерії Leptospira – переважно щурі, миші – не дуже тяжко хворіють. Натомість серед захворілих людей загальний ризик смерті становить 5-10%, свідчать наукові дослідження. Від початку нинішнього року у 141 українця діагностували лептоспіроз. Це в понад півтора рази більше, ніж торік, повідомляє МОЗ.  Ризик заразитися на лептоспіроз є не лише через купання у водоймах, а й під час споживання їжі, попереджає Федір Лапій. Leptospira досить стійка: вона може виживати у прісній воді до кількох місяців. Але в солоній воді вона швидко гине. Також ця бактерія ефективно знищується сонцем, кип'ятінням, антисептиками.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay

Можна припустити, що потрапляння бактерії Leptospira у водойми було викликане підривом Каховської ГЕС

— Почнімо з розповіді про цю хворобу. Звідки вона береться? Що є джерелом її поширення?

Лептоспіроз зустрічається практично на всіх континентах, в усіх країнах. Це спільна для тварин і людей хвороба. Викликається збудником-бактерією Leptospira, яка має резервуар. Що це означає? Є тварини, які містять цю бактерію і тривалий час можуть її виділяти. Самі вони не дуже тяжко хворіють. Це – переважно гризуни: щурі, миші, полівки. Вони виділяють збудник із сечею протягом кількох місяців. Так само цей збудник можуть виділяти травоїдні тварини, наприклад, корови. І сеча, коли потрапляє зі збудником назовні, дозволяє поширюватися бактерії Leptospira далі. Leptospira є досить стійкою в зовнішньому середовищі: її життєздатність у прісній воді може тривати від кількох тижнів до кількох місяців. Але в солоній воді вона досить швидко гине.

— Чому, на вашу думку, так зросла захворюваність на лептоспіроз в Україні? 

Для лептоспірозу є характерна сезонність. Насамперед – це літо, той теплий період року, коли ми більше буваємо біля водойм. Сеча, яка містить збудник, потрапляючи в водойми, може проникати до нас в організм через пошкоджену шкіру чи слизову оболонку. Щодо зростання захворюваності предметних досліджень ще немає. Але можна припустити, що потрапляння бактерії Leptospira у водойми було викликане підривом Каховської ГЕС. Почалася повінь із підтопленням присадибних господарств, де, звісно, є миші та щурі. Це одна з версій, якщо ми говоримо про південь України. Втім, ця хвороба зустрічається і в інших регіонах нашої країни. Якщо подивитися на повені, які відбувалися в країнах Євросоюзу, то можна побачити, що повені завжди супроводжує лептоспіроз. Тож, техногенні катастрофи або паводки і повені суттєво збільшують ризик захворювань на лептоспіроз. 

Наслідки підриву російськими окупантами Каховської ГЕС. Фото: ФБ-сторінка "Національний заповідник Хортиця"

— Чи є потенційна небезпека для наших військових, з огляду на джерела поширення цієї хвороби?

Так, адже зараження може відбутися не лише через купання в водоймах, а й під час споживання їжі. Потрапляння сечі гризуна на продукти є вкрай загрозливим. Тож дуже важливо зберігати продукти в безпечних місцях, щоб на них не потрапила сеча гризунів, яких у місцях бойових дій нині справді нашестя. Варто запам’ятати кілька важливих речей: ультрафіолет погано діє на бактерію Leptospira, кип'ятіння її легко вбиває, спиртовмісні антисептики також досить добре її вбивають.

Лікарі не можуть "на око" визначити лептоспіроз

— Які ще є заходи для максимального убезпечення?

Влітку не купатися і не заходити в воду з незахищеними ногами. Треба робити це в чоботях, щоб ваші ноги були захищені від контакту з водою. Це стосується і рибалок, адже на берегах також проживають мишовидні гризуни. Тобто сама по собі боротьба з мишовидними гризунами – це вже досить потужний захід для убезпечення від лептоспірозу.

— Симптоми  лептоспірозу дуже схожі на звичайну застуду чи грип. Як же в такому випадку його діагностувати?

Навряд чи самостійно можна у себе діагностувати лептоспіроз. Навіть лікарі не можуть "на око" визначити, що у вас саме ця хвороба. Справді, перші ознаки лептоспірозу не є специфічними, і їх досить тяжко відрізнити від грипу. Від моменту потрапляння до розвитку клінічних проявів хвороби може минути від кількох днів до трьох тижнів. Якщо ви при цьому перебували в зоні відпочинку біля водойми, де насамперед є стояча вода, і у вас з’являється температура, головний біль та інші симптоми грипу, є ризик, що у вас може бути лептоспіроз. Класичним проявом лептоспірозу є біль в м’язах під час руху, особливо в литках, коли біль відчувається при торканні до литок. Отже, "ломота в тілі", висока температура, яка поєднується з болем при відвідуванні водойм, можуть вказувати на наявність хвороби. Як правило пацієнти звертаються до лікаря, коли є вже такі симптоми, як жовтяниця, що з’являється через 7-10 днів при збереженні температури та порушенні функції нирок. Тоді викликають карету швидкої допомоги, або лікар вас скеровує у стаціонар.