Тиск держави на бізнес значно полегшився — голова Державної регуляторної служби Олексій Кучер

Тиск держави на бізнес значно полегшився — голова Державної регуляторної служби Олексій Кучер

Від початку війни в Україні запровадили мораторій на перевірки бізнесу. Але це не означає, що всі вони зупинилися, зазначив в ексклюзивному інтерв'ю Українському радіо голова Державної регуляторної служби Олексій Кучер. Водночас він запевнив, що тиск держави на підприємців значно полегшився — тепер перевірок удесятеро менше, ніж до війни. Олексій Кучер розповів також про "безпрецедентну дерегуляцію". За його словами, скасовується "величезна кількість ліцензій, дозволів, сертифікацій, акредитацій, паспортів тощо". Зокрема, в економіці збираються відмовитися від понад 40% таких інструментів. Водночас більшість перевірок планують перевести в онлайн-режим.

0:00 0:00
10
1x

Як перевіряють бізнес в умовах воєнного стану?

"У березні 2022 року уряд ухвалив постанову про заборону проведення перевірок, — зазначив Олексій Кучер. — Але це не означає, що всі перевірки зупинились. Є позапланові перевірки, які протягом 2022 року все ж таки проводили. Це були перевірки за скаргами. Тобто, коли є загроза життю та здоров’ю людини, захисту довкілля тощо. Я хочу, щоб бізнес зрозумів: тиск від держави значно полегшився. Якщо взяти статистику 2021 року, то загалом провели понад 200 тисяч перевірок наших підприємців. Проводили перевірки Держпраця, Держспоживслужба, Екоінспекція та інші органи. Торік, після заборони загальних планових перевірок, провели трохи більше 20 тисяч перевірок. Тобто в десять разів менше. Але апокаліпсису не сталося – бізнес як працював, так і продовжує працювати. Якісь зловживання у підприємців не встановлені державою. Відверто кажучи, Державна регуляторна служба та особисто я будемо в подальшому пропонувати уряду та законодавцям припиняти таку кількість перевірок, як до повномасштабного вторгнення. Як показала практика, стільки перевірок не треба взагалі. Разом із тим ми розуміємо, що бізнес контролювати все ж таки необхідно, бо, на жаль, є підприємці, які зловживають своїми правами. Тому ми пропонуємо більшість перевірок перевести в онлайн-режим. Завдяки цифровізації чиновник не контактуватиме з конкретним підприємцем. Ми хочемо, щоб переважна кількість перевірок проводилась дистанційно".

Фото: фейсбук-сторінка Олексія Кучера

Коли саме буде цифровізація перевірок?

"Це зараз є у плані. Коли прем’єр-міністр Денис Шмигаль презентував у Лугано план відновлення, то ця частина була подана саме нами, Державною регуляторною службою України. На сьогодні діє система "Держнагляд (контроль)". Це ресурс, де фіксують усі планові та позапланові перевірки та їхні результати. Коли почалась навала, цей ресурс закрили, щоб ворог не отримав доступ до інформації. Але весь рік ми проводили роботу, щоб здійснити рестарт цього електронного ресурсу, а потім започаткувати на ньому онлайн-перевірки. У подальшому це буде визначено і закріплено на законодавчому рівні. Враховуючи великий запит суспільства на справедливість, усе це лягає в потрібну площину: усі перевірки, покарання порушників, покарання чиновників, які порушують права підприємців тощо".

Читати також: Податкову у смартфоні обіцяють народні депутати

Як варто поновлювати дозвільні документи?

Олексій Кучер наголосив, що всі ліцензії та довідки — це інструменти державного регулювання. На сьогодні діє норма, що під час воєнного стану підприємець не повинен продовжувати документи, навіть якщо вони мали тимчасовий характер. Дозволено користуватись тими інструментами, які є. "Якщо в когось виникають із цим проблеми, прошу звертатись до Державної регуляторної служби — через застосунок "Дія" або в телеграм-бот "Бізнес під час війни", є також сайт (www.drs.gov.ua) і сторінки в соцмережах. Наші послуги, звісно, безкоштовні. На сьогодні проходить безпрецедентна дерегуляція: ми скасовуємо величезну кількість ліцензій, дозволів, сертифікацій, акредитацій, паспортів та інших інструментів, їх насправді більше 25. Попередньо ми розглянули скасування у сфері економіки, там було визначено 100 інструментів. Планується скасувати більше 40% із них. У віданні Міністерства довкілля — 140 інструментів, із них також пропонується скасувати 41%. Такий підхід та скорочення величезної кількості регуляторних інструментів запроваджується вперше".

Скільки існує органів контролю?

"На сьогодні у нас 84 сфери контролю і майже 900 органів контролю. Ми працюємо над тим, щоб скоротити таку кількість. Була дискусія про те, щоб створити один орган державного нагляду і контролю, аби всі підприємці знали: якщо до них хтось приходить, то це конкретний орган виконавчої влади. Але поєднати у собі 84 абсолютно різні сфери — це дуже складно".

Насамкінець Олексій Кучер констатував: "Уся цифровізація спрямована на те, щоб зменшити присутність корупції. Ми так само хочемо зменшити контакт між чиновниками та підприємцями. Адже що менше спілкування між держслужбовцями і бізнесменами, то менше корупції. Але ми не правоохоронний орган, тож питання з приводу наявності зафіксованих корупційних фактів — це до правоохоронців".

Фото: Державна регуляторна служба