Податкову у смартфоні обіцяють народні депутати

Податкову у смартфоні обіцяють народні депутати

Здійснити цифровізацію частини державних податкових сервісів і послуг, зокрема запровадити електронний акциз, скоротити терміни виплат відшкодування податку на додану вартість. Такий законопроєкт готує уряд. Діджиталізація Державної податкової служби буде протягом усього 2023 року. Про це в ефірі Українського радіо розповіли голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, представник фракції "Слуга Народу" Данило Гетманцев та членкиня цього комітету, депутатка фракції "Голос" Галина Васильченко.

0:00 0:00
10
1x

"Лише одним кліком"

Данило Гетманцев переконує, що протягом 2023 року в Україні повинна запрацювати податкова у смартфоні.

"Це означає істотно зменшити або взагалі скасувати виїзні податкові перевірки для деяких платників. Крім того, спілкування між податковою та платником податків повинно здійснюватися винятково в цифровому режимі. Для фізичних осіб податкові декларації має готувати податкова, а вони тільки одним кліком повинні або акцептувати, або внести зміни до неї, або сплатити суму податку за цією декларацією. Щодо бізнесу, то ситуацію на ринку покращать електронна акцизна марка та електронний аудит, коли підприємство одним кліком зможе відвантажувати на податкову всю необхідну звітність, попередню перевіряти її та потім не підлягати жодним додатковим податковим перевіркам, крім запитів податкової на підставі цієї звітності", — пояснює народний депутат.

Крім того, він зауважує, що з весни кол-центр податкової працюватиме так само як, наприклад, зараз працює кол-центр "ПриватБанку".

"Тобто податкова буде абсолютно з людським обличчям. Це клієнтоорієнтований сервіс, спрямований на те, аби забезпечити максимально просту діяльність для сумлінних платників податків, а для шахраїв зробити її неможливою", — заявляє Гетманцев.

Фото: фейсбук-сторінка Данила Гетманцева

Електронна акцизна марка

"Електронні акцизні марки — однозначно правильно ініціатива, яка виникла у зв’язку з тим, що дуже багато нелегального обігу сигарет та алкоголю є в країні. І щоб уникнути цього запроваджується електронна акцизна марка. Це питання порушувалося в комітеті неодноразово, але добре, що бодай зараз воно врегульовується", — зазначає колега Гетманцева по парламентському комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, представниця фракції "Голос" Галина Васильченко.

За оцінками експертів, лише через тіньовий обіг алкоголю і тютюну держава недоотримує у бюджет близько 30 млрд грн на рік. Тож, за словами депутатки, цифровізація насамперед дебюрократизує різні процеси, адже бізнес рахує свій час і гроші. І коли за ФОПа, який не має обов'язку і потреби винаймати юристів і бухгалтерів, може заповнити проєкт звіту податкова — це дуже спрощує умови ведення бізнесу, переконана Васильченко.

Читайте також — На внутрішньому фронті треба перемир’я між підприємцями і державою ‒ бізнес-омбудсмен Ващук

Для чого електронний аудит?

"Михайло Федоров (глава Мінцифри — ред.) займається розробкою програмного забезпечення електронного аудиту, коли платник податків може свою звітність відвантажити на сервер Державної податкової служби, попередньо перевірити її за спеціальними тестами, які є в податковій, виправити помилки, якщо вони є, і потім подати відповідну звітність. На підставі аналізу цього файлу буде складатися профайл платника податку. І якщо платник податків є в зеленій зоні, тобто є сумлінним платником, то жодних виїзних податкових документальних перевірок щодо нього не буде", — запевняє Гетманцев. Він переконаний, що зменшення кількості таких перевірок і обсягу контролю є одним з параметрів, за якими оцінюється діяльність Державної податкової служби, крім безпосередньо наповнення держбюджету. Це знищить корупцію і зробить для платника спілкування з податковою досить приємним, — вважає глава профільного комітету Ради.

Водночас Галина Васильченко наголошує на тому, що парламент створив тимчасову слідчу комісію. "Законопроєкт точно буде підтриманий. Крім того, парламентом створена тимчасова слідча комісія щодо діяльності митниці та Бюро економічної безпеки. Там уже виявлено багато зловживань. Далі це вже робота правоохоронних органів і, думаю, відповідні особи понесуть покарання. Тож завдяки створеній парламентській ТСК ми зможемо зрушити з місця і сприяти тому, щоб вівся легальний бізнес, а бюджет наповнювався належним чином", — каже Васильченко.

Фото: фейсбук-сторінка Галини Васильченко

А думка бізнесу врахована?

"Ми зараз проводимо обговорення, і бізнес схвально сприймає цю ідею. Важливо, що представники бізнесу виділяють своїх експертів, які разом з нами будуть робити електронну акцизну марку, електронний аудит та інші сервіси, які надає Державна податкова служба. Ми зацікавлені в тому, аби цей процес був абсолютно відкритим і зрозумілим для всіх. І це справжня податкова реформа", — стверджує Данило Гетманцев.

 Фото: Житомирська обласна державна адміністрація, офіційний вебсайт