Комісаренко: Науковий бюджет в Україні у 2022-2023 роках суттєво скорочено. Науковці можуть не повернутися до України з країн евакуації

Комісаренко: Науковий бюджет в Україні у 2022-2023 роках суттєво скорочено. Науковці можуть не повернутися до України з країн евакуації

Велика Британія була серед перших країн, які найбільше підтримують Україну. Про причини російської агресії, про те, наскільки світ підтримує нині Україну, чи має майбутнє союз Лондона, Києва та Варшави, про наукову діяльність під час війни і про можливість застосування ядерної зброї. Про це все у Варшаві Світлані Мялик та слухачам Українського радіо розповів, повертаючись з наукової конференції з Женеви до Києва дипломат і науковець, академік і директор Інституту біохімії імені Палладіна Національної академії наук України, перший Посол України у Великій Британії Сергій Комісаренко.

0:00 0:00
10
1x

Як Ви дізналися про початок повномасштабної війни? Яким цей день був у Вашому житті? 

Я опинився за кордоном під час війни. Я вирушив до Болгарії, бо й досі катаюся на гірських лижах. Мав повертатися додому 27 лютого. Весь час відстежував, що відбувається в Україні. Я дізнався про початок повномасштабної війни з інтернету. Передзвонив додому. Моя дружина в цей час перебувала на дачі у Витачеві. Вона сказала, що постійно літають російські гелікоптери. Скидають десант. Але потім його знищили наші військові. Село дуже тоді згуртувалося. Відразу організували громадську оборону. 

Ви очікували, що буде повномасштабний напад?

Я відстежував те, що говорили, що буде війна. З точки логіки ця війна абсурдна. Путін ненавидить Україну і хоче її знищити. Але він цим знищує насамперед свою країну, свій народ. Ця війна може призвести до розпаду чи до занепаду РФ. Поведінка Путіна абсолютно алогічна. Я думав, що він просто лякає Україну, щоби підштовхнути її до певних домовленостей на користь РФ. Щодо повномасштабної війни я думав, що вона неможлива. Зараз війна перетворилася на боротьбу РФ з народом України. Вони говорять, що треба знищити всю інфраструктуру. 

Чи активно Ви зараз займаєтеся своєю діяльністю?

Моя діяльність не зупинилася. Вона стала більш вимогливою. Змінилися акценти. Мене певним чином використовує МЗС, як експерта в галузі біобезпеки. Я очолюю комісію з біобезпеки і захисту при РНБО України і відповідаю за питання біобезпеки в НАНУ. Де я працюю все своє свідоме життя. 

Як змінилися акценти в роботі?

Наша держава зараз взагалі мало уваги приділяє фундаментальним дослідженням. Зокрема НАНУ, яка є науковою установою нашої країни. Бюджет на 2022 рік був скорочений. А на 2023 рік буде ще більше. Це погано, тому що зарплати науковців низькі. В Україні дуже талановитий народ. Особливо наукова молодь. В науках, якими я займаюся, є багато жінок науковців. Вони поїхали зараз за кордон. Вони можуть там і залишитися.    

Читати також: Великий лендліз нарешті запрацював. Яке озброєння отримає Україна? Коментує Черник

 Чому зброї дається недостатньо для перемоги? 

Зброя надається. І це свідчення того, що ЄС підтримує Україну. Більша частина зброї іде від США. Вони є головними донорами. І їхня кількість переважає все те, що дає ЄС. Коли країна віддає зброю високоточну, то вона ніби себе таким чином обеззброює. Багато країн віддають нам старіше обладнання. А їм на заміну виділяється нове. США замовляють зброю для України, але у них є значно більше можливостей. Вони могли б нам дати не 20 штук техніки, а 150. Це нашу перемогу віддаляє. А вона була б тоді значно швидшою. І ми б втратили значно менше вояків. 

З'являються також з часом нові загрози. Може бути новий наступ на Київ. Росіяни можуть скористатися ситуацією на фронті на Сході України. Вони можуть підготувати величезні резерви, бо населення РФ значно більше. 

Був створений союз Польщі, України і Великої Британії. Цей союз є ефективним зараз?  

Я ініціював свого часу приїзди до Лондона міністра оборони України і британських міністрів до України. Відтоді почалися спільні військові навчання. Потім приєднали сюди і поляків. Цей союз неофіційно сформувався ще в 90-х роках.

У нас були чудові відносини з урядом. Вже тоді Велика Британія дуже відчутно підтримувала Україну. 

Чи підтримує зараз Велика Британія Україну?

Серед країн, які підтримують Україну, Велика Британія номер один. З початку повномасштабної війни Борис Джонсон кілька разів відвідав Україну. Сполучене Королівство повністю підтримує Україну. 

Союз Великої Британії, Польщі та України матиме майбутнє?

Це буде залежати від того, наскільки ми будемо йому приділяти увагу. 

Ми розглядаємо ситуацію, яка існує зараз в Європі. В ЄС присутні різні країни. Ставлення до України Польщі і Угорщини діаметрально протилежні. Ми дивимося на все це з точки зору України. А з точки зору європейських країн і війна, і ставлення до війни може бути іншим. У кожної країни є свої інтереси, а економіка країн дуже страждає зараз через війну. Урядам країн зрозуміло, що війна йде саме через РФ. А людям, які слухають російські передачі в ЄС, де виступають проросійські експерти, не зовсім. 

Чи розуміють ті країни, які ставлять свої інтереси вище за війну в Україні, що Україна зараз бореться з тоталітарним світом, що якщо його не зупинити, він піде далі? 

Вони розуміють це. Втім, вони бояться Путіна, розвитку ядерного конфлікту, що може призвести до зникнення населення. Запас ядерної зброї у світі такий, що якщо вона вся вибухне, то життя може припинитися на планеті. У нас з часом зникло вже багато тварин і рослин через діяльність людини. Війна підтверджує, що не всі люди є розумними.   

Фото: ФБ