"Продовжать, я переконаний" — посол Польщі про продовження статусу для українських біженців

"Продовжать, я переконаний" — посол Польщі про продовження статусу для українських біженців

Польща продовжить дію чинного зараз статусу для українських біженців, запевнив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо новий посол Польщі в Україні Ярослав Ґузи. Наразі цей статус для українських біженців діє у сусідній державі до 4 березня наступного року. Як наголосив Ярослав Ґузи, українці можуть почуватися у Польщі безпечно і надалі. "Я думаю, що й надалі будуть різні форми допомоги", – зауважив дипломат. Із Ярославом Ґузи спілкувалася журналістка Українського Радіо Світлана Мялик. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото УНІАН

"Продовжать, я переконаний"

— Питання щодо подальшої долі вимушених переселенців з України, які отримали тимчасовий захист у Польщі. Цей статус діє до 4 березня наступного року. У той час, як Євросоюз продовжив захист для українських біженців до 2025 року. Чи Польща продовжить легальне перебування для українських біженців? 

Звичайно, що продовжить, я переконаний. Польща є гостинною країною. Українці в цьому переконались. Я звернув увагу, що попередня міграція з економічних причин – це було те, що принесло взаємну вигоду. Кількість соціальних проблем і конфліктів була мінімальною. Те ж саме стосувалося хвилі біженців після початку війни. Це лише технічне питання. Очевидно, я переконаний, що українці можуть почуватися безпечно і мати перспективу в Польщі. На яких умовах? Звісно, на таких умовах, що вони матимуть ті привілеї, які мають. Яка правова форма? Мені важко сказати. На початку Польща давала більше, ніж пропонував Європейський Союз. Я думаю, що це буде просто проблемою для нової влади. Коротка дискусія про те, яку форму обрати? Не тільки через виконання вимог Європейського Союзу, але з точки зору наших польсько-українських відносин, функціонування української діаспори в Польщі. Тому що, умовно кажучи, це проблема без порівняння з тим, що відбувається в країнах Західної Європи. Навіть у Німеччині, де ця цифра з точки зору чисельності є непорівнянна, але масштаб проблеми інший через заможність суспільства. Однак я також хотів би зазначити, що у європейських країнах існує різне правове регулювання. Польща відкрита для переміщень на кордоні Європейського Союзу, коли мова йде про громадян України та Білорусі. Білоруси з самого початку могли розраховувати і можуть досі непохитно розраховувати на те, що їм знайдеться місце в Польщі. І те саме стосується українців, тих, хто є, і тих, хто приїде. Думаю, тут нічого не зміниться. Щонайбільше це може змінитися на краще, якщо будуть більші економічні можливості. Тут є певний бар’єр із польської точки зору. Але українці, навпаки, добре знають, що приїжджають у схожу для них країну. Це не Німеччина, про яку мріють біженці з Близького Сходу чи Північної Африки – на соціальні виплати. А в Україні, як і Польщі, щоб прожити, треба працювати. Однак люди, які потребують підтримки, мають її отримати. 

Президент Польщі Анджей Дуда передає вірчі грамоти новому послу Польщі в Україні Ярославу Ґузи (праворуч). Фото: Agnieszka Romaszewska / Facebook

"У Польщі вони можуть очікувати приблизно те саме, що й зараз"

— Чимало родин з України, які стали вимушеними переселенцями, це родини з дітьми, або з літніми батьками.  

Так. Хвиля біженців за структурою була зовсім іншою. Кількість людей, які потребували підтримки, діти, жінки, люди літнього віку. Звичайно, ми змогли це надати, і я думаю, що й надалі будуть різні форми допомоги. Я думаю, що це все одно буде дуже близько до того, що отримують громадяни Польщі. Польські громадяни також не так щедро обдаровані державою, як у заможніших країнах Західної Європи. Тому українці, я думаю, особливо через це функціонування дуже швидко стають частиною польського суспільства та польської економіки, також приносячи користь економіці. Вони можуть розраховувати на те, що до них ставляться як до польських громадян, зберігаючи при цьому незалежність, коли йдеться про політичні права та інші питання. Є великий знак питання, тому що ми бачили такий масштаб міграції на початку, але ми бачили і повернення. Ми постійно бачимо рух на кордоні, ситуація в Україні змінюється. Є величезне питання, виклик, який стоїть перед владою в Україні та західною коаліцією, яка підтримує Україну – питання про майбутнє: чи триватиме ця війна? Йдеться про стійкість України не до раптового нападу чи можливості його відбити, а до тривалого перебування у війні. Тому що на даний момент найбільш імовірний сценарій такий, що наступного року ситуація не сильно зміниться, і може розтягнутися на наступний рік. Функціонування суспільства в умовах війни. Також, коли йдеться про діаспору, також, коли йдеться про рух, який зараз існує між Заходом, значною мірою між Польщею та Україною. Якщо люди вирішать, ніхто їх не викине, і вже точно ніхто не заохотить повернутися. Це буде їхнє власне рішення. У Польщі вони можуть очікувати приблизно те саме, що й зараз. Хоча я не можу відповісти на запитання, що вирішить уряд? Як виглядатимуть процедури Управління у справах іноземців? Усі ці інституції, які українці в Польщі знають вже навіть краще за поляків. Але я припускаю, що вони будуть доброзичливими, і правові рішення також будуть доброзичливими і обов’язково відповідатимуть вимогам Європейського Союзу, це очевидно.