Що відбувається навколо конкурсу на призначення голови НАБУ ― Богдан Кузьмич

Що відбувається навколо конкурсу на призначення голови НАБУ ― Богдан Кузьмич

Посли держав Великої сімки стурбовані законопроєктом 7654, який може вплинути на незалежність НАБУ. У свою чергу, Рада асоціації Україна-ЄС наголосила на необхідності завершення відбору нового директора Національного антикорупційного бюро. Що ж відбувається навколо конкурсу на призначення голови НАБУ ― в ефірі Українського радіо прокоментував Богдан Кузьмич, член Ради громадського контролю НАБУ.

0:00 0:00
10
1x

Що пропонує рекомендований до розгляду законопроєкт

"Головна новація ― законопроєкт рекомендує скасування заборони бути членом політичної партії перед тим, як подаватися на конкурс. Це відкриває шлях для багатьох членів провладної та інших партій взяти участь у конкурсі на посаду. Але це порушує головний принцип, щоб голова НАБУ не був ні з ким політично пов’язаний. Складається ситуація, подібна до обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), коли довго не могли ухвалити рішення і врешті-решт призначили голову під тиском. Були маніпуляції, спроби зірвати конкурс. Необхідність внести зміни в закон була й раніше, але не оголошували конкурс на голову НАБУ. Тепер ситуація схожа, відбувається спроба призначити когось більш зручного для чинної влади.

Є ще пункт про те, що кандидатом не може бути особа, яка виїжджала за межі України більш як на 30 днів з моменту початку повномасштабної агресії. Цей пункт, я гадаю, внесли просто для замилювання очей, щоб приховати головний "нехороший" пункт".

Чи вплине на ухвалення законопроєкту критика з боку Великої сімки

"Думаю, що саме ця критика і дозволить законопроєкт не ухвалити. Україна зараз в такій ситуації, що вона майже повністю живе на кошти держав Великої сімки. Критика послів може посприяти, що закон не приймуть".

На якому етапі зараз процес відбору нового директора НАБУ та реформа Конституційного суду

"Прогнозувати зараз складно. Загалом, цей процес перебуває на етапі, коли в нас є відібрані судді Конституційного суду. Знову ж таки, внесено законопроєкт, який дає змогу ліквідувати Конституційний суд, проте він не ухвалений. Проблема полягає в тому, що у нас є юридичні питання легітимності призначень деяких членів та звільнення старих. Щодо конкурсу НАБУ, він є безстроковим, і це обрання може тривати, наприклад, ще рік. Голову САП, до речі, обирали майже два роки. Тому ЄС і підганяє нашу владу.

Головною передумовою того, що процес може затягуватися, є попередній конкурс на голову САП. Якщо нас будуть підштовхувати, то конкурс на голову НАБУ можна буде завершити до нового року. Це цілком реальні терміни для проведення співбесід та завершення конкурсу. Але я поки що бачу, що його будуть затягувати".

Про автора скандального законопроєкту Андрія Клочка

"НАБУ розслідує кримінальне провадження з приводу можливого неправильного декларування. Виявилося, що його мама за час, поки Клочко був нардепом, несподівано стала власницею майна на мільйони гривень. Думаю, що Клочко рано чи пізно пояснить або не пояснить ситуацію, і тоді ця історія чимось завершиться. Або ж справу не встигнуть розслідувати і закриють за терміном давності. Тому Клочко має певний інтерес, щоб в НАБУ була якась знайома особа. Але він може бути просто виконавцем ― якщо хтось попросив його внести цей законопроєкт, щоб не оприлюднювати справжнього бенефіціара дійства".

Фото: Укрінформ