"Бабак не помилився": кліматологиня про прихід весни в Україні

"Бабак не помилився": кліматологиня про прихід весни в Україні

За місяць прийде календарна весна. Між тим, 2 лютого Бабак "Тимко" спрогнозував, що весна в Україну завітає за розкладом, але буде нестабільною і прохолодною. Чи варто зважати на прогнози "Тимка" і яка думка експертів, розповіла в ефірі Українського радіо кліматологиня Віра Балабух.

Весна буде нестабільною

Цього року бабак не помилився. За розрахунками прогностичних центрів, у лютому очікується на один-два градуси тепліше, як і в березні. Якщо справдиться такий прогноз, то процеси, які спостерігатимуться у лютому, призведуть до того, що температура буде досить високою. Навіть упродовж цього місяця переважатимуть весняні процеси. Взагалі, якщо ми подивимося на зиму, яку ми так довго чекали, то прогноз справдився і календарна зима виявилася надзвичайно теплою. Грудень був майже на два градуси тепліший, січень був іще тепліший. Весняну погоду ми бачили навіть у січні, і сьогодні вона не дуже зимова: удень переважно плюсова температура, лише вночі опускається нижче нуля. Сильних морозів не було, лише тимчасові холодні потоки холоду. Ми очікуємо, що упродовж місяця середня температура буде на один-два градуси теплішою, аніж вона спостерігалася за останні роки. Однак, ймовірно, що навесні будуть і тимчасові потоки холоду.

Ми бачили досить потужну діяльність північних арктичних циклонів, які зумовлювали не так зниження температури, як дуже сильні вітри. Якраз для лютого і березня характерна велика швидкість вітру — у цей період будуть найвищі вітри протягом року.

Про зміну клімату

Погодні нестабільні явища, коли одного дня сонячно, а на наступний — зимно, не пов′язані зі змінами клімату. Нестабільна і мінлива погода характерна для лютого і березня, коли в атмосфері триває перебудова від зимових до літніх процесів.

Зміна клімату — це те, що в нас температура може бути значно вищою на один-два градуси, ніж кліматична норма. Кліматичну норму ми вже змінили, вона порівняно із попередньою майже на градус вища. А цей лютий буде ймовірно на два градуси тепліший за норму. Така лютнева температура відповідає фактично погоді березня чи листопада.

Подібні температурні процеси відбуваються не лише в Україні, а й на всій планеті. Ми ще називаємо ці зміни глобальним потеплінням. Україна має свою специфіку, бо температура повітря в нас зростає втричі швидше, аніж глобальна температура. Дедалі частіше весняні процеси ми спостерігаємо навіть взимку: у грудні і січні максимальна температура сягала +15 градусів.

Про незвичні погодні явища для України

Зливи і снігопади в Україні спостерігалися і раніше, проблема в тому, що ці явища в нас трапляються дедалі частіше. Їхня інтенсивність також зросла. Якщо випадає град, то його розмір дуже великий — градини як вишня чи горіх. Торік у нас було безпрецедентне явище, коли в районі Чорного моря утворився справжній тропічний циклон із класичним "оком бурі", який може утворюватися у тропічних широтах і в океані. А ми його бачили у Чорному морі. Зрештою Україна від нього не дуже потерпала, основний удар на себе прийняла Туреччина і Краснодарський край Росії, де випало майже вісім місячних норм опадів. Це дуже тривожні дзвіночки. Тенденція веде до того, що такі явища і надалі будуть частіше спостерігатися, а їхня інтенсивність зростатиме. 

Фото: pixabay.com