Пил із Сахари залишає Україну, температура повертається до квітневої норми — синоптикиня

Пил із Сахари залишає Україну, температура повертається до квітневої норми — синоптикиня

Пил із пустелі Сахара ще перебуває на території України, однак переміщується до Росії. Про повідомив сьогодні, 2 квітня Український гідрометцентр. Як зауважила Українському Радіо синоптикиня Укргідрометцентру Наталя Птуха, прямої шкоди цей пил організму людини не несе. Хоча у схильних до захворювань дихальних шляхів може виникати дискомфорт. Синоптикиня уточнила, що на територію України занесло не власне пилову бурю, а її залишки у вигляді запилення. Таке явище трапляється раз на кілька років. Уже сьогодні із Заходу наближається атмосферний фронт із дощами. І пил вимивається з атмосфери над Україною. Загалом квітень почався у нас із рекордно високої температури. Але від завтра Україна поступово повернеться до кліматичної норми цього місяця, прогнозує синоптикиня.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay

До України дійшло тільки запилення переважно верхніх шарів атмосфери

Україну слідом за Європою накриває пилова буря. Що це за явище? Наскільки воно нетипове? Як часто пил із африканської Сахари долітає до інших континентів?

Це нетипове явище для території України. Але сказати, що такого ніколи не було, ми не можемо. Таке явище трапляється раз на кілька років. Однак пиловою бурею для території України ми його не називаємо. Оскільки пилова буря – це більш крупно-дисперсні часточки, які переносяться сильними поривами вітру на ґрунті, коли він пересушений. Тобто, над територією Сахари ця пилова і піщана буря була. Але до нас, на територію України, дійшло тільки запилення переважно верхніх шарів атмосфери. У нас воно виявляється тільки у тому, що небо стало більш мутним. Потенційної загрози для населення це особливо не становить. Тим, хто схильний до захворювань дихальних шляхів або до респіраторних захворювань, треба поберегтися: менше перебувати на відкритому повітрі. Оскільки пил осідає і може доставляти певний дискомфорт. 

Але загалом – прогнози втішні. Вже сьогодні (2 квітня) із Заходу до нас наближається атмосферний фронт, який приносить дощі. Відповідно, цей пил вимивається з атмосфери над нашою територією. Спочатку дощі пройдуть в західних областях, надвечір очікуємо опади і в північних областях, на Київщині і частково – в центральних. Завтра (3 квітня) дощі будуть меншої інтенсивності на території України, можуть бути локальні опади, подекуди грози. Відповідно, повітряні потоки будуть інші. І вони будуть із заходу, а не з півдня, звідки до нас надходив цей пил.

Пил з африканської Сахари долітає лише до Європи, чи може долітати й до інших континентів?

Це залежить від напрямку повітряних потоків. Але переважно – це європейський континент. Насамперед потерпають країни південної Європи, у них може опадати справді багато крупно-дисперсного пилу.

— Є залежність піщаних бур від пори року?

Прямої залежності немає, але найчастіше над територією України вони трапляються саме навесні, коли відбувається перебудова синоптичних процесів, зміна конфігурації, повітряні потоки з півдня можуть доносити до нас цей пил, якщо перед цим у Сахарі було якесь збурення. Цього разу воно було 25 березня. Там пройшов атмосферний фронт через територію Сахари, що теж доволі нетипово для тієї території. 

Дощ у Сахарі

— Це означає, що там випав дощ?

Так, там подекуди були дощі. Але збурення спричинив пересушений ґрунт, дощ сильно на це не вплинув. А пересушений ґрунті піднімав весь цей пил, який далі переносився на Середземне море, а потім і на територію України.

— Хоча, наприклад, для єгиптян це таке ж типове явище, як для нас – сніг. 

Природні явища на різних континентах різні. У нас пилові бурі бувають нечасто, тому викликають такий інтерес. А для них таке запилення – це практично щоденне явище.

Як ці пилові бурі та запилення впливають на наш організм? Які поради ви можете дати мешканцям міст і сіл, де спостерігається сьогодні це явище?

Найбільша концентрація на сьогоднішній (2 квітня) ранок, за даними, які ми бачили з супутникових знімків, на території України була над західними областями. Наші деякі метеостанції на Волині зафіксували навіть імлу – це погіршення видимості, спричинене саме запиленням, а не туманом. У Києві вранці небо було дещо тьмяне, але зараз вже небо в столиці не настільки запилене, як у західних областях. Як я вже зазначала, прямої шкоди цей пил організму людини не несе. Ми щойно згадували єгиптян, для яких це досить звичайне явище. Зазвичай, у людей, схильних до респіраторних захворювань або захворювань дихальних шляхів, може виникати певний дискомфорт.

Слухачі згадують про подібне явище в 1960-х роках.

Наші колеги сьогодні теж згадували 60-ті роки. Але тоді, швидше за все, була саме пилова буря, яка могла прийти з наших південно-східних регіонів. Ґрунт міг пересушитися, або могла бути посуха, після чого інтенсивний вітер підняв вже наш ґрунт, наш пісок. І це вже могла бути пилова буря. І вона могла викликати не просто дискомфорт. Це могло бути вже небезпечним явищем, про що зазвичай попереджають.

Квітень розпочався із рекордно високої температури

Як атмосферний фронт, який надійде завтра (3 квітня), вплине на температуру? 

Квітень розпочався у нас із рекордно високої температури. Але надалі, починаючи від завтра, ми очікуємо зниження температури. Цей фронт, окрім дощів, принесе ще й зниження температури. Зниження некритичне, не до морозів, не до мінусової температури. Але ми поступово повернемося до кліматичної норми квітня. Адже зараз температура значно вища за норму, погода абсолютно не квітнева. Надалі температура повітря буде 12-17 градусів. По всій території України очікуються короткочасні дощі, коли півдня може світити сонце, а потім кілька годин йти дощ. 

— Синоптики дають прогноз зазвичай на 3-5-10 днів. Як ставитися до довгострокових прогнозів погоди в інтернеті? Звідки вони беруться?

Як з’являються прогнози на цих сайтах? Існують розрахункові моделі, їх розраховують на комп’ютерах у різних світових центрах. І ці розрахункові моделі різні: деякі з них є у вільному доступі, там закладено менше параметрів, а деякі більш комплексні – вони дороговартісні. Більшість сайтів послуговуються цими простими моделями, простими розрахунками. Вони оновлюються кілька разів на добу. Відправна точка цих розрахунків – це погода в даний момент. Його звичайно можна провести на будь-який термін, але його імовірність менш достовірна. Оскільки ці розрахунки відхиляються від усіх адекватних оцінок. На 10 днів – це те, про що можна говорити, що можна дивитися. Надалі – це 50/50: або буде дощ, або не буде. Деякі такі прогнози збуваються, але, на мою думку, це випадковість. Центри, які прораховують довгострокові прогнози, прораховують лише загальні тенденції відповідно до глобальних процесів, які відбуваються на планеті.