Не авітаміноз, але спад вітамінів. Поради дієтологині щодо весняного харчування

Не авітаміноз, але спад вітамінів. Поради дієтологині щодо весняного харчування

Якщо ми їмо овочі впродовж року в достатній кількості, змінюємо їх за сезоном – у нас жодних проблем стосовно наявності вітамінів бути не повинно. У цьому запевнила в ефірі Українського Радіо дієтологиня Світлана Фус, коментуючи питання нестачі вітамінів навесні. При цьому дієтологиня зазначає, що українцям не загрожує авітаміноз, бо це дуже рідкісне явище, коли у людини взагалі немає доступу до якоїсь їжі. Натомість можливий весняний спад вітамінів. Це стосується аскорбінової кислоти, вітаміну D, який взимку менше синтезується у шкірі. Решта вітамінів надходять цілий рік, якщо ми нормально харчуємося. Як оптимально харчуватися – поради Світлани Фус докладніше.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay 

"Деякий весняний спад вітамінів"

— Ви відчуваєте авітаміноз чи раніше відчували, але тепер вже ні?

Я дієтолог і я знаю, як з цим впоратися. Я весь рік себе почуваю нормально.

— Що таке авітаміноз і чи можна його самостійно діагностувати?

Авітаміноз стосується тих країн, де немає їжі. У нас є субклінічний стан чи гіповітаміноз. Авітаміноз зараз дуже рідкісне явище, коли у людини взагалі немає доступу до якоїсь їжі. Ми можемо відчувати деякий весняний спад вітамінів. Це стосується аскорбінової кислоти, вітаміну D, який взимку не так синтезується в нашій шкірі. Тому ми відчуваємо теж занепад сил. Усі решта вітамінів до нас надходять цілий рік, якщо ми нормально харчуємося.

— Ви сказали про нормальне харчування навесні. А яке це нормальне харчування навесні?

Коли людина має нормальне збалансоване харчування протягом року, у неї вистачає всього. У нас по сезону, наприклад, джерелом аскорбінової кислоти може бути квашена капуста взимку, заморожені ягоди, фрукти цитрусові. Якщо ми з'їдаємо якісь продукти харчування у певній кількості – крупи, м'ясо, яйця, молочні продукти – якщо ми все це їмо, то у нас нестачі вітамінів не буде. Якщо ми ще, наприклад, спеціально не зменшуємо кількість їжі чи, наприклад, у людини є якась проблема, пов'язана із засвоюванням. Але це рідкісні випадки. Коли люди кажуть, що гірше себе почувають – ті, хто не виходить на сонце і не їсть свіжої зелені – для них це проблема, тому що єдине, чого вони потребують зараз у весняний період – це свіжої зелені, яка є джерелом і аскорбінової кислоти, і деяких мікроелементів. Але якщо ми їмо овочі впродовж року нормально, в достатній кількості, змінюємо їх за сезоном – у нас жодних проблем не повинно бути, ми себе нормально маємо почувати.

Замочувати зелень потрібно 20-30 хв

— Є якісь правила споживання фруктів, овочів, зелені, яка продається в магазинах чи на ринках саме навесні, саме в цей період? На що звертати увагу?

У всіх є розуміння, що вони вирощуються в теплицях і що ці рослини не підживлюються сезонними природними корисними елементами. Ми повинні розуміти, що і ґрунт – хто вирощує це в промислових обсягах – теж удобрюють землю, щоб все росло нормально. Тому ми все одно отримаємо певну кількість отих речовин, якими удобрюють все це. Що ми можемо робити? Ми можемо вибирати трішки цієї свіжої городини, яку можна додати в наше харчування. Ми можемо замочувати на 20-30 хвилин зелень, звільнити її від водорозчинних комплексів токсичного походження. Сіль або соду при цьому додавати не треба. Води буде цілком достатньо. Я не знаю, скільки треба тої зелені з'їсти, щоб отримати ту кількість, яка буде токсична для організму?! Зелень, як правило, їсться у невеликій кількості – столова ложка. Щодо редиски, яка з'являється – треба просто зменшити кількість, яку ми споживаємо, тому що ці всі варіанти з нітратами і нітритами – це історія, яка вже обговорена 100 разів. І ми точно знаємо, що якщо з'їдаємо дуже багато якихось продуктів харчування, які вирощуються навесні, то ми можемо отримати певну кількість шкідливих речовин, що може призвести до легких симптомів отруєння.  Але це не в усіх. І коли ми точно розуміємо, що нам не треба це їсти кілограмами, поступово вводячи це в раціон, тоді запобігаємо кількісно оцим розладам.

Світлана Фус. Фото: ФБ-сторінка Світлани Фус

Із природних джерел вітаміни засвоюються краще

— Чи можуть штучні аптечні вітаміни суттєво допомогти при весняному занепаді сил навесні?

Форми, які є в аптечних препаратах, добре засвоювані. Щоб знати, що приймати, треба оцінювати свій раціон: що ти їси, яка у тебе їжа є і наскільки ти можеш збагатити і збалансувати свою їжу, перш ніж іти в аптеку і купувати якісь пігулки. Є в пігулках такі форми, які можуть погіршити стан, а не покращити. Тому нам точно треба розуміти і дізнаватися, які форми засвоюються краще. Цей стан може визначити лікар. Треба розуміти, що не все можна отак от просто піти і купити, зокрема вітамінно-мінеральний комплекс і почати його пити. Бо є антагоністи між мікроелементами і вітамінами всередині своїх груп. Тому ми можемо пити одне і призводити до дефіциту іншого. Із природних джерел воно засвоюється краще і організму це більш органічніше.

— Паростки пророщеної пшениці корисні? Що це дає?

Можна пророщувати пшеницю, будь-які зерна, рослини з насіння рослин – це буде, як джерело вітамінів і мікроелементів. Але щоб його було не дуже багато, бо це стимулятори такі достатньо агресивні росту і тому вживаються такі паростки одна-дві ложки столові в день. Але це є джерело вітамінів, там не так багато аскорбінової кислоти, але все решта  – додаток до харчування буде корисний.

Виходьте на вулицю!

— В яких продуктах, доступних для споживання, є більше вітаміну D та скільки його потрібно на добу?

У нас вітамін D є у двох формах: вітамін D3 і D2. Те, що синтезується в нашому організмі – вітамін D3 – він є активним. І коли нам пропонують попити вітамін D3, то його пропонують пропити, бо це активна форма вітаміну D. Вітамін D2 є в яєчних жовтках, в молочних продуктах, в тваринних жирах. Це жиророзчинний вітамін. Йому треба ще перетворитися. Ми не з'їдаємо все одно його в такій кількості, щоб він перетворився і дав ту кількість вітаміну D і D3, який нам потрібен. Щоб засвоювався і синтезувався вітамін D3, нам треба мати здорову печінку і здорові нирки. І треба перебувати під сонцем. Синтез вітаміну D відбувається під ультрафіолетовим випромінюванням. Десь 20-30 хвилин з 12 до 15 треба вийти на подвір'я, частини тіла підставити під сонце і нехай воно синтезується. При цьому треба, щоб повноцінне було і харчування: джерела тих компонентів, з якого вітамін D синтезується. Це і холестерину повинно бути трошки, і синтетична функція печінки та нирок, бо це етапи синтезу вітаміну D. Тому виходьте на вулицю! Ми його не з'їмо стільки, скільки нам треба для перетворення.