Василь Вірастюк про важливість спортивно-оздоровчої реабілітації ветеранів

Василь Вірастюк про важливість спортивно-оздоровчої реабілітації ветеранів

Про створення реабілітаційних центрів та фізичне і психологічне відновлення наших ветеранів, в ефірі Українського радіо розповідає народний депутат України, заслужений майстер спорту, багаторазовий володар титулів "Найсильніша людина України" та "Найсильніша людина світу" Василь Вірастюк.

0:00 0:00
10
1x

Як ви охарактеризуєте силу в політиці?

В політику я прийшов досить несподівано для себе. Звісно, я прийшов зі своєю фізичною силою, здобутою протягом багатьох років, але розумію, що саме в політиці така сила мало чого дає, адже політика — дуже тонка річ. 

Чому ви не відмовилися від пропозиції Володимира Зеленського йти в політику?

На одній із наших зустрічей, президент сказав, що є можливість стати кандидатом у депутати і спробувати. Постало питання "чи готовий ти?". Я відповів, що розглядаю таку посаду задля одного: реабілітації поранених ветеранів. Знаю чітко, що на низькому рівні у нас представлена реабілітація, як така. Звісно, є реабілітаційні центри, якщо дивитися в площині медицини. Спортивно-оздоровча реабілітація надзвичайно важлива для ветеранів, які пройшли війну. Якщо вірити психологам світового рівня, то таким людям, задля боротьби з посттравматичним стресовим розладом необхідно займатися фізкультурою. 

Про плани у Верховній Раді

Одне із моїх головних завдань у Верховній Раді — розвиток галузі спортивно-оздоровчої реабілітації. Потрібно працювати над ініціативами, над написанням законопроєкту. Сподіваюся на підтримку від усіх депутатів, незалежно від фракцій. Адже це — питання державницьке, масштабне і глобальне. 

Чи є вже певні напрацювання у вашій команді?

Поки що моє питання на паузі, вирішується. Тому що, на даний момент, немає квоти, але сподіваємося, що вона буде. Спочатку я був переконаний, що мені варто йти до Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Але чітко для себе я не зовсім розумів чим він займається, швидше відштовхувався від назви. А цей комітет займається соціальними проєктами: виплатою пенсій, пільг і так далі. А якщо розвивати галузь, про яку я говорив раніше, то треба йти до Комітету з питань здоров'я, медичної допомоги та медичного страхування. Там ми створимо підкомітет спортивно-оздоровчої реабілітації. Це буде хороший сильний старт.

Де брати кошти на реабілітаційні центри?

Разом із Сергієм Конюшком ми створили громадську організацію "Звитяга нескорених" і подали в Івано-Франківську проєкт "Центр розвитку силових видів спорту та реабілітації поранених ветеранів". Нам надали земельну ділянку, яку ми просили і зараз ми в процесі пошуку внутрішніх інвестицій. Я вам відверто скажу: ми навіть не розраховуємо що цей проєкт буде реалізовуватися за рахунок держави. Тепер стосовно зовнішніх інвестицій: Чехія має подібні центри, запросила нас побачити на власні очі як у них це працює, чим обладнано. Дуже б хотілося, аби такий центр з'явився в Україні, у мене на окрузі, в Карпатах. Але, поки що, ми розглядаємо Черкащину, адже це територіально дуже зручне місце, фактично центр України. 

Коли центр може з'явитися?

Якби нам вдалося розпочати будівництво і залагодити всі питання по земельним ділянкам, то на початку 2023-го року центр зміг би вже функціонувати. 

Чому ви голосували за відтермінування українського дубляжу?

Тому що звернулися кіновиробники, які фізично не встигають продублювати або наповнити контент телебачення україномовними фільмами. Адже озвучити фільм — процес довгий і нелегкий. Ці правила закінчили би свою дію після завершення жорсткого карантину. Йшлося лише про відтермінування. Дивно закидати мені нелюбов до української мови. Людині, яка все життя розмовляє українською, народженого на Західній Україні! Кожного разу, коли у ЗМІ є змога підлити масла у вогонь, вони це роблять. 

Як потрібно підтримувати українську мову?

Я за лагідну українізацію, поступове входження. Ми не можемо диктувати людям якою мовою спілкуватися в побуті. Це — їхній вибір. Якщо йдеться про сферу обслуговування, то до вас повинні звертатися українською мовою, але при необхідності можна перейти на іншу. Не треба ломати через коліно. У нас є регіони відверто російськомовні. Треба набратися терпіння і вже за кілька років, я впевнений, з усіх телеканалів лунатиме українська мова.

Яка справжня причина відставки Авакова?

Цього ніхто не знає. Я запитував у колег по фракції. Це, начебто, ініціатива Арсена Борисовича. І, начебто, Арсен Борисович займав цю посаду, доки міг бути корисним. А коли з'явилася людина підготовлена, якій можна цілком передати свої повноваження, він це зробив. Точних причин ніхто не знає. 

Чи правильно, на вашу думку, пройшли ваші вибори?

По тим виборам треба знімати окрему програму. Ви навіть не уявляєте, скільки правопорушень було зафіксовано нашою командою, юристами і адвокатами. У команди мого опонента відсутні факти правопорушень, про які вони повідомляли. Вони їх просто вигадали. Натомість, у нашої команди 52 справи відкрито по дільницям із правопорушеннями. Якби мені перед виборами розказали, що так все це може виглядати, мабуть я би не погодився на це. Та на даний момент я думаю, що таки включився би в цей проєкт. Бо нам вдалося зламати цілу систему. Ми дали хороший старт. 

Як зупинити незаконну вирубку лісів на Прикарпатті

Це — одна із першочергових проблем, які потрібно вирішувати. Вирубка лісів, лисі гори, вода не затримується. Це — одна із причин наших паводків. Друга причина, про яку варто окремо говорити — русловрегулювання, яким офіційно не можна займатися. Але це реально би допомогло в моменти повеней. Нещодавно я виступив з ініціативою встановити постійну локацію габаритно-вагового контролю (пересувних станцій) вздовж 70-ти кілометрів в напрямку Бистриця-Надвірна. Це — дорога, по якій вивозять нелегальний ліс. Також ми сподіваємося на підтримку Нацполіції в цьому питанні, адже вирішити цю проблему можна тільки через жорсткий контроль. На жаль, люди самі не хочуть і не можуть припинити це.

Фото: Світлана Мялик, Василь Вірастюк, "Українське радіо"