В Україні запустили систему автоматичного арешту рахунків боржників

В Україні запустили систему автоматичного арешту рахунків боржників

6 липня 2021 року повноцінно запрацювала автоматизована система виконавчого провадження, яка дозволятиме автоматично арештовувати кошти на банківських рахунках українців-боржників. Для кого стане відчутним це нововведення чи не порушують таким чином права людини в ефірі Українського радіо пояснює головний редактор профільного видання "Фінансовий клуб" В’ячеслав Садовничий.

Як українці реагують на ініціативу

Боржники сприймають таке нововведення погано, а ті, кому винні гроші, радіють. Треба розуміти, що формально в питанні боргу нічого не змінилося. Тобто, якщо є рішення суду, то його мають виконати. У цьому випадку лише полегшується його виконання. Раніше виконавець мав надсилати листи у всі банки, дізнаватися, де є рахунки, кошти, а тепер все відбувається набагато швидше. Від моменту, коли у виконавця є інформація про борг, який потрібно стягнути, до моменту, коли той борг арештовують, може пройти лише доба.

Чи попереджатимуть про це банки

Відповідно до нового регламенту пришвидшується лише процес арешту коштів на рахунку. Сам процес списання відбувається за старою процедурою. Банк арештовує кошти на рахунку, а потім чекає паперового підтвердження від державної виконавчої служби про суму списання, і лише за письмовим документом списує цю суму на рахунок кредитора. Зараз обговорюється автоматичне списання в електронному вигляді цієї суми. Якщо виник борг і через суд доведено, що треба з боржника його списати, тоді відбуватиметься ця процедура. Це не буде неочікувано для людини.

Ця реформа розпочалася 2 роки тому, тоді була запроваджена автоматична система арешту рахунків за аліментами. Банки вже протестували цю технологію і нині Мін'юст поширив її на всі види боргів: за комунальні послуги, за кредитами, борги перед третіми особами. Тому, якщо у людини є кошти в банку і є рішення суду про те, що треба виплатити борг, але вона не виплачує, тоді з неї автоматичну цю суму спишуть. Технологію примусового списання використовують саме у таких випадках. Треба гроші зберігати в готівці вдома або змиритися з тим, що тоді з рахунку спишуть гроші. 

Навіщо потрібна ця система

Ми знаємо, що зараз у державній виконавчій службі і в приватних виконавців знаходяться мільйони справ про виконання судових рішень, тому їх дуже повільно опрацьовують. Ця система покликана пришвидшити процес. На те, що робили раніше за місяці, нині підуть тижні або дні. 

Читати далі: Кредити і борги: експерти про зміни в роботі колекторів

Чи залишатимуть гроші на рахунку, щоб людині вистачило на життя

В Україні діють кілька правил обрахування сум. Якщо мова йде про гроші на банківському депозиті, то їх можуть зняти повністю. Якщо ж це рахунок, куди гроші зараховують регулярно, там є ліміти. 

Читати далі: Як не потрапити до реєстру боржників за комуналку: пояснює енергетичний експерт 

Зазначимо, разом із боргом у громадянина можуть списати судовий збір, додатковий штраф або пеню за прострочену заборгованість. Арешт і списання можуть бути накладені також на соціальні рахунки, на які надходять пенсія, зарплата, стипендія і соцдопомога. За даними Мін’юсту, найближчим часом 62 з 73 банків приєднаються до системи автоматизованого списання боргів.

Фото: pixabay.com