Територіальна оборона та рух опору: як Україна готується до вторгнення. Коментує генерал-лейтенант

Територіальна оборона та рух опору: як Україна готується до вторгнення. Коментує генерал-лейтенант

Верховна Рада на позачерговому засіданні проголосувала за нову структуру територіальної оборони та створення руху опору. Про функціональні обов'язки нових підрозділів, в ефірі Українського радіо розповідає генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу 2006 – 2010 років, кандидат військових наук Ігор Романенко.

0:00 0:00
10
1x

В нинішніх умовах територіальна оборона в Україні є чи ні?

Є, але така, яка нас не влаштовує. Тому ми удосконалюємо питання не тільки територіальної оборони, а й національного спротиву. Це поняття ширше, глибше, адже включає в себе територіальну оборону, рух опору і підготовку громадян до відповідних дій.

Рух опору - аналог партизанського руху?

Не зовсім. Це поняття ширше. Рух опору включає в себе не тільки партизанські дії, а й дії підпілля і залучення громадян, які б сприяли відповідним діям по обороні нашої держави, операції з окупантами на окупованій частині території. 

Сили спецоперацій повинні виконувати, в першу чергу, завдання руху опору. Вони здійснюються і зараз, але ми хочемо, щоб вони були більш ефективними. Щоб громадяни, які знаходяться на вільній чи окупованій частині України знали, що законодавство в цьому їх підтримує і, в цілому, ця робота буде ще більш ефективною. 

Про функціональні обов'язки нових підрозділів територіальної оборони

Тероборона — фактично легка піхота, однією з функцій якої є боротьба проти диверсантів, оскільки тероборонівці мають гарно знати район, в якому вони діють. Отже, перший рівень з трьох елементів — це війська територіальної оборони, другий елемент національного спротиву рух опору, і, нарешті, третій елемент — підготовка громадян до національного спротиву. 

Ми знаємо, що росіяни готують нове навчання, також навесні вони сформували більш статичне угруповання військ атакуючого плану і планують восени спільне навчання з білоруськими збройними силами. Поводять себе агресивно, окупували наші території, захопили частину вод. Тому, важливо, щоб до середини липня усі ці плани були втілені, в іншому разі фінансування відбудеться аж у 2023-му році. 

Як та хто готуватиме громадян до національного спротиву?

Підготовка буде здійснюватися в рамках дії бойової підготовки Збройних Сил України. Військова штатна частина проводитиме підготовку самостійно. Також готують підготовку цивільної частини, яка входитиме до складу територіальної оборони. 

Збільшення чисельності збройних сил на 11 тисяч військових цифра нормальна чи замала, враховуючи затяжну війну в Україні?

Безумовно, замала. З цих 11 тисяч доданих, 10 піде на територіальну оборону, а 1 тисяча на сили спеціальної оборони, яка організовуватиме рух опору. Враховуючи, що більшість озброєння у нас радянське і лише невелика частина модернізована, доводиться закривати питання більшою кількістю військовослужбовців. 

Чому в частині підготовки громадян до спротиву ніяк не згадуються волонтерські громадські організації, хоча відіграють ключову роль під час регулярних тренувань добровольців територіальної оборони?

Відносно підготовки громадян до спротиву, є добровольча частина, до якої будуть входити і волонтери, й інші бажаючі. Але вони будуть зобов'язані в обов'язковому порядку приймати присягу. Тільки в цьому випадку зможуть отримати зброю від держави. 

Чи можна стверджувати, що ми рухаємося в бік правильної організації системного опору і відсічі агресору?

Однозначно. Ми на правильному шляху, хоч і з запізненнями.

Фото: офіційний сайт Збройних Сил України