"Генерал Мороз" сприяє обороні. Ігор Романенко про зимову війну

"Генерал Мороз" сприяє обороні. Ігор Романенко про зимову війну

Зима заважає тим, хто наступає і сприяє обороні, констатує генерал-лейтенант, заступник начальника генерального штабу ЗС України (2006-2010) Ігор Романенко. Він прокоментував Українському Радіо можливий перебіг воєнної зими в Україні 2023-2024 років. По всій лінії фронту, а це близько 1200 кілометрів, наразі ЗСУ перейшли до активної оборони, на окремих напрямах українські воїни завдають і контрударів. Але в цілому це позиційна війна з активними елементами. Тому нам треба підсилювати систему оборони, зауважує генерал. Мета стратегічної оборонної операції — знищити якомога більше зброї, техніки і живої сили противника, зупинити його тактичне пересування, стабілізувати фронт, виграти час і використати його для підготовки до бойових дій вже наступного року.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Зима сприяє обороні

— Прийшла морозна та сніжна зима. Які переваги це може дати нам на фронті? І як загалом змінюються принципи ведення бойових дій саме у холодну пору року?

— Погодні умови під час підготовки й ведення бойових дій впливають на всі сторони, які беруть участь у цих бойових діях. В умовах стану доріг, які ми маємо, зима більше заважає тим, хто наступає і сприяє тим, хто обороняється. По всій активній лінії ведення боїв, а це близько 1200 кілометрів, наразі Сили оборони України перейшли до активної оборони, на окремих напрямах ЗСУ завдають і контрударів. Але в цілому це позиційна війна з активними елементами. У зв'язку з цим, нам треба підсилювати систему оборони. Президент працював в областях, які прилягають до фронту для того, щоб на місці організувати питання, пов'язані з інженерними фортифікаційними спорудами, які б забезпечили стабільний стан системи нашої оборони. І це дуже важлива і важка робота, але треба включатися не тільки безпосередньо військовим, а фактично всій країні в цих умовах, щоб забезпечити стабільне виконання завдань наших Сил оборони у проведенні стратегічної оборонної операції. Її метою є знищити якомога більше зброї, техніки і живої сили противника, зупинити тактичне пересування, стабілізувати фронт, виграти час і використати його для того, щоб підготуватися до бойових дій вже наступного року.

— Як перехід в оборону змінює перебіг подій? Тобто це ж не означає, що ми відступаємо, але ми разом із тим не контрнаступаємо. Чи є в неї часові проміжки, від чого вона залежить і як загалом може змінитися ситуація взимку?

— Вона залежить від того, які наразі сили має противник та які сили є у нас і які завдання. Відносно завдань, ворог має ще достатньо сил для того, щоб наступати на окремих напрямах, але не стільки, щоб суттєво просунутися вперед. І тому, оскільки такі погодні умови сприяють обороні, то треба нам переходити до активної оборони й виконувати завдання стратегічної оборонної операції на поточний час.

Через холод техніка частіше виходить з ладу, але ЗСУ знають, як діяти в складних умовах

— Як змінюється підхід до використання тієї чи іншої зброї, залежно від холодної пори року?

Зима впливає, безумовно, на застосування зброї, особливо колісних засобів рухомості. Дуже важко виконувати завдання, забезпечити логістику наших підрозділів і частин в таких умовах. Але ще складніше ворогу в таких умовах намагатися просуватися вперед. Крім того, погодні умови впливають як на складну техніку, зокрема, літаки, зенітно-ракетні комплекси, засоби зв’язку, так і на особовий склад. Тобто, в умовах, коли холодно, техніка частіше виходить зі строю, треба її ремонтувати, підтримувати в бойовій готовності. Це все лягає важким тягарем на оборонців, і в таких умовах складніше виконувати завдання. Але не вперше такі умови. У нас був вже рік, коли ми проводили бойові дії та навчання.

Ворог має багато дронів, але кількість засобів РЕБ на озброєнні Сил оборони теж зростає

— Головнокомандувач Збройних Сил Валерій Залужний у своїй статті для Economist у листопаді цього року виділив засоби радіоелектронної боротьби, як одну зі складових можливого успіху Сил оборони на полі бою. Окрім цих засобів, яких технологій зараз ми дуже потребуємо?

— Ми потребуємо сучасних технологій за всіма напрямами сучасного озброєння. Мається на увазі складна техніка, яка найбільш ефективна, але потребує більш кваліфікованого обслуговування, зокрема засоби радіоелектронної боротьби і радіоелектронної розвідки. Тобто треба спочатку виявити цілі, які треба подавляти, а потім здійснюється вплив засобів радіоелектронного подавлення. І з урахуванням того, що росіяни за цей рік виробили і поставили у війська десятки тисяч дронів, то, безумовно, ми теж збільшуємо кількість вироблення. Але ж питання в тому, що наш підхід в боротьбі не зводиться до кількісних показників. Росія дуже ресурсна держава, і наш підхід полягає в тому, щоб боротися за якісні показники. Це стосується насамперед вироблення озброєння з досить сучасними характеристиками і освоєння нашими особовими складами і військовими. Вони це роблять досить швидко. Тобто, в боротьбі, наприклад, з дронами, кількість теж до кінця року повинна збільшитися до десятка тисяч. Але ж все одно це менше, ніж у росіян. І тому саме засобам радіоелектронної боротьби приділяємо увагу для того, щоб застосовуючи їх, подавляти велику кількість ударних засобів противника. І ці наші засоби повинні бути розташовані в повітрі, на землі, на воді — скрізь, для того, щоб виконувати такі досить складні завдання. Крім того, завершується другий рік війни на системах розвідувально-ударних комплексів. Це означає, що наразі потрібно, щоб використовуючи наші можливості, а також наших союзників, ми могли виявляти цілі ворога, ухвалювати рішення і застосовувати наші засоби. І все це робити в онлайн часі. Це найбільш ефективна система, але вона потребує дуже складної техніки, високого рівня підготовки і поступово це відповідно до стандартів НАТО по системі зв’язку, по системі управління, по системі розвідки це реалізується зараз у нас на фронті. Тобто це в цілому підвищує ефективність ведення бойових дій. За цим майбутнє, і саме цей підхід є показником якості — меншою кількістю озброєння ефективніше вирішувати завдання щодо враження цілей ворога.


 Ігор Романенко. Фото УНІАН

КОНТЕКСТ

Якщо кілька тижнів стоятиме великий мороз і промерзнуть польові дороги для постачання військ, тоді можливі активні бойові дії. Таким чином військовий експерт Михайло Жирохов прокоментував Українському Радіо можливий перебіг воєнної зими в Україні 2023-2024 років. Торік "Генерал Мороз" росіянам не допоміг ― вони анонсували потужний наступ, який нічим не закінчився. "Думаю, зараз наступальні плани у росіян є, і вони їх коригуватимуть залежно саме від погоди, від сил і засобів, які зможуть зібрати", ― припускає Жирохов. Він докладно пройшовся по конкретних аспектах можливого впливу зими на цю війну ― щодо бойової авіації, екіпірування бійців, потенціалу дронів (у тому числі морських), артилерії.

На зимовій війні дуже ускладниться застосування того, що зараз є найпоширенішим на фронті ― FPV-дронів. Це зі свого боку зазначав в ефірі Українського Радіо експерт з ракетно-ядерного озброєння Олександр Кочетков. Оператор безпілотника через камеру дрона бачить те, що є перед БПЛА, тому взимку значно складніше і злітати, і знаходити ціль. А все, що працює за допомогою автономних систем наведення і має двигуни внутрішнього згорання, виконуватиме завдання. Наприклад, "шахеди" ― їм шкодить лише дуже сильний вітер. Але "Генерал Мороз" може бути безсилий не тільки проти російських окупантів. Українські безпілотники "Сокіл" та подібні моделі також ефективно виконуватимуть бойові "зимові" завдання. А щодо ракет ― вони літають вправно за будь-якої погоди, каже експерт. Це стосується, наприклад, як ворожої балістики, так і ракет, які використовує українська ППО.