Зіпсована відпустка: експерти розповіли, за що можуть заборонити виїзд з України

Зіпсована відпустка: експерти розповіли, за що можуть заборонити виїзд з України

В аеропорту Харкова українка разом із дітьми викинула закордонні паспорти і образливо висловилася на адресу України, бо її не випустили до Туреччини. Згодом Антон Геращенко повідомив, що їй не дозволили вилетіти через відсутність згоди батька на виїзд дітей за межі України. Мати пояснила, що батько дітей — іноземець, і в такому випадку згода не потрібна. Однак це має підтверджуватися записом про батька у свідоцтві про народження дитини, яке жінка не надала. Про те, кого і за що можуть завернути на кордоні в ефірі Українського радіо розповідають адвокат Іван Ліберман та голова Всеукраїнської Асоціації туроператорів Ігор Голубаха.

0:00 0:00
10
1x

Що передбачає законодавство України за знищення паспорта громадянина України?

"Стаття 357 Кримінального Кодексу України за умисне знищення або пошкодження документів передбачає до 3-х років обмеження волі з відпустками додому на свята та вихідні", — зазначив Іван Ліберман.

За що сьогодні можуть заборонити виїзд з України? 

"З України можуть заборонити виїзд громадянам, які:

— є в Єдиному державному реєстрі боржників України по аліментам, позикам, невчасним виплатам; притягувалися до суду, визнані судом відповідачем, відкрито виконавче провадження і наявне звернення державної або приватної виконавчої служби до суду із забороною виїзду за межі України, відносно боржника. Єдиний державний реєстр є у відкритому доступі;

— подорожують або відправляються за межі України з дітьми, відносно яких немає або рішення суду (хоча сьогодні це необов'язково), або нотаріально підтвердженого повідомлення про те, що батько дає згоду на виїзд дітей з матір'ю. Якщо батько ухиляється від надання такої згоди, то матір дітей може звернутися до нотаріуса із відповідною заявою. Нотаріус посвідчує певний конкретний документ, в якому зазначається факт відмови другого з батьків дати згоду на виїзд дитини з країни (у зв'язку, наприклад, із неможливістю встановити фактичне місцезнаходження).

За словами Івана Лібермана, має бути вмотивована відмова випуску громадян за межі кордону України. 

"Якщо представники прикордонної або  міграційної служби відмовляються надати зрозумілу відповідь, то це — пряма підстава для звернення до суду із повною компенсацією усіх витрат, які вже понесла людина плюс моральне відшкодування".

Про можливість повернення коштів за тур, в разі заборони виїзду з України?

"Більшість туроператорів пропонують туристам застрахуватися від ризиків невиїзду на відпочинок, — зазначає Ігор Голубаха. — Така послуга може коштувати близько 20-50 доларів, в залежності від страхової компанії. В такому випадку можна дійсно відшкодувати кошти за її рахунок (страхової компанії — ред.)".

Чи допомагають туроператори вирішити проблему із забороною виїзду людини?

На думку Ігоря Голубахи, туроператори не мають важелів впливу на прикордонну службу. 

"Це особистий ризик людини. Якщо ж певні проблеми виникають за кордоном, то є телефони прямого зв'язку з туроператором, який може надати підтримку і супровід".

Фото: Pexels