Ми не можемо одними і тими ж людьми пройти всю війну — Гончаренко про відстрочку від повторної мобілізації на 5 років

Ми не можемо одними і тими ж людьми пройти всю війну — Гончаренко про відстрочку від повторної мобілізації на 5 років

Серед основних факторів, які посприяють перемозі України, Валерій Залужний називає мобілізацію та навчання резервів. Такої ж думки дотримується і член фракції партії "Європейська солідарність", член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Олексій Гончаренко. Він прокоментував в ефірі Українського Радіо свої досягнення в царині подання законопроєктів щодо демобілізації військовослужбовців після 18 місяців служби, щодо ротації підрозділів з нуля через 105 днів. А також можливість відпустки військових на 30 днів за рік проходження служби. "В короткостроковій перспективі нашим завданням є вижити і протриматися. Україна переможе. Цивілізований світ переможе зло.  Але Україні потрібна нова стратегія. Ті рішення, які були, сьогодні не працюють. Треба багато чого змінити як всередині країни, так і в зовнішній політиці".

0:00 0:00
10
1x

Фото з фейсбук-сторінки Олексія Гончаренка. Поруч Валерій Залужний

Перемога Путіна стане катастрофою для світу

Статтю Валерія Залужного, написану для видання The Economist, Олексій Гончаренко назвав важливим посланням для світу. Перефразовуючи слова генерала, депутат застерігає Європу: "якщо вони вважають, що вже перемогли Путіна, то це неправда. Якщо Путін переможе, то це стане катастрофою для всього світу". За словами члена фракції партії "Європейська солідарність" Олексія Гончаренка Валерій Залужний в цій статті підбиває підсумки літньо-осінньої кампанії. План, який був в України, не вдався. І генерал аналізує причини. Україна перебуває в патовій ситуації. Бо зброя від міжнародних партнерів, яку отримує українська держава, надходить із запізненням. "Наступного року, коли прийдуть літаки F-16, росіяни до цього вже встигнуть підготуватися. Війна перейшла у війну на виснаження. І це грає не на руку Україні". Валерій Залужний серед 5 факторів, які вплинуть і змінять хід війни, називає мобілізацію та навчання резервів. 

Демобілізація після 18 місяців служби, відстрочка від повторної мобілізації на 5 років, ротація підрозділів через 105 днів на нулі, відпустки

Олексій Гончаренко подав законопроєкт (№ 9142 — ред.) щодо демобілізації військовослужбовців після 18 місяців служби. "Мова йде про заміну людей, які 20 місяців тому стали або добровольцями, або були мобілізовані. Вони виснажені і повинні знати, коли будуть замінені. Ми не можемо одними і тими ж людьми пройти всю війну. Це неможливо. Ми маємо готувати нові підрозділи, новий особовий склад, тренувати їх і  навчати. І проводити поступову заміну тих, хто відслужив своє, дати їм можливість перепочити. Законопроєкт передбачає право на добровільну демобілізацію після 18 місяців служби. Військові матимуть певну відстрочку від повторної мобілізації станом на 5 років". Олексій Гончаренко також подав законопроєкт і щодо ротації. Каже, що ключовим ресурсом є люди, а війна з Росією може бути довгою. Тому важливим є питання справедливості. "Є підрозділи, які не йдуть на ротацію багато місяців. В зоні бойових дій на нулі термін перебування не має перевищувати 105 днів або 3,5 місяці. Після цього підрозділ має бути виведений і відновлений. Після чого може повертатися до виконання завдань. Відновлення має відбуватися не менше 10 днів". Вдалося депутату Європейської Солідарності домогтися відпустки для військових на 30 днів за рік служби, час на дорогу та плюс відпустка за сімейними обставинами до 10 днів. 

Все на армію

В державному бюджеті ключовим фактором є тема війни. Бюджет, переконаний Олексій Гончаренко, буде ще багато разів переписуватися. "Має бути лише два пріоритети: фінансування війська і фінансування мінімальних соціальних стандартів. В Україні на дороги, фільми та інше просто немає можливостей". 

Попереду буде складно. Україні потрібна нова стратегія. Треба багато чого змінити як всередині країни, так і в зовнішній політиці

Якщо припустити, що раптом припиниться підтримка від США, тоді, за словами Олексія Гончаренка, це стане катастрофою. І ми не зможемо її нічим перекрити. Бо це і військова допомога, і фінансова. Але такого не буде, переконаний депутат. "Військова підтримка все  ж триватиме. В зоні ризику знаходиться лише пряма фінансова підтримка. Щоби її перекрити, треба буде ще добре пошукати таку у країн-партнерів. Бо все, що заробляє Україна, йде на військо. Інша половина йде на все інше. І ось це інше фінансується нашими західними партнерами. Без успіху в дипломатії ми не зможемо досягти перемоги", — переконаний Олексій Гончаренко. "Ситуація надскладна як на фронті, так в економіці і в міжнародних відносинах. Україна переможе безумовно. І цивілізований світ переможе зло. В короткостроковій перспективі нашим завданням є вижити і протриматися. Україні потрібна нова стратегія. Ті рішення, які були, сьогодні не працюють. Треба багато чого змінити як всередині країни, так і в зовнішній політиці. Попереду ще складніші часи".