Суд у смартфоні. Верховна Рада схвалила у першому читанні президентську ініціативу

Суд у смартфоні. Верховна Рада схвалила у першому читанні президентську ініціативу

272 депутати підтримали у першому читанні законопроект №5246, який запроваджує електронний документообіг у кримінальному процесі. Закон уже отримав негласну назву "суд у смартфоні". Як ця система допоможе українцям в ефірі Українського радіо пояснює голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Що це за законопроект

Я не розумію, що означає "суд у смартфоні" і, що вкладає в це поняття президент та його політична сила? Ми багато про це чуємо, але ніхто жодного разу нам не пояснив нічого про цей законопроект. Це означає, що ми відкриємо смартфон і він буде вирішувати справу? Чи це означає, що ми зможемо подзвонити судді і все буде вирішено? Що робить цей додаток? Ніхто не пояснює функціонал програми. 

Законопроект №5246 немає жодного стосунку до смартфону, бо єдине, що він робить — телефонує в єдину телекомунікаційну систему "документообіг в кримінальних провадженнях". Його ухвалили лише в першому читанні, бо наполягла фракція Порошенка. Його відклали і будуть покращувати, аби не погіршувати. 

Що таке "електронний суд"

Це третя система, яка мала на меті подання документів в електронному форматі. Таким чином ви можете подати позов, отримати документи від іншої сторони. Зараз рудиментарно, тобто на невеликий відсоток, це впроваджено, хоча планували зробити все ще кілька років тому. Та не у всіх судах, не всі документи можна надіслати, попри те, що в законі прописано, що електронні документи мають таку ж юридичну силу. 

Це програма, яка розробляли ще задовго до Зеленського, але зробили це погано, тому вона погано працює. 

"Суд у смартфоні" — це тріумф телефонного права

Це хороша репліка насправді. Всі ці оболочки, смартфони, електронний документообіг, яскравий інтерфейс — це все третьорядне, порівняно з тим, що відбувається в українських судах. Зручність користування треба розвивати, але це далеко не так важливо, як те, що коли ви нарешті відправите своє звернення, то його розглянуть справедливо. На жаль, такого сьогодні практично немає в українських судах. Ми бачимо з вами несправедливі рішення, що людей за участь у мітингу саджають у в’язницю чи під домашній арешт, спостерігаємо за тим жахом, який відбувається в українських судах. Для того, щоб це змінити, потрібна справжня судова реформа. Понад два роки президент Зеленський і його політична сила обіцяють це зробити. Комітет Верховної Ради з питань правової політики — під головуванням пана Костіна, який, як кажуть, є головним претендентом на посаду голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури — вчора ухвалив рішення передати в зал до другого читання жахливий законопроект 3711-д "Про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії судді". За два роки, попри обіцянки Зеленського, реформи, дискусії, попри обіцянки нашим міжнародним партнерам, меморандуми підписані з МВФ та ЄС,  цей законопроект віддає у руки корумпованої суддівської влади створення такого органу. Ми у 2019 році розігнали Вищу кваліфікаційну комісію, два роки незрозуміло що робили, а тепер створюємо нову, яка буде точно такою або ще гіршою. 

Я не впевнений, що "суд у смартфоні" нам допоможе, адже поки у нас немає нормальної судової системи. 


Читати далі: Обіцянки від президента: що виконав Зеленський за 2 роки? Оцінюють експерти

Про заяву Сергія Чорнуцького, що "електронний суд" набуває популярності

Я вчора подавав заяву і хотів скористатися цією системою, але Велика Палата Верховного Суду — найголовніший орган, вище інстанції в Україні не існує, на жаль, чомусь до неї не підключена. Я радий, що користувачі підключаються, це добре, систему варто розвивати, але поки вона знаходиться у рудиментарному стані, хоча гроші в неї інвестують. 

Судова влада постійно повторює мантру про брак коштів, але нещодавно підняли пенсії суддям, які вийшли у відставку, на 10 тисяч гривень кожному. Та на марки, конверти — на елементарні речі не вистачає. Проте деяким суддям, якщо розібратися, то потрібно сидіти у в’язниці, а не на пенсії з такими грошима.

Читати далі: Зеленський проти суддів – конституційних і адміністративних. Хто кого?

Чи затвердять цей законопроект у другому читанні

Думаю, так. Можливо з деякими "покращеннями". Чесно кажучи, мені б хотілося побачити реальну судову реформу, а не дискусії про оболонки, суди і смартфони.

Фото: pixabay.com