Обіцянки від президента: що виконав Зеленський за 2 роки? Оцінюють експерти

Обіцянки від президента: що виконав Зеленський за 2 роки? Оцінюють експерти

21 квітня 2019 року в Україні відбувся другий тур президентських виборів. Йому передували легендарні стадіонні дебати та перевірка здоров’я кандидатів. Безпосередньо, сам другий тур президентських виборів в Україні пройшов спокійно і демократично. Після оголошення результатів двох екзитполів, на той момент, чинний президент Петро Порошенко визнав свою поразку і привітав Володимира Зеленського із перемогою. Про здобутки, поразки та оцінку дій президента Володимира Зеленського говорить керівниця аналітичного порталу "Слово і Діло" Катерина Пітєніна.

0:00 0:00
10
1x

Про здобутки та промахи Зеленського за останні 2 роки

Будь-яка критика будь-якої влади легко вчиняється, коли ти поза владою. А коли ти приходиш до влади, то стикаєшся з такими ж проблемами, негараздами. Критика влади не завжди є доречною. Найбільший здобуток, якщо згадувати стадіон, це – обмеження депутатської недоторканності. Це було зроблено. Також до здобутків – повернення відповідальності за незаконне збагачення, хоча я не знаю, наскільки це відчутно і важливо для людей.
А якщо говорити про всі інші докори, які лунали зі сцени стадіону, на кшталт "чому не покарані прибічники Януковича? Чому ми не знаємо імена вбивць на Майдані?" то, насправді, зрушень з цих приводів немає, як і з більшості інших приводів теж.

Про 73% рейтингу підтримки. Які цифри на сьогодні?

Всі бачили і знали, що буде падати рейтинг. Насправді, це – нормальна і світова, і українська тенденція, коли рейтинги влади знижуються під час правління. І завжди опозиція набирає очки швидше, ніж влада.

Про різницю між кандидатом у президенти Зеленським та президентом Зеленським

Зараз президент Зеленський уже більше усвідомлює як давати оцінку суспільно-політичним явищам. Також президент продовжує давати суперечливі обіцянки, наприклад про власну вакцинацію. Він обіцяє, що, з одного боку вакцинуватиметься одним із перших, а з іншого боку, що вакцинуватиметься власним коштом. І вакцинувавшись, таким чином, одну обіцянку виконує, а іншу – провалює. Тобто деякі речі в риториці є досить дивними.

Про виконання обіцянок президента, згідно дослідженням аналітичного порталу "Слово і Діло"

Складно відслідкувати чи виконана обіцянка чи ні. Наприклад, у програмі Зеленського було написано: запровадити довгострокове недороге кредитування. Ми відзначили, що ця обіцянка є виконана, тому що ми знаємо, що є програма "іпотека 7%" і так далі, але, що ми бачимо, водночас? Парламент ухвалює законопроєкт про реструктуризацію валютних кредитів. І ми розуміємо, що банки не довірятимуть українцям, якщо в українців є можливість в один прекрасний момент не повертати ці гроші. І тут є велике запитання: чи буде воно працювати?
Або, наприклад, як дорікають про імпічмент. Зеленський обіцяв ініціювати законопроєкт про імпічмент президента й ініціював його. По факту, обіцянка виконана. Але, якщо занурюватися вглиб, то в експертів є чимало запитань до цього закону.

Про незадоволення українців корупцією

Якщо брати якісь виміри, наприклад, Transparency International (вимірює індекс корупції у світі і складає рейтинги), то в України навіть поліпшилися показники за попередній рік. Але, за прогнозами, в теперішньому році погіршиться.

У свою чергу, доктор соціологічних наук Олександр Стегній так коментує здобутки президента Зеленського за останні 2 роки

"Треба зазначити останнє національне опитування "2 роки президенту Зеленському". Тут на першому місці треба визначити багато реалістичних оцінок. Якщо говорять про ситуацію, що склалася в економічній сфері, то, майже, 73% вважає, що економічна ситуація в країні погіршилася. І серед причин, на першому місці – високий рівень корупції. Це можна адресувати як самому президенту, так і діючому уряду, і всім силовим структурам. Одна справа – проголосити певні кроки, інша – по факту це робити. На другому ж місці - 27% наших респондентів вказують, що причиною цих негараздів є некомпетентність влади. І тут уже можна згадати кадрові призначення по всій країні, і останнє призначення губернатора Черкаської області. Як би не була компетентність громадської думки не високою, але в цьому сенсі, мабуть, треба погодитися із нашими респондентами. Ставити людей, які не мали абсолютно ніякого досвіду управління, адміністрування на такі високі посади – великий ризик і, зазвичай, ситуація програшна.
Щодо двох повноважень, які безпосередньо стосуються президента: міжнародні відносини і функції головнокомандуючого. Фактично, половина респондентів кажуть, що, за два останні роки, у міжнародних відносинах у нас не відбулося ніяких змін: ані позитивних, ані негативних. Якщо казати про успіхи, то це говорять 16%. А 22% вважають, що погіршилися. Тут, знову ж таки, баланс негативний.
Що стосується війни і миру, то на сьогоднішній день 56% говорить, що нічого не відбувається, змін не сталося, але ситуація на фронті погіршилася. Оптимістів же вдвічі менше – 25%.
Але, при всіх негараздах залишається високий рівень авансів на майбутнє. Бо на питання «чи підтримали б ви діючого президента» 26% вважає, що вони б його підтримали. Підтримали б його 52%, але ми знаємо, що рівень явки дуже важливий.
16% ще не визначилися, тобто серед них можуть бути теж прихильні.
Якщо підсумувати усе, що я сказав, то при всіх існуючих негараздах, існує відчутна частка людей, які все ще надіються, що відбудуться позитивні зміни, але загальний настрій громадської думки все більше і більше стає реалістичним. І, мабуть, це добре."

Фото: Українське радіо