Анжеліка Рудницька розповіла, як стимулювати українців сортувати сміття

Анжеліка Рудницька розповіла, як стимулювати українців сортувати сміття

Співачка та громадська діячка Анжеліка Рудницька в ефірі Українського радіо розповіла про те, як їй вдалося привчити себе до сортування побутових відходів

0:00 0:00
10
1x

Співачка розповіла, що сортування сміття – це звичка, яка у неї сформувалась ще з дитинства.

"Батьки ніколи не викидали папір, органічні та неорганічні відходи складали в різні бачки. В дорослому віці я весь час здавала макулатуру, а коли з’явилася можливість здавати окремо ще й пластик, скло та метал, то почала все, що у мене є вдома, сортувати в різні мішечки та відвозити на станції сортування сміття. Головне, що вони приймають це окремо і обіцяють, що це все буде піддаватись правильній переробці", — поділилась своїм досвідом Анжеліка Рудницька. 

За її словами, сортування сміття — це не про заробіток, а про екологічну свідомість та відповідальність перед майбутніми поколіннями.

"Пункти збору макулатури платять гривню за кілограм паперу. Я відвезла туди свої старі архіви і заробила десь 10 гривень. Ти заробляєш не гроші, а ще декілька годин спокійного вдихання свіжого повітря. Ми всі бачимо, як змінюється клімат, і ми повинні боротися не з наслідками, а думати про причини, чому це сталося", — сказала вона. 

Читати також: Кожен з нас щось може: 6 порад екологині, як зберегти довкілля

Анжеліка Рудницька вказала кілька ефективних методів, як стимулювати українців до сортування сміття. 

"Треба, щоб станції сортування були географічно близько. Найзручніший спосіб – це почати їх ставити біля усіх великих торгових центрів і супермаркетів. Також варто придумувати різні способи заохочення. Є, наприклад, автомати, які затягують в себе пластикові пляшки і натомість викидають якусь монетку. Велика кількість дітей, які ще не заробляють гроші, може назбирати домашнього непотребу, занести пляшки до автомату та заробити кишенькові", — розповіла Анжеліка Рудницька. 

Співачка додала, що в Україні потрібно вводити систему не лише стимулу, а й покарання. "У всіх країнах існує штраф за викинуті папірці. Коли ти один раз його сплатиш, то це дуже сильно тебе спонукатиме більше такого не робити", – сказала вона. 

Фото: Фейсбук