Зеленський vs. Голобородько – "ПоліТроль" аналізує програми кандидатів у президенти

Зеленський vs. Голобородько – "ПоліТроль" аналізує програми кандидатів у президенти

Радіо Промінь і Школа політичної аналітики Могилянки презентують радіосеріал "ПоліТроль". Молодіжну складову програм кандидатів у президенти аналізують через призму гумору та легкої сатири двоє політичних тролів.

Серія 16

"Зеленський vs. Голобородько"

Режисер політичних студій Станіслав Шулімов:

– Каждый вечер вечер наступает вдруг, если делать нечего тебе, мой друг, то читай наш сьогоднішній випуск про Зеленського Володимира Олександровича.

Актор, шоумен, сценарист, продюсер та керівник "Студії Квартал-95".

Журналісти звинувачували Зеленського в тому, що він має бізнес в Росії.

Непогано в житті показує свого квартального героя, колишнього губернатора Дніпропетровської області, зокрема в розмовах з журналістами з Радіо Свобода. Ну всі ж знають:"Шо, алло, пашлі кофє піть".

А ми йдемо далі.

Політичного досвіду не має, чого також і вимагає від членів створеної у 2017 році партії "Слуга народу", від якої і був висунутий у кандидати.

Зіпсував половині України новорічну ніч, бо замість гарчання на діючого президента їм довелось слухати неймовірну милозвучність української мови Зеленського.

У інтерв'ю сказав, що планує припинити війну на Донбасі шляхом переговорів з Росією.

Ну дядя Вова, ну алло.

За 2017 рік задекларував понад 7 млн гривень прибутку. Гарна цифра, мені подобається.

На одному з білбордів кандидата написано, що "весна покаже, хто де крав", альтернативний напис –"хто не прокрався". Ну ви понялі.

Ну то що, пашлі кофє піть?

ПоліТроль Антон Суслов:

– Пан Володимир орієнтується на молодь, принаймні це чітко видно з його передвиборчої кампанії. Винятком не стала і його програма. Умовно її можна поділити на дві частини. Перша – це "I have a dream", у мене є мрія… Він описує свою мрію, в якій уже згадує про українську молодь. Він пише, що він мріє про таку Україну, де в молодої сім’ї є один клопіт: обрати квартиру в місті чи заміський будинок. Так само він пише, що мріє про Україну, з якої не поїдуть наші діти. На перший погляд, це все здається дуже правильно і логічно.

Що ж пан Володимир пропонує безпосередньо робити?

З таких новацій, яких ми не зустрічаємо в інших кандидатів, є запровадження такого собі "економічного паспорту українця". У чому полягає ідея? Пан Володимир пише, що кожна дитина матиме право накопичувати на своєму рахунку частину від реалізації державою природних благ. Після досягнення повноліття дитина отримує ці накопичення як власний стартовий капітал. "Українець повинен стати основним акціонером України". Ідея дуже класна і приваблива, і багато хто чув, що в деяких арабських країнах вже діють подібні проекти. Разом з тим, наскільки це можна реалізувати у нас в Україні з її особливостями бюрократичного апарату – це такі уточнюючі запитання, які треба було б поставити пану Володимиру.

Пан Володимир так дуже цікаво обіцяє, що "освіта – це майбутнє нації". Це логічно. І ще він пише, що початкова освіта повинна формувати людину щасливу, загальна освіта – людину сучасних знань, професійно-технічна – людину, яка вміє, а вища освіта – людину майбутнього. От знаєте, є Людина розумна, Людина прямоходяча, а є Людина щаслива. Це звучить дуже красиво, але, на жаль, за цими гаслами не зовсім зрозуміло, що кандидат має на увазі і як він планує формувати Людину щасливу.

Також пан Володимир пише, що він запровадить принцип "Гроші ходять за талановитим студентом". Кожен шкільний геній отримає освітній ваучер, який зможе витратити на навчання у будь-якому обраному ним закладі вищої освіти. Тільки шкільний геній? А якщо людина не геній? Все, їй шлях до вищої освіти закривається, чи як?

Так само він обіцяє, що держава забезпечить усіх доступом до швидкого інтернету. Це не нове в програмах кандидатів, але також цікаво для молоді, особливо для молоді з тих місцевостей, де є проблеми з інтернетом.

Програма пана Зеленського досить непогана, але він, як і багато інших кандидатів, грішить тим, що багато з прописаного не входить до повноважень президента.

Варто відмітити, що пан Зеленський дуже гарно пише про законодавчу ініціативу президента, яка у нього є. Досить мало кандидатів про це писали. Зокрема, він пише про те, що буде внесено законопроекти про зняття недоторканності з президента, народних депутатів та суддів, про імпічмент, якого наразі немає, про відкликання народного депутата.

Як і декілька кандидатів, яких ми вже обговорювали, він планує створити таку собі "електронну країну". Зокрема, це про те, що держава має забезпечити усім доступ до швидкого інтернету, сприяти розвитку цифрової грамотності населення незалежно від віку.

Так само, як і деякі інші кандидати, пан Володимир пропонує запровадити електронне голосування. Наскільки я знаю наукові дослідження, електронне голосування не збільшує настільки, наскільки б хотілося, відсоток залученості населення у виборах.

У попередніх серіях:

Серія 1. Геннадій Балашов та філософський камінь.

Серія 2. Роман "Трансформер" Безсмертний.

Серія 3. "І мертвим, і живим, і ненародженим…" Ольги Богомолець

Серія 4. Інна Богословська та Срібна Україна

Серія 5. Віктор Бондар потребує відродження

Серія 6. У червоному кутку рингу Юрій Бойко

Серія 7. Влада народу і Олександра Ващенка

Серія 8. Толерантний Вілкул і ген гірника

Серія 9. Господар Габер з крилами

Серія 11. Чесний Гриценко і енергія сонця

Серія 12. Олександр Данилюк і 15 пенсіонерів

Серія 13. Піца, блокчейн, Дерев’янко

Серія 14Добродомов ламає систему

Серія 15Мир, порядок, Журавльов

 

Радіосеріал "Політроль" проаналізує передвиборчі програми усіх кандидатів у президенти України. Слухайте в ефірі Радіо Промінь по буднях о 9:40.

Фото Facebook.com