Рада може віднести осіб в інвалідних візках до учасників дорожнього руху

Рада може віднести осіб в інвалідних візках до учасників дорожнього руху

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект "Про внесення змін до закону "Про дорожній рух" щодо організації дорожнього руху для осіб, які рухаються у кріслах колісних".

Документ підтримали 252 народних депутата, — йдется на офіційному сайті Верховної Ради.

Відкриваючи ранкове пленарне засідання, спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що в Україні понад два з половиною мільйона громадян України — люди з інвалідністю.

"На жаль, більшість наших міст ще не є інклюзивними, а мають бар’єри, які людям з інвалідністю подолати складно. Тому сьогодні разом з профільним комітетом ми сформували блок законопроектів, які покликані значно покращити ситуацію і зробити життя людей з інвалідністю комфортнішим", — зазначив спікер.

У пояснювальній записці до законопроекта йдеться, що осіб, які рухаються у кріслах колісних з двигуном, не віднесено до учасників дорожнього руху, тому у законопроекті пропонується дозволити особам, які рухаються у кріслах колісних з двигуном, їздити по краю проїзної частини дороги.

Читайте також — "Моя інвалідність — це не особлива потреба" — журналістка Уляна Пчолкіна

"Відповідно до Європейської угоди (Женева, 1971 рік ), що доповнює Конвенцію про дорожній рух, відкриту для підписання у Відні  8 листопада 1968 р., до пішоходів прирівнюються особи, які переміщуються в інвалідних колясках, що приводяться у рух ними самими або що рухаються із швидкістю пішохода, одночасно такі особи з інвалідністю мають право у будь-якому випадку рухатися по проїзній частині дороги", — сказано у записці.

3 грудня відзначають Міжнародний день людей з інвалідністю, заснований ООН у 1992 році.