"Моя інвалідність – це не особлива потреба" – журналістка Уляна Пчолкіна

"Моя інвалідність – це не особлива потреба" – журналістка Уляна Пчолкіна

Уляна Пчолкіна катається на мотоциклі, водить авто, працює журналісткою та стала фіналісткою конкурсу краси. Також вона стала першою чемпіонкою світу з карате серед жінок на візках, організовує табори реабілітації для людей з інвалідністю і є лідеркою Всеукраїнського об’єднання осіб з інвалідністю "Група активної реабілітації". У Міжнародний день людей з інвалідністю Уляна Пчолкіна розповіла UA:Радіо Промінь, що треба змінити, щоб Україна стала комфортною для всіх.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Уляна Пчолкіна зауважує: головною проблемою України було й залишається "радянське" ставлення до людей з інвалідністю, що виокремлює їх в окрему касту суспільства.

"В нас в Україні ще залишилися "совкові" традиції: взимку нас вітають, нам дарують подарунки, накривають столи", – ділиться журналістка.

У той же час, зазначає Уляна Пчолкіна, в Україні дуже багато активних людей з інвалідністю, які позиціонують себе як абсолютно рівні громадяни суспільства.

"Ми вимагаємо від держави створених умов, для того щоб я могла вийти з дому, піти на роботу, піти в магазин, піти в аптеку, в театр, в кіно – будь-куди, – говорить дівчина. – Треба, щоби бізнес побачив у нас свого потенційного клієнта, роботодавець побачив у нас свого працівника, який буде йому вигідний, щоби держава побачила економічну цінність в тому, щоб створити рівні умови, і я б платила податки нарівні з іншими".

На пенсію, яку отримують люди з інвалідністю, практично неможливо вижити. Тому так важливо, щоб держава і бізнес забезпечили всі умови для того, щоб люди з інвалідністю могли працювати нарівні з іншими, пояснює Уляна Пчолкіна.

"Чому нас називають "людьми з особливими потребами"? Моя інвалідність – це не особлива потреба. Це мій соціальний статус. Те, що я не можу потрапити в якусь будівлю – це не моя проблема, а проблема цієї будівлі", – переконана журналістка.

На думку Пчолкіної, треба побороти залишки "радянськості" в суспільстві і створити в Україні умови, за яких люди з інвалідністю зможуть жити й працювати на рівних умовах з іншими українцями. Тоді не потрібно буде щороку в День людей з інвалідністю накривати для них святкові столи і дарувати подарунки.

"Кожен день ми маємо працювати над покращенням життя кожного українця, і людей з інвалідністю також. А 3 грудня – звітувати, що ми зробили за рік", – підсумувала Уляна Пчолкіна.

Нагадаємо, 3 грудня відзначають Міжнародний день людей з інвалідністю, заснований ООН у 1992 році.

В Україні проживає близько 3 мільйонів людей з інвалідністю.