Суд в окупованому Криму заарештував всіх захоплених українських моряків — Наумлюк

Суд в окупованому Криму заарештував всіх захоплених українських моряків — Наумлюк

Київський районний суд окупованого Сімферополя заарештував на два місяці 24 українських моряка, яких захопили російські спецслужби в районі Керченської протоки.

Про це 28 листопада повідомив журналіст Антон Наумлюк у Facebook.

"Київський районний суд Сімферополя заарештував до 25 січня 2019 року всіх українських моряків, затриманих російськими прикордонниками", — написав журналіст.

За його словами, всі арештовані українські моряки спрямовані в СІЗО Сімферополя, окрім поранених, які продовжують залишатися в Керчі.

"Крім моряків серед заарештованих був співробітник СБУ Андрій Драч, захист якого заявив про непідсудність справи цивільному суду, оскільки, на думку адвоката, всі затримані повинні бути визнані військовополоненими. Про це ж говорили і адвокати інших заарештованих, проте суд вирішив на цю тему не дискутувати і клопотання захисту не задовольнив", — додав Наумлюк.

Як повідомлялося вчора, на засіданні уряду уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляла, що так званий суд Сімферополя вже заарештував 15 українських моряків.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.

Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. У ФСБ Росії заявили про порушення українськими кораблями кордоні і підтвердили затримання українських військових. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі.

Уповноважена Росії з прав людини Тетяна Москалькова заявила, що в Керченській протоці було затримано 24 українських моряка.