Відстоювати свою громадянську позицію стає дедалі небезпечніше — Amnestly International

Відстоювати свою громадянську позицію стає дедалі небезпечніше — Amnestly International

В Україні активістам стає дедалі небезпечніше відстоювати свою громадянську позицію, переконана речниця правозахисної організації  Amnestly International Марія Гур’єва. Таку думку вона висловила в ефірі Українського радіо в програмі Сьогодні. Зранку.
 
Ведучі: 
 
Тамара Гусейнова Дмитро Хоркін 
 
“Відстоювати свою громадянську позицію стає дедалі небезпечніше. Одразу після Майдану ситуація була зовсім іншою, було більше відчуття свободи. Не зважаючи на радикальні зміни, було відчуття оптимізму. Зараз же ми бачимо великою мірою згортання свобод, яке відбувається як з боку держави, а це прийняти додаткові законопроекти про додаткове декларування для громадських організацій, і інші законодавчі ініціативи, які спрямовані на те, щоб обмежити свободу ЗМІ, зібрань і діяльності громадських організацій. З іншого боку, ми бачимо зростання агресії з боку певних угрупувань, а головне, їх безкарності. Головна проблема — це фактична бездіяльність поліції в абсолютній більшості випадків таких нападів”, — зазначила Марія Гур’єва. 
 
 
Нагадаємо, за даними правозахисних організацій, від початку 2017 року на представників «третього сектору» було скоєно щонайменше 55 нападів, понаl 40 з яких за останні 12 місяців. Під тиском громадськості 6 листопада  Верховна Рада вирішила створити тимчасову слідчу комісію для контролю за розслідуванням нападів на активістів. 
 
 
Слухати програму повністю.