ТСК щодо нападів на активістів визначила 5 пріоритетних регіонів — член комісії

ТСК щодо нападів на активістів визначила 5 пріоритетних регіонів — член комісії

Народний депутат, член тимчасової слідчої комісії щодо вбивства активістки Катерини Гандзюк і нападів на інших активістів Остап Єднак розповів в ефірі Українського радіо в програмі Україна.Сьогодення, як проходило перше засідання комісії, та коли чекати перших результатів її роботи.
 
Відбулося перше засідання комісії, і вона тепер має обрати справи, які буде контролювати. На які саме справи буде робитися наголос?
 
Під час першого засідання ми спробували вникнути детальніше у справу Катерини Гандзюк. Доповідали в закритій частині очільники Херсонщини: національної поліції та прокуратури, а також був керівник слідчого управління Служби безпеки України. Ми визначили 5 регіонів, по яких першочергово почнемо розглядати хід розслідувань та встановлення замовників нападів на громадських активістів. Це Херсон, Одеса, Харків, Северодонецьк, Київ та Київська область. По цих регіонах правозахисники підготують для нас матеріали, які вони вважають нападами на громадських активістів, правозахисників, журналістів і тому подібне, і ми вже спробуємо вникати у всі ці справи. 29-30 листопада буде виїзне засідання комісії. Загалом можу сказати, що комісія почала роботу. 
 
Що цікавого та важливого повідомили представники національної поліції та прокуратури?
 
Ми окремо заслухали керівника слідчого управління СБУ і окремо заслухали керівництво національної поліції. Був представник як головного управління, так і з Херсонської області. Також була присутня прокуратура. Зараз справою Катерини Гандзюк займається СБУ, яка намагається встановити замовника і всі матеріали знаходяться у неї. У керівництва Херсонської поліції та прокуратури ми намагалися з'ясувати, наскільки якісно вони виконували роботу щодо встановлення виконавців та організаторів нападу, а фактично вбивства. Також ми намагалися зрозуміти чому так довго розслідують справи та чому поліція не змогла вийти на замовників.
 
Що вони говорять з цього приводу?
 
Я не можу додати деталі тому що всі члени ТСК підписали зобов'язання не розголошувати таємницю слідства. Потрібно почекати кілька місяців, коли ми підготуємо звіт роботи ТСК, де спробуємо підсумувати рекомендації та висновки, які не будуть становити таємницю слідства. Але загалом враження, що поліція Херсону та Херсонщини доволі якісно виконала роботу щодо встановлення виконавців та організаторів цього фактично вбивства, а от щодо замовників в нас є певні зауваження і запитання, тому ми теж вважаємо правильним, що замовниками почала займатися Служба безпеки України. Вона більш незалежна, не може мати конфлікту інтересів саме в цьому регіоні і більш ефективно може виконати цю роботу, щоб ми встановили істину. 
 
Слухати повну версію.