75 років з дня Корюківської трагедії минає у ці дні (аудіо)

75 років з дня Корюківської трагедії минає у ці дні (аудіо)

1 і 2 березня 1943 року у містечку Корюківка на Чернігівщині нацисти під час каральної операції вбили понад 6 тисяч місцевих жителів і спалили понад тисячу будинків. У матеріалах до Нюрнберзького процесу Корюківську трагедію визначено як найбільше масове знищення місцевого мирного населення на окупованих Німеччиною територіях Європи за увесь час  Другої світової війни.

Докладніше- Володимир Задворний:

"У лютому 1943 р. радянське партизанське з’єднання під командуванням генерала Олексія Федорова повернулося з Росії і розташувалося у лісах поблизу Корюківки. У ніч проти 27 лютого партизани розгромили німецько-угорський окупаційний гарнізон, що дислокувався у містечку. Щоб помститися партизанам, начальник штабу 399-ї головної польової комендатури у місті Конотопі Сумської області Байєр Бруно Франц віддав наказ про знищення Корюківки, - розповідає історик, представник Інституту національної пам’яті  Сергій Бутко.

За підрахунками Українського інституту національної пам’яті, за час німецької окупації було знищено понад 670 населених пунктів на території 16 сучасних областей України, включно з Кримом. Жертвами таких каральних операцій стали щонайменше 50 тис людей. Символом жорстокості нацистів на окупованій території СРСР радянська пропаганда зробила білоруське село Хатинь, де у 1943 році  німецькими підрозділами було вбито 149 місцевих мешканців, говорити ж про знищення близько 7 тисяч українців у Корюківці на Чернігівщині з ідеологічних причин говорити заборонялося, - каже історик Кирило Галушко.

За словами Сергія Бутка, у Корюківці планується побудувати Меморіальний комплекс пам’яті жертв всіх знищених нацистськими карателями населених пунктів України".

Юлія Конішевська, Володимир Задворний. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!