День ліквідаторів Чорнобильської АЕС: як допомагають учасникам трагедії і до чого тут Мінкульт

День ліквідаторів Чорнобильської АЕС: як допомагають учасникам трагедії і до чого тут Мінкульт

14 грудня 1986 року було офіційно завершено будівництво саркофага над четвертим зруйнованим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Згідно з Указом Президента від 10 листопада 2006 року на згадку про його завершення у цей день вшановують подвиг людей, які ціною власного здоров’я і життя локалізували аварію і врятували світ та країну від радіаційного забруднення. Про нинішню ситуацію у зоні відчуження, захист наступних поколінь від радіації, а також події, які передували трагедії, в ефірі Українського радіо розповідає екс-міністр України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (1994–1996) Володимир Холоша.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про аварію на Чорнобильській АЕС та висновки, зроблені після трагедії

Сказати, що знаємо все про аварію, ми ніколи не зможемо, але сьогодні нам вже багато що відомо. Деякі висновки ще доведеться зробити, як і прийняти наслідки. Ми розуміємо, що не всі наслідки дали про себе знати після цієї аварії.

Чи ведеться статистика захворювань після техногенної катастрофи

Створена система, яка розглядає відповідні дані по захворюваності, але важко сказати, наскільки вона добре діє, через хронічне недофінансування. Був створений Національний науковий центр радіаційної медицини, дуже потужна установа в Києві, де допомагають ліквідаторам, та через брак коштів там виникають проблеми. Тому говорити, що у нас все на 100% враховується і робиться, на мою думку, не можна.

Читати далі: Чорнобильська трагедія: сім історій про ядерну катастрофу

Про реактори РБМК

Спочатку у Радянському Союзі ця аварія замовчувалася, потім була спроба звинуватити у всьому персонал Чорнобильської АЕС. У 1984 році інспектор з ядерної безпеки Ядрихінський на Курській АЕС попереджав про порушення 15-20 вимог, які були допущенні при конструюванні і введенні в експлуатацію реактора. Тобто ще за кілька років до трагедії було відомо, що реактор має великі недоліки. Та не було вжито своєчасно заходів і аварія трапилася. Вже після того, що трапилося, були вжиті заходи, які унеможливлюють те, що відбулося. Чорнобильська АЕС виведена з експлуатації, реактори без палива, тому нічого там вже не може статися.

Фото: www.facebook.com/NationalChernobylMuseum/

Про саркофаг над 4-м енергоблоком

У зв’язку з дією додаткової герметичної оболонки, небезпеки для людей і навколишнього середовища не буде, навіть якщо щось відбудеться усередині. Оболонка працює, як гаряча камера, тобто є зовнішній контур, а всередині можуть працювати крани, роботи, люди.

Наскільки мені відомо з преси, оголошено подальший конкурс на подальші роботи з нестабільними конструкціями старого укриття. Його не планували повністю розбирати, але передбачається, що нестабільні конструкції будуть зняті, утилізовані як радіаційні відходи і у майбутньому ми будемо мати більш безпечний об’єкт. Щоб смерчі та інші природні явища не дозволили радіації поширюватися, як це було зі старим укриттям, яке, на жаль, не було герметичним.

Чи розуміють спеціалісти, які процеси нині відбуваються в зруйнованих енергоблоках

Так, розуміння процесів є. Є різні організації, які супроводжують ці процеси. Як мені відомо, все більш-менш контрольовано.

Мінкульт хоче внести об’єкти Чорнобильської зони до списку ЮНЕСКО

Хочу сказати, що це довга історія. Уже були спроби у 1990-х роках, а потім у 2000-х роках. На мою думку, ця робота повинна бути продовжена і це ідея, яка заслуговує на увагу і подальшу реалізацію.

Читати далі: "Це культура, яка потрібна кожному": ліквідатор аварії на ЧАЕС про чорнобильський туризм

Про допомогу ліквідаторам, які постраждали на Чорнобильській АЕС

Ця ситуація потребує уваги, бо якщо ці люди залишаться без медичного і соціального супроводу, то майбутні покоління будуть думати перед тим, як захищати країну і жертвувати своїм здоров’ям. Як нині себе почувають ліквідатори я не можу сказати, бо цим займається Міністерство соціальної політики, але працівники громадських організацій розповідають мені, що ця сфера потребує поліпшення. Потрібно фінансувати ті медичні установи, які вже були створені, наприклад, Національний науковий центр ядерної медицини, адже це профільна установа, яка піклується про постраждалих.

Що таке Чорнобильська зона сьогодні

Чорнобильська зона була досліджена. Зважаючи на плямистий характер забруднення і на те, що була проведена велика робота по дезактивації території, були визначені безпечні маршрути. Тому у свій час люди вирішили, що Чорнобильська зона може бути відкритою для туристів та науковців. Ці маршрути сертифіковані, тому люди, які відвідують цю територію, фактично не наражаються на небезпеку. Разом з тим є дуже забруднені місця, де є великі скупчення радіоактивних матеріалів.

Читати далі: Звуки Чорнобиля видадуть на вінілі

Фото: В. Євтушенко (Національний музей "Чорнобиль")

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Пам'яті Ігоря Юхновського
Телемарафон, українські театри без "русской классики" і кейс Печія — позиція Мінкульту
"Безпечні для довкілля, фатальні для російських танків": Гетьман про снаряди зі збідненим ураном
На серіали у держави гроші є, а "Кримський дім" на межі знищення — Сеітаблаєв
"На повноцінне розслідування роки"— авіаексперт про падіння гелікоптера в Броварах