"Рятівні 101 та 1551": КМДА про те, що робити, якщо укриття зачинене?

"Рятівні 101 та 1551": КМДА про те, що робити, якщо укриття зачинене?

Вночі 1 червня трапилася трагедія, яка сколихнула всю Україну: під час атаки росіян на столицю біля входу в укриття, яке було зачинене на момент повітряної тривоги, від уламку ракети загинула жінка. Як влада контролює доступність бомбосховищ для мешканців Києва та що робити, якщо під час повітряної тривоги двері укриття зачинені, на брифінгу розповів директор Департаменту муніципальної безпеки Роман Ткачук. Ключова інформація — від журналістки Українського Радіо Ірини Жданової.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Варта1

Для перевірок відчинено, під час повітряної тривоги — ні

"Я зараз перебуваю безпосередньо на прибудинковій території в Шевченківському районі, де відбувався брифінг. Тут старі 5-6-поверхові будинки, так звані "хрущовки" та "сталінки". Спочатку ми зайшли у бомбосховище, біля якого КМДА влаштувала цей брифінг. Це бомбосховище облаштоване, видно, що люди туди спускаються, там зокрема лежать й матраци й подушки", — розповіла Ірина Жданова.

Журналістка додала, що директор Департаменту муніципальної безпеки Роман Ткачук під час брифінгу пояснив, хто несе відповідальність за зачинені укриття: "Укриття з 24 лютого 2022 року введені в постійну готовність. Відповідальність за укриття несе безпосередній балансоутримувач, який визначає коменданта та відповідальних осіб, які повинні відчиняти в режимі 24/7 сховище під час повітряної тривоги й надавати вільний доступ".

"Контролює це питання наш департамент і я безпосередньо несу відповідальність за систему цивільного захисту та відповідаю в місті за фонд захисних споруд. Ми проводимо перевірки, нам відчиняють сховища, з ними все добре. Але під час повітряної тривоги комендант не приходить і не відчиняє. На наше запитання, чому таке трапляється, відповідають "вибачте, спав", "був в іншому районі і під час повітряної тривоги не зміг приїхати", — розповів Роман Ткачук.

За словами посадовця, він готовий нести відповідальність за трагедію, відповідно до того, яке рішення ухвалять правоохоронні органи та прокуратура: "На даний час прокуратура вже працює в нашому департаменті, вилучаються документи. Ми надаємо всю інформацію про звернення громадян, як ми реагували, які вчиняли дії. Наші дії зараз оцінює прокуратура та правоохоронні органи, з якими ми плідно співпрацюємо".

"Після останнього обстрілу були звернення про 22 укриття, які були перевірені. Доступ до цих укриттів є", — зазначив посадовець.

За закрите укриття передбачена лише "адмінка"

Роман Ткачук зазначив, що зараз тривають перевірки в канцелярії Департаменту муніципальної безпеки і прокуратура дивиться, які саме адреси були вказані в зверненнях громадян і чи була після цього реакція з боку департаменту. 

Він додав, що при перевірках все добре, проте при повітряній тривозі комендант не відчиняє укриття. За такі дії на сьогодні передбачена лише адміністративна відповідальність: за словами Ткачука, йдеться про штраф в розмірі біля 1500 гривень. Департамент зі свого боку хоче звернутися до ВРУ, щоб парламент запровадив не адміністративну, а кримінальну відповідальність. 

Також Ткачук прокоментував й інформацію щодо того, що міська влада буде залучати на допомогу патрульну поліцію, щоб контролювати, чи відчинені укриття: "На сьогодні ми використовуємо всі наші можливості для того, щоб вести контроль за сховищами, об’єктами подвійного використання. Це і патрульна поліція, і муніципальна охорона. Також в нас укладений меморандум з громадською організацією "Озон", яка залучає активістів для контролю за цими сховищами. Щоденно ми отримуємо від них зауваження і реагуємо по кожній адресі, яка в цих зауваженнях вказана".

"Крім того, ми наполягаємо, що ключі від сховищ повинні бути не лише в комендантів та відповідальних осіб балансоутримувача, але й в активних мешканців будинків, які проживають поруч і можуть теж відчинити ці сховища. В такому випадку балансоутримувач має передати ключі всім бажаючим мешканцям будинку та тим, хто використовує це сховище. Закон цього не забороняє, тож це можна і треба робити і ми неодноразово доводили цю інформацію до балансоутримувачів", — розповів посадовець.

Наостанок Роман Ткачук зазначив, що влада Києва має й іншу ідею: розробити розпорядження щодо того, аби укриття взагалі не зачиняли на ключ. 

Що робити, якщо укриття зачинене?

"Якщо є питання чи зауваження до свого укриття, слід набирати 101 або call-центр 1551. Рятувальники нашої комунальної аварійно-рятувальної служби приїдуть та зріжуть замок. Це моя відповідальність, навіть якщо йдеться про приватну форму власності. Такі роботи ми вже виконували в лютому та інших місяцях, коли були активні бойові дії", — підсумував Роман Ткачук.

Роман Ткачук. Фото: Офіційний портал Києва