За спиною кожного мобілізованого має стояти шість платників податків — Пендзин

За спиною кожного мобілізованого має стояти шість платників податків — Пендзин

Щоб провести мобілізацію у 450 тисяч людей, потрібні додаткові гроші. За спиною одного такого військового повинно стояти 6 платників податків. Таку думку висловив в ефірі Українського Радіо експерт "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин. Для цього треба максимально сконцентрувати суспільство і економіку на виконання військових цілей, а для цього консолідувати всі державні фінанси в одному місці незалежно від того, чи це місцеві податки, чи це податки центрального бюджету. А далі вже спиратися на досвід США та Великої Британії в роки Другої світової війни: виплати зарплат лише бюджетникам, замороження соціальних стандартів, обмеження імпорту, створення трудових армій, обмеження споживання у суспільстві.

0:00 0:00
10
1x

Фото: zn.ua

Гроші тільки на зарплати бюджетникам та мінімальні видатки на житлово-комунальний сектор

Переведення економіки на "воєнні рейки" – це цілий комплекс заходів, спрямованих на максимальну концентрацію суспільства і економіки для виконання військових цілей. Починати треба завжди з грошей. Це консолідація всіх державних фінансів в одному місці незалежно від того, чи це місцеві податки, чи це податки центрального бюджету. Існування і фінансування видатків місцевих органів влади має здійснюватися через кошторис, який затверджується Міністерством фінансів і виключно в межах першочергових завдань, таких, наприклад, як забезпечення заробітних плат вчителям, лікарям-бюджетникам, якісь мінімальні видатки на житлово-комунальний сектор. Ну і по суті все. Питання про благоустрій, перекладання бруківки, про інші речі, які дійсно є надзвичайно важливі для територіальних громад, але воєнний період, вони точно не є актуальні. Коли ми дивимося, наскільки нам на сьогоднішній момент дійсно потрібні гроші, щоб вирішувати питання, пов'язані з воєнним будівництвом – ми розуміємо з вами, наскільки це є важливо, ми чули ті цифри. Тому консолідація фінансів в тій ситуації дає можливість закумулювати більші кошти, ніж сьогодні є в державному бюджеті.

Замороження соціальних стандартів

Замороження соціальних стандартів. Обсяг дефіциту – різниця між видатками і доходами – залежить не тільки від доходів, а й від видатків. І чим менші видатки, чим вони більш обмежують в першу чергу споживання – це дає можливість також зекономити певний обсяг коштів, які необхідні для війни. А ми розуміємо, що будь-який ріст соціальних стандартів – це  додаткові видатки однозначно. Будь-які напрямки, пов'язані з переведенням економіки на "воєнні рейки" – фантастично непопулярні з точки зору суспільства, людей, які відчувають погіршення загального рівня споживання. Ми з вами маємо досвід великих демократичних країн, які перемогли під час Другої світової війни – це і Сполучені Штати Америки, і Велика Британія. І після переможного закінчення війни на наступних після війни виборах як правило по досвіду цих країн до влади завжди приходили опозиційні сили. Ті сили, які привели країну до перемоги, як правило, програвали на виборах. Чому, якщо політична сила привела країну до перемоги, але на виборах обирають опозицію по одній простій причині – будь-яке рішення, пов'язане із переведенням економіки на "воєнні рейки" – а це і консолідація фінансів, і замороження соціальних стандартів, і обмеження імпорту виключно в межах критичного імпорту, це і трудові армії – всі надзвичайно непопулярні рішення в суспільстві. І політики, які вдаються до таких рішень, як правило є політичними камікадзе. Тому, як правило, вони програють під достатньо серйозною критикою опозиції. 

Олег Пендзин. Фото: facebook сторінка Олега Пендзина

Обмеження імпорту

Обмеження імпорту тільки в межах критичного імпорту. У нас з вами дуже поганий сальдо торговельного балансу. Воно у нас від'ємне, і за 2023 рік у нас від'ємне сальдо торговельного балансу склало десь на рівні мінус 36-37 млрд доларів. Тобто ми з вами купили товарів по імпорту на 38 млрд більше, ніж продали своїх товарів. Ця різниця покривається за рахунок зовнішніх запозичень, за рахунок валютних резервів. Ми дуже багато купили нових автомобілів і телефонів. Тільки імпортного алкоголю за 2023-й рік купили на мільярд доларів. За даними асоціації автовиробників України нових автомобілів в автосалонах за 2023-й рік українці придбали на 105 млрд грн. Так, люди отримують виплати, люди отримують гроші, люди купують товари, люди купують імпорт. Але коли ми з вами говоримо про війну, коли ми з вами говоримо про акумуляцію всіх сил… У період Другої світової війни одним з дуже потужних джерел внутрішнього фінансування американської економіки були запозичення у населення. Держава дуже активно запозичувала у населення, таким чином створюючи достатньо великі інвестиційні ресурси для розгортання нових підприємств по виробництву зброї. Вся економіка була в системі дуже жорсткої економії і контролю за використанням ресурсу, тому що ресурс, особливо той, який заходить по імпорту, він є вичерпним. І це є надзвичайно важливим. Тобто третій крок – це є різке обмеження імпорту і встановлення жорстких обмежень тільки в межах критичного імпорту. 

Створення трудових армій

Створення трудових армій. Що це означає? Коли ви здійснюєте мобілізацію… У нас сьогодні мобілізація – під загальним розумінням це тільки в ЗСУ, це на фронт. Але в дійсності мобілізація має здійснюватися і може здійснюватися і в трудові армії. Коли ви розгортаєте нові виробництва, коли ви розгортаєте і збільшуєте обсяг виробництва на старих підприємствах вам потрібна робоча сила, тобто замість однієї зміни має бути дві, а може і три зміни. У нас сьогодні в реальній дійсності є дефіцит робітничих професій. І це ми знаємо з вами достатньо чітко. В Україні є дефіцит робітничих професій, тому питання трудової мобілізації, швидкого навчання через певні механізми професійно-технічної освіти і отримання людьми, які в цивільному житті не мають до виробничих професій жодного відношення, отримання якихось певних виробничих навиків і їх мобілізації в трудових фронтах на конкретне виробництво до станочного парку – це є також елементом переведення економіки на "воєнні рейки". 

Обмеження споживання в суспільстві

Обмеження споживання в суспільстві. Я не говорю про карткову систему, хоча і в Сполучених Штатах Америки, і у Великій Британії була система карткового нормування споживання, щоби максимально зберегти саме ресурс в країні, щоб забезпечити максимальне виробництво зброї на підприємствах, які розгорталися в той момент. Ці пункти однозначно можуть зекономити ті гроші, які надзвичайно потрібні державі в тому числі і для мобілізації. Бо за спиною кожного мобілізованого має стояти шість платників податків. Коли ми говоримо про мобілізацію 450 000 чоловік, то це означає, що має в економіці додатково працювати 3 млн платників податків. До війни в нас було десь порядка 18 млн людей, що мали характеристику, як трудові ресурси, знаходились в працездатному віці. Зараз у нас з вами за різними оцінками 12,5-13,5 мільйонів. З цих млн ми маємо 6,5 млн, що працює в бізнесі і маємо 3 млн бюджетників, в тому числі військовослужбовців. В нас податки сьогодні платять, в тому числі і на доходи фізичних осіб десь 9,5 млн людей. Для того, щоби забезпечити коштами, виходячи з внутрішніх резервів, 450-500 000 людей, яких треба мобілізувати – а їх конче треба мобілізувати – треба додатково до тих 6,5 млн платників податків з бізнесу ще додати 3 млн.