"Для захисту України треба 50 комплексів Patriot", – Нарожний

"Для захисту України треба 50 комплексів Patriot", – Нарожний

Щоб захистити всю територію України від російських ракет нам потрібно приблизно 50 комплексів Patriot, вважає військовий експерт, волонтер Павло Нарожний. В ефірі Українського Радіо він констатував: "за приблизними оцінками, наші союзники можуть виробляти до 12-15 комплексів Patriot в рік". Нині ж, каже експерт, їх у нас загалом три і один SAMP/T. Протягом цього року Україна очікує ще 4 комплекси, які законтрактовані. Але відчувається дефіцит ракет, бо світові виробники не спроможні задовольнити всі заявки. "У виробництві однієї ракети задіяний цілий ланцюг постачальників. А вони страждають від нестачі чіпів, від нестачі людських рук, в першу чергу кадрів, від нестачі рідкоземельних металів і так далі", – зауважив Нарожний. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Facebook/ Командування Повітряних Сил ЗСУ

Вони завжди атакують кількома типами ракет

Повернення масованих російських ударів. Чи бачите ви якісь зміни у їхній тактиці? 

Після грудня росіяни певним чином змінили тактику. По-перше, перед ракетним обстрілом, вони роблять обстріл "шахедами", щоб виснажити нашу ППО. І завжди атакують кількома типами ракет, щоб ми використовували різні комплекси. Це робиться для того, щоб і пройти через саму систему захисту, і щоб побачити, звідки запускаються ракети. Це і С-300, і С-400, це і повітряного пуску ракети (Х-55, Х-101, Х-22), і, на жаль, балістичні ракети, такі як "Іскандер" та "Кинджал".

Чи доречно пов'язувати активізацію ворожих МіГів з тим, що скоро буде обстріл? 

Пов'язувати це немає сенсу, тому що моніторити наявність МіГа в повітрі можуть різні системи. Це може робити як радар системи Patriot, так і система С-300, так і наші союзники з іншими системами. Тому я не можу сказати, що ворог може знайти наші системи і завдати по них удар. Тут більше йдеться про відпрацювання якихось маневрів, це раз. Друге, це підрив економіки України. Вони прекрасно знають, що ми оголошуємо повітряну тривогу і що деякі підприємства в цей момент не можуть працювати. 

"Кожен постріл повинен бути ювелірний"

Чи має ворог протирадіолокаційні ракети і які наші можливості? 

У ворога є ракета Х-31П, близька за характеристиками до HARM (американська протирадіолокаційна ракета AGM-88 HARM – ред.) Мінус HARM - це висока вартість. Одна ракета вартує 6-7 мільйонів доларів. Тобто, кожен постріл повинен бути ювелірний. І тут є невелика проблема. Ця ракета розроблялася під авіоніку літака F-16. Ми такі літаки ще не отримали, ці ракети запускають з радянських літаків. Тому тут є деякі обмеження в їх використанні. Сподіваюсь, вони відпадуть найближчим часом, коли ми побачимо F-16 в нашому повітрі. І тоді вони будуть набагато ефективніші.

У ворога є Х-31П. Він їх доволі успішно використовує. Наших військових втрат, звісно, ми не знаємо, але невійськові втрати знаємо. Був приклад, коли саме така ракета прилетіла в цивільний зерновоз, який заходив у порт Одеси. Звісно, з військової точки зору тут сенсу немає, бо Х-31П теж доволі високовартісна. Але факт є фактом, вони вистрілили і влучили. Тобто можливості знищувати радари, на жаль, у ворога є. Цьому є ще одне підтвердження – це те, що ми використовуємо так звані FrankenSAM. Це коли, скажімо, пускова від Patriot, а радар старий радянський. І це робиться саме для того, щоб ворог не знав, де знаходиться Patriot і не міг по ньому вдарити. 

Ворог досить часто використовує системи С-300 для ударів, зокрема, по Харкову. Як ми можемо протидіяти цьому?

Збивати самі ракети С-300 – дуже дорого. Їх можна збивати тільки комплексами ПРО, а у нас їх, за офіційними даними, 4 штуки: 3 - Patriot і 1 - SAMP/T. І кожен такий постріл – від півтора мільйона доларів. А у ворога, за оцінками ГУР, 6-7 тисяч ракет для С-300, С-400. Тобто, це неймовірна кількість і, на жаль, вона точно перевищує будь-які склади ракет для Patriot. Дальність, на жаль, теж доволі серйозна. Для комплексу С-400 – це 240-300 кілометрів. Їхня ціль, звісно, не тільки Харків, вони били такими ракетами і по Києву. Тобто, щоб знищити такий комплекс нам треба мати якийсь тактичний ракетний комплекс з дальністю більше 100 кілометрів. У нас, на жаль, зараз такого немає. За офіційними даними, у нас були чи є ракети ATACMS, які нам передали союзники, з дальністю 160 кілометрів. У нас розробляється якась ракета з дальністю 700 кілометрів. Але яка кількість і точність цих ракет, ми не знаємо. Тому, на жаль, у нас наразі немає можливості знищувати пускові С-300, С-400, які використовуються для ударів по наших містах. Бо ними б'ють з Брянської області  і вони високомобільні. Але ми їх можемо знищувати, коли вони використовуються як комплекси ППО. І прикладів успішних ударів по С-300 і по С-400 дуже багато. Тому треба працювати над розробкою або власного комплексу ОТРК, або співпрацювати з союзниками, щоб нам їх передали у великій кількості. 

Тобто, збивати самі ракети і дорого, і складно…

Так, це дуже дорого і дуже складно. На жаль, у нас немає ані комплексів в достатній кількості, ані ракет. Для захисту всієї території України треба приблизно 50 комплексів Patriot, а їх у нас тільки три. І найголовніше. Навіть якщо нам хтось із союзників виділить кошти, а один комплекс Patriot – це 1,2 мільярда доларів, то спроможність виробляти їх дуже низька. За приблизними оцінками, наші союзники можуть виробляти до 12-15 комплексів Patriot в рік.

Гіпотетично неподалік Харкова комплекс Patriot можна розмістити? 

Якби у нас було таких комплексів хоча б 20-25 штук, то один точно стояв би десь поблизу Харкова, і прикривав би його. Але у нас їх чотири: 3 - Patriot і 1 - SAMP/T. І протягом цього року ми отримаємо ще 4 штуки, які законтрактовані. Але все ж таки головна проблема в тому, що з комплексами ми отримуємо декілька десятків ракет. А це одна ракетна атака Росії, і ці ракети будуть відстріляні для захисту Харкова.  У Wall Street Journal є стаття, в якій пояснюється проблематика. У більшості компаній оборонного комплексу (Raytheon, Bayer Systems) книги контрактів переповнені. Мова йде про 80-150 мільярдів доларів у кожної компанії. І вони не спроможні задовольнити ці заявки. Чому? Тому що ці комплекси надскладні з технологічної точки зору. У виробництві однієї ракети задіяний цілий ланцюг постачальників. А вони страждають від нестачі чіпів, від нестачі людських рук, в першу чергу кадрів, від нестачі рідкоземельних металів і так далі. 

Павло Нарожний.  ФОТО Facebook/Pavlo Narozhnyy

"Мопед" з реактивним двигуном – це дуже складна і дорога річ

Була не підтверджена інформація, що росіяни нібито почали використовувати "шахеди" з реактивним двигуном. Наскільки ймовірно, що така модифікація може з'явитися у ворога і наскільки вони можуть бути небезпечними? 

Головний плюс старого "шахеда", який має прізвисько "мопед", це низька вартість. За різними оцінками, він коштує від 20 до 40 тисяч доларів. Якщо припустити, що у ворога є такий самий "мопед" з реактивним двигуном, то реактивний двигун коштує від 100 тисяч доларів і більше. Це технологічно дуже складна річ. Так, російська промисловість його спроможна виробляти, китайська спроможна, але вартість такого "шахеда" відразу зростає. І для нього однозначно треба робити новий планер, який може витримати навантаження. По суті, йдеться про те, що "шахед" стає крилатою ракетою. Росіяни виробляють крилаті ракети. Тому втрачається основний плюс – дешевизна "мопедів". Плюс "шахед" реактивний буде набагато складніший з точки зору управління. Потрібна буде геть інша навігаційна система, а це ще дорожче. Тому я не вважаю, що історія з реактивними "шахедами" продовжиться і ми їх побачимо.