Люди отримуватимуть до 500 тисяч гривень — Олена Шуляк про компенсацію за зруйноване житло

Люди отримуватимуть до 500 тисяч гривень — Олена Шуляк про компенсацію за зруйноване житло

Надійшло понад 60 тисяч заяв громадян на компенсацію за пошкоджене внаслідок розв'язаної Росією війни житло, які вже опрацьовані відповідними комісіями в органах місцевого самоврядування. Понад 30 тисяч таких заяв пройшли верифікацію, і люди отримали компенсації. Про це заявила в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк. Вона розповіла докладно, як за програмою "єВідновлення" відновити житло. Яким є алгоритм звернення і про які суми може йти мова? "На першому етапі ми компенсували до 200 тисяч гривень. Зараз упроваджується новий етап, коли люди отримуватимуть до 500 тисяч гривень на такі ремонти", – зазначила Олена Шуляк. 

0:00 0:00
10
1x

Уражений російським обстрілом житловий будинок у Харкові (район Салтівка). Фото: commons.wikimedia.org

"На першому етапі компенсації ми компенсували до 200 тисяч гривень"

— Як за програмою "єВідновлення" отримати компенсацію за зруйноване житло та за ремонти, які люди вже зробили самостійно? Про які суми йдеться, і як багато громадян вже отримали компенсацію?

Ми ухвалили відповідні зміни до закону, який запроваджує широку рамку компенсацій за знищене і пошкоджене майно. Компенсації за ремонти, зроблені власними коштами, будуть запроваджені з наступного року. Буде відповідний порядок, який суттєво не відрізнятиметься від того, який існує зараз для тих людей, які ще не зробили ремонт. Ті люди, які отримують кошти зараз і ті, хто отримуватиме кошти наступного року, використовуватимуть однакову вартість матеріалів на відновлення. Держава не може компенсувати всі суми за чеками, але для того, щоб установити певну справедливість, використовуватиметься середня ціна, однакова для всіх громадян, що беруть участь у програмі компенсацій за пошкоджене житло.

— Який алгоритм звернення і про які суми може йти мова? Чи існує верхня межа?

Верхньої межі немає. На першому етапі компенсації ми компенсували до 200 тисяч гривень. Потім переконалися, і статистика це довела, що цих грошей не вистачає. Зараз упроваджується новий етап компенсацій, коли люди будуть отримувати до 500 тисяч гривень на такі ремонти. Будемо сподіватися, що у тих людей, які подаватимуть заяву через "Дію" безпосередньо на компенсацію, буде така ж можливість отримати до 500 тисяч гривень без проблем за компенсаційним державним механізмом.

"Я впевнена, що люди без проблем отримуватимуть свої кошти"

— Чи є випадки, коли у компенсації відмовляють?

Перший етап – це інформаційне повідомлення через "Дію". Другий етап – подання заяви, як підтвердження інформаційного повідомлення. Далі заява потрапляє до комісії, яка створена при органах місцевого самоврядування. До речі, нині вже працює 638 комісій по всій Україні. В ці комісії, згідно з чинним законодавством, входять 38% представників різних громадських організацій, які уважно стежать за роботою таких комісій і максимально допомагають у запровадженні цього компенсаційного механізму. Якщо громадянин зараз отримує компенсацію за пошкоджене майно, до нього виходить комісія, фіксує пошкодження. У комісії на руках є відповідний чек-лист, де чітко прописана вартість за кожний пошкоджений елемент – вікна, покрівля тощо. Така ж процедура буде і для тих громадян, які подаватимуть заяву на компенсацію, коли вони витратили на ремонт власні кошти. У них повинна обов’язково бути фотофіксація та інформація, яка підтверджує, що дійсно були такі пошкодження. Я думаю, що дуже багато громадян, які зробили ремонт за власний кошт, робили таке підтвердження і технічні звіти. Тому що багато з них зверталися до органів місцевого самоврядування, і органи місцевого самоврядування навіть організовували такі технічні обстеження.

У нас уже є невеликий досвід надання компенсації, тому що десятки тисяч сімей вже скористалися такою можливістю. Сьогодні надійшло понад 60 тисяч заяв на компенсацію за пошкоджене житло, які вже опрацьовані безпосередньо відповідними комісіями в органах місцевого самоврядування. Понад 30 тисяч таких заяв пройшли відповідну верифікацію, і люди отримали компенсації. Тому цей шлях більш-менш зрозумілий. Я впевнена, що люди без проблем отримуватимуть свої кошти.

— Яка ситуація з видачею сертифікатів на зруйноване житло?

Житлові сертифікати видаються лише тим, у кого зруйноване житло. Вже понад 1000 таких сертифікатів сформовано. З дня на день ми очікуємо, що будуть перші житлові сертифікати перетворені на квадратні метри такої очікуваної та омріяної домівки. Були певні технічні моменти, які стосувалися запуску всього компенсаційного механізму, але я сподіваюся, що грудень буде тим місяцем, коли ми зможемо похвалитися тим, що люди отримали свої перші квартири в рахунок тих, які були зруйновані.

— Чи зможуть отримувати компенсації люди, чиє житло зруйноване чи пошкоджене на окупованих територіях?

Ми передбачили в законі такий механізм для тимчасово окупованих територій. Але поки що уряд ухвалив рішення в рамках експерименту обрати місто Мелітополь. Уряд поставив собі завдання протягом трьох місяців починати виплату компенсації мешканцям Мелітополя. Подивимося, наскільки цей механізм працюватиме, що потрібно врахувати додатково для того, щоб згодом масово перейти до компенсації тим людям, у яких житло знищене на тимчасово окупованих територіях. За статистикою інформаційних повідомлень ми бачимо, що Донецька область – на першому місці за кількістю зруйнованих та пошкоджених помешкань.